En Sıcak Konular

Engin Çeber raporu kabul edildi

8 Ocak 2009 16:56 tsi
Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Engin Çeber’in ölümüyle ilgili karakollar alt komisyonunun raporunu kabul etti.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Engin Çeber’in ölümüyle ilgili karakollar alt komisyonunun raporunu kabul etti. DTP’li Akın Birdal raporda yer alan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın sözlerine tepki göstererek “Bence bu devletin hukukunu ele veriyor. Cezaevine atılmış polislerin hiç biri işkenceden sorumlu değil, başka suçlardan dolayı cezaevine girmişler” dedi. Birdal yapılanların Polis Vazife ve Selahiyet Yasası’na dayandırıldığını ifade ederek yasanın değiştirilmesi yönünde komisyonun yasa teklifi vermesini istedi.

Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Engin Çeber’in ölümüyle ilgili İstanbul’daki bazı karakollarda yapılan incelemelere ilişkin alt komisyon raporunu görüştü. Komisyon Başkanı Zafer Üskül’ün başkanlığında komisyonda rapor kabul edilirken, DTP Diyarbakır Milletvekili Akın Birdal, raporda yer alan İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın sözlerine tepki gösterdi. Raporda Cerrah’ın “Devletin polisinden korku olmazsa polis görevini yapamaz hale gelir” şeklindeki ifadelerinin bulunduğunu hatırlatan Birdal, “Bence bu devletin hukukunu ele veriyor. Hukuk devletinde böyle bir şey olur mu? Cezaevine atılmış polislerin hiç biri işkenceden sorumlu değil, başka suçlardan dolayı cezaevine girmişler” diye konuştu. Türkiye’nin BM İşkenceye Karşı Sözleşmesi’nin ek protokolünü hala onaylamadığını hatırlatan Birdal, bu protokolün imzalanması gerektiğini, komisyonun da bu konuda girişimde bulunması gerektiğini kaydetti. Birdal, güvenlik güçlerinin yaptığı açıklamalarda, yapılanların Polis Vazife ve Selahiyet Yasası’na dayandırıldığını ve güvenlik gerekçesinin öne çıkarıldığını da kaydederek yasanın değiştirilmesi için komisyonun yasa teklifi hazırlamasını istedi.

-CERRAH NE DEMİŞTİ?-

Komisyon raporunda ise Çeber’in ölümüyle ilgili “topsi tarihinden 4-5 gün önceki 6-7 Ekim 2008 tarihinde künt bir cisimle kafasına vurulması ve bu şekilde dayak atılması sonucu işkence yapılarak beyin kanamasına neden olunması neticesinde bulunduğu Cezaevinde işkence yapılarak öldürüldüğü değerlendirilmektedir” denilmişti. Raporda İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın da “Polis bir fiske vurunca ‘gözü çizildi yüzü morardı’ diye bunlara işkence denilmesi durumunda polisin görevini yapamaz hale geleceği, devletin polisinden korku olmaz ise polisin görev yapamaz hale geleceği ve getirileceği”ne yönelik sözleri yer almıştı.

-GAZZE’YE HEYET GÖNDERİLMESİ ÖNERİSİ-

Komisyon toplantısında Çeber’le ilgili raporun yanı sıra Metris ve Bandırma Cezaevlerinde yapılan incelemeler sonunda hazırlanan rapor da kabul edildi. Toplantıda İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve bu saldırıların insan haklarına aykırı olduğu da komisyon üyelerince dile getirilirken, oluşturulacak bir heyetin Gazze’de incelemelerde bulunması önerildi. Komisyon, toplantısına saat 16.00’da devam edecek.

aktif haber



Bu haber 544 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,856 µs