En Sıcak Konular

78'liler Derneği başkanı beraat etti

0 0 0000 00:00 tsi
Mersin 78'liler Araştırma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ethem Dinçer, 1 Mayıs 1977 yılında hayatını kaybedenlerin anılması sırasında yaptığı açıklama nedeniyle yargılandığı davanın ilk duruşmasında beraat etti.

28 Nisan 2006 tarihinde yapılan toplantıda, "1 Mayıs Katliamı Dosyası Açılsın" başlıklı bildiriyi okuduğu için hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve devlet kurumlarını tahrik" suçlamasıyla 1 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Ethem Dinçer, Mersin 6. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmasında beraat etti.

Duruşmaya, tutuksuz yargılanan Dinçer ile aralarında Mersin Baro Başkanı İsa Gök'ün de bulunduğu 11 avukat katıldı. Duruşma için toplu halde adliyeye gelen dernek üyeleri, Dinçer hakkında dava açılmasına neden olan basın bildirisinin altına imza atarak, kendilerini Cumhuriyet Savcılığı'na şikayet etti.

Savunmasında, 28 Nisan 2006 tarihinde iddianameye konu olan basın bültenini okuduğunu belirten Dinçer, aynı bildirinin Ankara, İstanbul, Bursa ve Çanakkale'de de okunduğunu, ancak bu illerde dava konusu olmadığını belirtti. Dinçer, "Okuduğum bültende hakaret unsuru yoktur. Eleştiri mahiyetindedir" dedi.

Dosyanın tetkikinin ardından esas hakkındaki görüşünü belirten Cumhuriyet Savcısı Ali Urunca, suç unsurları oluşmadığı gerekçesiyle Dinçer'in beraatını istedi.

Savunma avukatlarından Mersin Barosu Başkanı İsa Gök ise, 12 Eylül hukukunun Yargıçlar Savcılar Birliği Başkanı tarafından da eleştirildiğini hatırlatarak, "Savcılığın görüşüne katılıyor ve müvekkilimizin beraatını talep ediyoruz" diye konuştu.

Mahkeme heyeti, Dinçer hakkındaki ''Halkı kin ve düşmanlığa tahrik, Türkiye Cumhuriyeti'ni, organ ve kurumlarını tahkir'' suçlarının yasal unsurları oluşmadığını belirterek, beraatına karar verdi.
Duruşmanın ardından Mersin Adliyesi önünde açıklama yapan Ethem Dinçer, "Mahkeme 'Katliam yapanlar yargılansın' demenin suç olmadığını, katliamcıların yargılanması gerektiğini net bir şekilde hem savcılık mütalaasında hem de hakim kararıyla söyledi. Bunun için hukukçularımıza, katılan avukatlara ve diğer illerden gelenlere teşekkür ediyoruz" dedi. 

"1 Mayıs 1977 katliamı soruşturması açılsın" istemlerini tekrar ettiklerini de belirten Dinçer, "Darbecilerin yargılanmadan, katliam sanıklarının yargılanmadan ülkemizin demokratikleşemeyeceğini, faşizan yasalarla bir yere varılamayacağını, polis fezlekeleri ile açılan davaların kamuoyu oluşturmaktan başka bir işe yaramadığını bugünkü dava net olarak kanıtlamıştır" diye konuştu.

Dinçer hakkında, 28 Nisan 2006'da "1 Mayıs 1977'de hayatını kaybedenlerin anılması" sırasında, olayların aydınlatılması ve suçluların cezalandırılması istemiyle yaptığı açıklama nedeniyle emniyetin hazırladığı fezleke doğrultusunda Cumhuriyet Savcılığı'nca dava açılmıştı.

 



Bu haber 551 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs