Danıştay cinayeti! | " /> Danıştay cinayeti! | "/>

En Sıcak Konular

Anahtar Danıştay cinayeti!

9 Ocak 2009 11:09 tsi
Anahtar Danıştay cinayeti! Ergenekon derinleşmek yerine genişliyor mu?

İsmail Küçükkaya / Akşam

Ergenekon nedir, ne değildir?

Ankara toz duman, iki gündür başdöndürücü bir trafik yaşanıyor. Ergenekon soruşturması birbuçuk yıldır sürüyor, önceki gün itibarıyla yeni bir dönemece girdi. Son dalga gözaltıların yarattığı infialin arka planını anlamalıyız. Öncelikle, Sabih Kanadoğlu ile ilgili gelişmeler şok etkisi yarattı.
Ardından, 'Ergenekon'da artık sona gelindi, olay yargı aşamasında. Hakimler karar verecekler' şeklindeki kanaatin boş çıktığı anlaşıldı.
Geçtiğimiz haftaki sohbetimizde CHP lideri Baykal, kendisi için 'Bakın o bile sustu, Ergenekon'un ne kadar ciddi olduğunu gördü' şeklindeki yorumlara karşılık, 'Ergenekon'u konuşmuyorum çünkü artık söz hakimde' diyordu.
Objektif bir gözle yaşananları ortaya koymaya çalışmak lazım. Böylece, 'Ergenekon nedir, ne değildir?' sorusunun yanıtını arayalım.
'Ergenekon' diye adlandırılan soruşturmanın ana omurgasını, '2003 ve 2004 tarihlerindeki darbe girişimi' iddiaları oluşturuyor. Emekli orgeneraller Şener Eruygur ve Hurşit Tolon resmin bu kısmında bulunuyor. Mahkeme karar verecek. Burada unutulmaması gereken unsur şudur: Böyle darbe girişimleri varsa bunu kim ve nasıl önlemiştir, buna dikkat edilsin ki ona göre sorumlular bulunsun. Buradaki kritik isim Hilmi Özkök'tür.
Bana kalırsa en önemli olay, benim de en çok merak ettiğim konu, Danıştay saldırısı. Danıştay cinayetini kim işledi, kim organize etti ve bu olayı kimler biliyordu? Bu soruların yanıtı her şeyin anahtarıdır.
İki gün önceki dalgada, toplumsal ve kurumsal tepkileri doruğa çıkaran gelişme Ergenekon'un 'Derinleşme yerine genişleme' temayülüne sokulmasıdır. Konunun, finale erdirilebilecek 2003-04 döneminin dışında, bir ucuyla 28 Şubat'a, diğer ucuyla Susurluk'a uzatılması bazı kesimlerde, 'Burada başka bir amaç var' kuşkularını tetikledi. Hatta dün, Ankara'da görüştüğüm bazı kaynaklar, 'Niyetin ne olduğu önemli. Savcılık makamı belki de biraz daha zorlasa, 1960'lı yılları, çok partili hayata geçiş dönemini ve belki de Cumhuriyet'in kuruluş günlerini soruşturma kapsamına alabilir' şeklindeki kara mizahla olaya yaklaşıyordu. Öyle ya Ergenekon Agarta'ya kadar uzanmamış mıydı?
Gerçekten de bir konuyu 'genişletiyorsanız, derinliği kaybedersiniz.' Ne kadar geçmişe giderseniz görüntü o kadar flulaşır.
Bu psikoloji, başından beri 'hukuki ve siyasi' olmak üzere ikili bir işleyişe tanıklık eden Ergenekon soruşturmasına dönük kuşkuları artırdı. Meselenin hukuksal boyutu yerine siyaset boyutunun ön plana çıktığı, siyasi niteliğinin dominant hale geldiği iddialarını çoğalttı. Böyle bir gelişme Ergenekon kadar hassas bir sorgulamayı fazlasıyla 'yoruma açık bir hale' getirdi. Bu gidiş Ergenekon'u kendi istikametinden uzaklaştırabilir, devlet içindeki temizlik yerine, toplumsal ayrıştırıcı işlevine sokabilir.
Yaşananlara bakın, adete iki karşıt kampanya yürütülüyor. İki taraflı mühendislik çalışmaları gerçekleştiriliyor. Dün itibarıyla soruşturma makamı da yıpranmaya başlamıştır. Oysa en başından beri Ergenekon'un Türkiye adına bir fırsata dönüştürülme ihtimali var.
BAZEN SUSARAK KONUŞURSUNUZ
İlker Başbuğ'un en belirgin özelliği iletişime verdiği önemde yatar. 'Bazen susmak  en etkili konuşma biçimidir.' Gözaltıların yaşandığı gün, meslektaşımız Murat Çelik'in çok başarılı gazeteciliği ile ortaya çıkardığı 'karargahtaki toplantı' sonrasında herkes bir açıklama bekledi, bu boşuna bir beklentiydi. İlker Başbuğ, kamuoyuna açıklama yaparak, bildiri yayımlayarak değil, muhataplarıyla açık ve yüz yüze görüşmelerle iletişim kurmayi tecrih ediyor. Çok da iyi yapıyor. Böylesine üç kritik görüşme vardı. Yaşar Büyükanıt ve Erdoğan, Şemdinli konusunda, Erdoğan ve Başbuğ, atama öncesindeki karalama kampanyasında, yine Erdoğan ve Başbuğ Ergenekon'la ilgili cezaevi ziyaretine dair görüşmeler yapmışlardı. Üçünün de çok faydalı geçtiğine ve sonuç ürettiğine kuşku yok. Her ikisi de bire bir iletişimde etkili insanlar. İşte bu nedenle, dün gerçekleşen son zirveyi adeta bir milat olarak görmek istiyorum. Hem söylemde hem eylemde birtakım değişiklikler olabileceği inancındayım.
Gelen tepkileri değerlendirdiğimde, toplumun Ergenekon'la ilgili ikiye bölündüğünü net olarak görüyorum. 'Darbe yapmak isteyenler var, devlet çetelerden temizlensin' diyenlerle, 'İktidar bütün muhalifleri susturmak istiyor. Ergenekon'u bu amaçla kullanıyor' diyenler karşı karşıya. Milletimizin bir kesimi de olup bitenleri anlamaya çalışıyor. Adı ne olursa olsun, bir yapılanma olduğu ortada. Ama büyük fotoğrafa bakınca birbiriyle asla uyumlu olmayacak görüntülerin yanyana konulduğu da kesin. Operasyon zamanları her defasında çok ilginç tesadüfleri beraberinde getirdi. Bakalım yargı bu karmaşık işin içinden nasıl çıkacak? Hepimiz Danıştay'a bakalım. O cinayeti kim işledi, kimler biliyordu? Yaşadıklarımızın 'tasfiye amaçlı bir genişletme' değil de 'temizlik amaçlı derinleşme' olduğunu kanıtlayın.



Bu haber 639 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,694 µs