destek | " /> destek | "/>

En Sıcak Konular

AB'den Ergenekon davasına destek

9 Ocak 2009 08:25 tsi
AB'den Ergenekon davasına destek Ergenekon terör örgütüyle ilgili soruşturmaya Avrupa'dan tam destek geldi. Herkesin yargıya saygı göstermesini isteyen Avrupa Parlamentosu temsilcileri, Türk demokrasisi açısından büyük önem taşıyan davada sonuna kadar gidilmesini istedi.

Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı Joost Lagendijk, "Türkiye'de birtakım şahıslara dokunulamayacağına inanılıyordu, şimdi bu anlayış kayboluyor. Şebekenin ortaya çıkarılması için her şey yapılmalı." dedi. Zaman'ın sorularını cevaplayan Lagendijk, Ergenekon sanıklarını savunan Deniz Baykal'ı da eleştirdi. CHP liderini anlamakta zorlandığını belirten Lagendijk, "Daha iddianame yayınlanmadan sanıkları savunuyordu. Baykal'ın tepkileri olağanüstü tuhaf." ifadesini kullandı. Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkan Yardımcısı Maria Eleni Koppa ise yargıya inanarak konuyu hakim ve savcılarına bırakmak gerektiğini vurguladı: "Ergenekon meselesinin tamamen aydınlatılmasını istiyoruz." Avrupalı parlamenterler, sanık haklarının korunmasının önemine de dikkat çekti.

Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye hakkında hazırladığı taslak raporda da Ergenekon davasına atıf yapılmıştı. Hollandalı Hıristiyan Demokrat Ria Oomen-Ruijten'in imzasını taşıyan taslakta şu ifadeler kullanılmıştı: "Ergenekon suç şebekesi üyesi olmakla itham edilenlere karşı başlatılan davanın başlamasını memnuniyetle karşılar. Devlet yapılarına kadar nüfuz eden örgüt ağının tam olarak ortaya çıkartılması için yetkililerin soruşturmayı sürdürmesini teşvik eder. Davada sanıklara yapılan muameleye ilişkin endişelerini ifade ederken, Türk yetkililerin sanıklara adil bir yargılanma şansı temini ve hukukun üstünlüğü ilkelerine sıkı sıkıya riayet etmesi çağrısı yapar."


Hannes Swoboda (AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı): Soruşturmanın derinleştirilmesi çok olumlu

Eğer Ergenekon şebekesini temizleme şansı yakalanmış ve bu şans kullanılıyorsa bu ancak memnuniyet duyulması gereken bir durumdur. Soruşturma tarafsız ve hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde yürütülüyor. Hastalığı bütün vücudu sarmadan tedavi etme imkanı varsa, bu fırsat hemen değerlendirilmeli. Dolayısıyla soruşturmanın derinleştirilmesini çok olumlu bir sinyal olarak görüyorum. Baykal tutarlı olmak mecburiyetinde. Daha birkaç ay önce yargıya müdahale edilmemesi gerektiğini söylüyordu. Şimdi hükümetin yargıya müdahale ettiğini söylemesi pek tutarlı gelmiyor bana. Bu davanın istismar edilmesini tabii ki istemem, şimdiye kadar polis ya da yargının istismar ettiğine dair bir intiba edinmedim. Yargının işini yapmasına müsaade etmek lazım ve müdahale etmemek gerekiyor.

Graham Watson (AP Liberal Grup Başkanı): Hukuki sürece saygı duyulmalı
En önemsediğim husus hukuki sürecin devam etmesi. En çok itimat edilmesi gereken hukuki süreç ve hukukun üstünlüğü olmalı. Kimlerin suçlu ya da masum oldukları ancak yargı sürecinin sonucunda belli olacak ve insanlar buna göre karar verecek. Hukuki sürece azami saygı duyulmalı.

Maria Eleni Koppa (Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Baş. Yard.): Dava, Türk demokrasisi açısından çok önemli
Soruşturmayı Türk hakim ve savcılarına bırakmamız lazım. Şimdiye kadar çok iyi bir iş yaptılar. Sürece siyasi müdahalelerin yapılması hata olur. CHP, bizim kardeş partimiz olmasına rağmen Baykal gibi düşünmüyoruz. Ergenekon meselesinin aydınlatılmasını istiyoruz. Davanın Türk demokrasisi için çok çok ciddi olduğunu düşünüyoruz. Soruşturma sonuna kadar götürülmelidir.

Joost Lagendijk (Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkanı): Baykal'ın tepkileri olağanüstü tuhaf
Araştırmanın derinleştirilmesi olumlu. Benim bu konudaki görüşümün iki temel ayağı var. Birincisi, Ergenekon şebekesinin ortaya çıkarılması için her şey yapılmalı. İkincisi soruşturma kanunlar çerçevesinde yürütülmeli. Sanıklar ne ile suçlandıklarını bilmeli. Başından beri Baykal'ın duruşunu anlayamıyorum. Daha iddianame yayınlanmadan bile sanıkları savunuyordu.
 
zaman



Bu haber 326 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,690 µs