derhal barış çağrısı yaptı | " /> derhal barış çağrısı yaptı | "/>

En Sıcak Konular

BM Gazze'de derhal barış çağrısı yaptı

9 Ocak 2009 08:06 tsi
BM Gazze'de derhal barış çağrısı yaptı

BM Güvenlik Konseyi, Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. 14 ülke karara olur derken ABD çekimser oy kullandı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısını kabul etti. Tasarı, 15 üye ülkeden ABD'nin çekimser oyuna karşılık 14 ülkenin oyuyla kabul edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Gazze Şeridi'nde iki haftadır askeri operasyon düzenleyen İsrail'e "derhal ateşkes" çağrısı yaptı.
New York'taki BM binasında toplanan konsey, Arap ülkeleri ve Batılı devletlerin günler süren görüşmelerden sonra üzerinde uzlaşmaya vardıkları karar tasarısını oyladı.

TSİ 04.30 sırlarında yapılan oylamada, tasarı ABD'nin çekimser oyuna karşılık, 14 üyenin oyuyla kabul edildi. Türkiye'yi Ali Babacan'ın temsil ettiği toplantıda ABD adına oylamaya Dışişleri Bakanı Condolezza Rice katıldı ve kararda çekimser oy kullandı.

Konsey'in kabul ettiği 1860 no'lu karara göre, "derhal ateşkes"in yanı sıra, sınır kapılarının tekrar açılması ve silah kaçakçılığına son verilmesi çağrısı da yapıldı.

Kabul edilen tasarıda, İsrail'in işgal ettiği topraklardan derhal çıkması isteniyor. Konsey'de görüşülerek kabul edilen taslakta özetle acil ateşkes çağrısı, ateşkesin kalıcı olması, insani yardımların Gazze'ye ulaştırılması, sivillere yönelik şiddet eylemlerin durdurulması gibi maddeler yer alıyor.

Ocak ayının Güvenlik Konsey'i başkanlığını yürüten Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in açtığı oturuma İsrail, Sudi Arabistan ile Mısır temsilcileri de katıldı. Konsey'e 5 daimi, 10 geçici üye ülke dışişleri bakanları ile temsilcileri katıldı. ABD'nin çekimser kaldığı oylamada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu diğer 14 üye ülke kabul yönünde oy kullandı ve Konsey, Gazze'de acil ateşkes çağrısını karar tasarısı olarak kabul etti.

Karar tasarısının Konsey'den geçmesiyle İsrail'in bu karara uyma zorunluluğu bulunuyor. Konsey'den geçen karar tasarısına dünyada her devletin uyma zorunluluğu bulunuyor. Konsey kararına uymayan bir devlete (Saddam döneminde Irak'ın Kuveyt'ten çıkmaması gibi) karşı uluslar arası askeri müdahalede dahil birçok caydırıcı yaptırımlar uygulanabiliyor.

Toplam 10 madde olarak BMGK'ya gelen tasarı metni özetle şunları içeriyor:

1 - İsrail askerlerinin Gazze'den tamamen çekilmesini sağlayacak acil, kalıcı ve tarafların saygı göstereceği (uyacağı) bir ateşkes çağrısının aciliyeti vurgulanıyor.

2 - Gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeler dahil insani yardımların Gazze'nin tamamına kesintisiz sağlanması ve dağıtımının yapılması çağrısı yapılıyor.

3 - İnsani yardımların ulaştırılması için koridorlar açılması ve diğer mekanizmaların devreye sokulması çabalarının memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor.

4 - Sivillere yönelik tüm şiddet eylemleri ve düşmanlıklarla bütün terörizm faaliyetleri kınanıyor.

5 - Üye ülkelere, Gazze'de kalıcı ateşkesin sürekli hale getirilmesini teminat altına alacak düzenlemeler üzerinde yoğunlaşılması çağrısında bulunuluyor.

6 - İsrail-Filistin çatışmasına kalıcı çözümün sadece barışçıl yollarla sağlanabileceği belirtiliyor.

7 - Bölgedeki bütün devletlerin uluslar arası tanınan sınırlar çerçevesinde barış içinde yaşama hakkı teyit ediliyor.


8 Arap ülkesi ile Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi olan Fransa, Amerika, İngiltere, Rusya ve Çin heyetleri arasında gün boyu devam eden müzakereler soncunda karar taslağı konusunda uzlaşmaya varıldı. BM Genel Merkezi'nde bir araya gelen Arap Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları ile özellikle İngiltere, Fransa ve Amerika arasında sıkı pazarlıklar yapıldı. Tasarı kararının çıkmasından önce toplantının yapıldığı salona ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ve Fransız Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner üç dört defa girip çıktı. Karar tasarısı TSİ 04.30 sularında kabul edildi ve bir saat sonra da Konsey'de oylanması konusunda anlaşıldı. Konsey'in toplantısına dakikalar kala ABD Dışişleri Bakanı Rice, salondan ayrılıp tekrar Arap Birliği ülkeleri ile Konsey üyesi devletlerin toplantı yaptığı salonuna gitti. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre; karar tasarısında yer alan "acil ateşkes" çağrısı ile İsrail'in Gazze'de bulunan askerlerini çekmesi sürecinde de ateşkese uymasını öngören maddeler üzerine ABD'nin itirazları oldu. Güvenlik Konseyi ve Arap Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, ABD'nin itirazı üzerine tekrar taslak üzerinde görüşmeye başladı. Sıkı pazarlıkların yapıldığı toplantıda taslak ikinci defa aynı şekilde kabul edilerek Güvenlik Konsey'ine oylanmak üzere gönderildi.

Güvenlik Konseyi'ndeki oylamaya katılan Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın acil ateşkes kararının alınmasından dolayı memnun olduğu gözlendi.

cihan



Bu haber 232 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,048 µs