Filistin'i nasıl savundu | " /> Filistin'i nasıl savundu | "/>

En Sıcak Konular

Ali Babacan, Filistin'i nasıl savundu

9 Ocak 2009 08:10 tsi
Ali Babacan, Filistin'i nasıl savundu 
Babacan, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısı yapan karar tasarısının kabulünün ardından Türkiye'nin görüşlerini anlatan bir konuşma yaptı.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes ile İsrail askerlerinin tamamıyla çekilmesi çağrısında bulunan kararın tüm yönleriyle uygulanması için her türlü çabayı göstereceğini söyledi.

Babacan, konuşmasının başında, 3 gündür süren müzakerelerin ardından bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmaya varıldığını belirtirken, metin üzerinde belki tamamıyla tatmin olunmasa da kararın BM Güvenlik Konseyi'nin iradesini yansıtan bir uzlaşma metni olduğunu söyledi ve kararın kabul edilmesini sağlayan herkese teşekkür etti.

Konseyin şu aşamada yapması gerekenin, kan dökülmemesi ve tüm askeri faaliyetlerin durdurulması amacıyla güçlü bir çağrıda bulunmak olduğunu ve bunu yaptığını belirten Babacan, kabul edilen kararın açık bir biçimde acil ateşkes ve İsrail'in birliklerinin Gazze'den tamamıyla çekilmesi çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Kararın, Gazze'ye insani yardımların engellenmeden ulaşması, malların ve insanların serbestçe Gazze'ye girebilmeleri çağrısında da bulunduğunu ve bunun da aynı derecede önemli olduğunun altını çizen Babacan, ''Aslında bu (Gazze'de) ablukanın tüm yönleriyle kaldırılması çağrısıdır'' dedi. Babacan, bu kapsamda kararın gecikmeksizin uygulanmasının önemli olduğunu belirterek, kararın tamamıyla uygulanmasının bu trajedinin ve Gazze halkının ıstıraplarının dinmesine yardımcı olacağını söyledi.

Ateşkesin sağlanmasının hemen ardından çabaların Filistinliler'in kendi aralarında uzlaşmalarına yoğunlaşması gerektiğini belirten Babacan, Türkiye'nin, kabul edilen konsey kararının tüm yönleriyle uygulanması için her türlü çabayı göstereceğini dile getirdi.

Babacan, Türkiye'nin, bölgede kalıcı istikrarın ve sukunetin sağlanabilmesi için bölge ve bölge dışındaki dostları ve ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceğini vurgulayarak, bölgede yaşayabilir ve kapsamlı bir barışın Ortadoğu barış sürecinin tüm yönleri açısından gerekli olduğunu vurguladı ve Türkiye'nin bu yöndeki tüm çabaları destekleyeceğini bildirdi.

BABACAN GAZETECİLERE KATKIMIZ SÜRECEK DEDİ

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Gazze'de ve Orta Doğu'da kalıcı barış ve sükunetin sağlanması yönünde katkılarını sürdüreceğini söyledi.

Bakan Babacan, BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada, Konseyin nihayet bir karar tasarısı kabul ettiğini belirterek, dünyada çok taraflılığı bekli de en iyi temsil eden BM'nin ve uluslararası toplumun Gazze'de ortak bir tavır takınmasından mutluluk duyduğunu kaydetti.

Babacan, ''umarız ateşkes derhal uygulanır, umarız Filistinliler arasında uzlaşma süreci bir an önce başlar. Türkiye olarak çabalarımıza bu yönde devam edeceğiz, Gazze'de ve Orta Doğu'da kalıcı barış ve sükunet sağlanması yönünde katkımızı sürdüreceğiz'' dedi.

aa



Bu haber 512 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,321 µs