'Lübnan' | " /> 'Lübnan' | "/>

En Sıcak Konular

Savaşta ikinci cephe: 'Lübnan'

9 Ocak 2009 08:33 tsi
Savaşta ikinci cephe: 'Lübnan' Tel Aviv, Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatını sürdürürken, dün Lübnan’dan İsrail’in kuzeyine üç adet Katyuşa roketi fırlatıldı. Sorumlunun Hizbullah değil, Lübnan’daki küçük bir Filistinli grup olduğu sanılıyor.

ORTADOĞU'DA TANSİYON ÇOK YÜKSEK

İSRAİL’in Gazze Şeridi operasyonu, bugün ikinci haftasını dolduruyor. İsrail Güvenlik Kabinesi önceki gece operasyonu sürdürme kararı alsa da, ordunun şehirlere girerek gerilla savaşına başlama önerisine yanıt vermedi. Bu nedenle Gazze Şeridi’ndeki kuşatma ile havadan, karadan ve denizden bombardıman dün de devam etti.

Han Yunus ve Beyt Lahiya’daki hava saldırılarında üç Filistinli kadın öldü. Gazze’nin Şeyh Rıdvan mahallesindeki El Nur Camii de yerle bir oldu. İslami Cihad’ın bu şehirdeki üç militanı yine hava saldırısında can verdi. İsrail tankları Han Yunus civarında manevra yaparken, Mısır sınırındaki tüneller de bombalandı.

BM insani yardım paketlerini almaya giden bir kamyonun Filistinli şoförü de İsrail askerleri tarafından vurularak öldürüldü. BM yardım örgütü, İsrail güçlerinin tehdidi nedeniyle Gazze’de faaliyetlerini askıya aldı.

Topla nokta atışı

Bir İsrail askeri, Gazze şehri yakınlarında Hamas militanlarının anti-tank roketiyle düzenlediği saldırıda ölürken, İsrail ordusunun harekatın başından beri verdiği kayıplar 11’e çıktı. Güney İsrail’e yönelik Hamas roket atışları da sürdü.

Düne damgasını vuran gelişme, güneyde savaşan İsrail’e, kuzey komşusu Lübnan’dan roket atılması oldu. Sabah saatlerinde ateşlenen ilk roketi, birkaç saat içinde en az iki roket daha izledi. Nahariye’de yaşayan iki İsrailli yaralanırken, İsrail topçuları "nokta atışı" ile cevap verdi. İsrail ordusu teyakkuza geçti, kuzeyde yaşayan vatandaşları sığınaklara girmeye çağırdı. Savaş uçakları ve yedek askerler kuzey sınırına yollandı.

Hizbullah değil FHKC

İsrail ile Hizbullah’ın 2006 yazında 34 gün boyunca savaştığı Güney Lübnan’ı kontrol eden Lübnan ordusu ve BM barış güçleri (UNIFIL) saldırıyı kınayarak, Katyuşa tipi roketleri kimin ateşlediği konusunda soruşturma başlattı. Teyakkuza geçen UNIFIL bölgeye ek kuvvet yolladı.

Son savaşın ardından Lübnan hükümetine giren Hizbullah ise saldırıda rolü olmadığını açıkladı. 400 bin Filistinli mültecinin yaşadığı ülkede birçok militanı ve /_np/3757/7103757.jpgKatyuşa roketleri bulunan Filistin’in Kurtuluşu Halk Cephesi (FHKC), İsrail’i "Gazze’ye saldırırsan kuzeyde cephe açarız" diye tehdit etmişti. İsrailli yetkililer de, Hizbullah’ı değil, Lübnan’daki Filistinli grupları sorumlu tuttu. Buna karşın İsrail’in iki cephede birden savaşamayacağı öne sürülüyor.

Kanlı bebek

Gazze’de İsrail aleyhine düzenlenen protestolarda çocuklar kanlı bebeklerle ön saflarda yer aldı.

Hürriyet



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,518 µs