En Sıcak Konular

Obama'yı devlet konukevine almadı!

9 Ocak 2009 10:46 tsi
Obama ve ailesinin, Washington'da devlet konukevi olarak kullanılan 'Blair House'tan dolu olduğu gerekçesiyle geri çevrilmesi, ABD Başkanı George Bush'u eleştirilerin hedefi yaptı.

ABD'de 20 Ocakta başkanlık görevini devralmaya hazırlanan Barack Obama ve ailesinin, Washington'da devlet konukevi olarak kullanılan "Blair House"tan "dolu olduğu" gerekçesiyle geri çevrilmesi, ABD Başkanı George Bush'u eleştirilerin hedefi yaptı.

Chicago'da oturan Obama ve ailesi, bu hafta başında Washington'daki bir özel okula başlayan kızlarını da alarak başkente geldi. Basında çıkan haberlere göre, 20 Ocaktaki yemin törenine ve ardından Beyaz Saray'a yerleşmeye hazırlanan Obama ailesi, ülkeye gelen yabancı devlet başkanları gibi önemli konukların misafir edildiği Blair House'ta konaklama talebinde bulundu. Ancak bu talep, "Blair House'un dolu olduğu" gerekçesiyle reddedildi.

Obama da pazartesi gününden bu yana ailesiyle birlikte, Beyaz Saray'ın karşısında bulunan Hay Adams oteline yerleşti. Obama, yemin töreninden ancak 5 gün öncesine, yani 15 Ocak tarihine kadar, Blair House'un "bekleme listesinde" yer alacak.

Bu haberin duyulmasının ardından basının dikkati, Blair House'ta hangi önemli şahsiyetin kaldığı konusuna çevrildi. Blair House'un konuğunun, Irak savaşındaki desteği dolayısıyla Başkan Bush'un yakın dostu olarak değerlendirdiği Avustralya'nın eski Başbakanı John Howard olduğu ortaya çıktı. Washington'a davet edilen Howard, gelecek hafta Bush'tan, Irak'taki desteği çerçevesinde "Amerikan Özgürlük Madalyası" ödülünü alıncaya kadar Blair House'ta kalmaya devam edecek.

Obama'nın eşi Michelle'in, Beyaz Saray'dan, çocuklarının bu hafta okula başlamasından önce Blair House'ta konaklamayı talep ettiği, ancak devlet konukevinin 15 Ocağa kadar dolu olduğu cevabını aldığı belirtiliyor. Amerikan gazetelerinin internet sayfalarına gelen yorumlarda ve televizyon programlarında Bush'un bu tercihi ağır şekilde eleştiriliyor ve Blair House'ta, Avustralya'nın eski başbakanı yerine Obama'nın kalmasının daha uygun olacağı belirtiliyor. Bazı yorumlarda ise Blair House'un yeterince büyük olduğu ve Howard'ın kalışının bahane olarak kullanıldığı da söyleniyor. Bush ise, siyasi rakibi olduğu için Obama yerine arkadaşı Howard'a öncelik gösterdiği gerekçesiyle şimşekleri üzerine çekiyor.

İngiltere'nin eski Başbakanı Tony Blair'in de, Howard ile aynı gün, Bush'tan bir başkanlık madalyası alması öngörülüyor. The Times'a göre, Tony Blair'e de Beyaz Saray yakınındaki Blair House konukevinde kalması önerildi, ancak Blair, "Obama'yı çiğneyen adam" olmak istemediği için bu daveti reddetti. Blair'in, İngiltere'nin Washington Büyükelçiliği binasında kalmasının beklendiği belirtiliyor.

Irak savaşında Bush politikalarını destekler tutumu nedeniyle Howard'ın adı, ülkesinde "kucak köpeğine" (lap dog) çıkmıştı. Howard'ın Blair House'ta kalması dolayısıyla Obama ailesinin reddedildiği haberleri, Avustralya basınında da geniş yer buldu.

-OBAMA KIZLARINA ÖZEL OKUL-

Obama'nın kızları Sasha ve Malia, pazartesi günü Sidwell Friends adlı özel bir okula başladı. Sidwell Friends, ABD Başkanlığı yaptığı sırada Bill Clinton ve eşi Hillary Clinton'ın kızları Chelsea'nin de okuluydu. Bu özel okulun yıllık öğrenim ücretinin bir öğrenci için 28 bin 500 dolar olduğu belirtiliyor.

Bazı yorumcular, orta sınıfı destekleyen ve kendisini de bu sınıfın bir üyesi olarak sergileyen Obama'nın kızlarını özel okula göndermesini eleştiriyor. Bazıları ise, özellikle güvenlik gerekçesiyle Sasha ve Malia'nın devlet okullarına gitmesinin uygun olmayacağı savunmasını getiriyor.


aa



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,985 µs