En Sıcak Konular

Danıştay'dan kritik karar !

8 Ocak 2009 16:50 tsi
Danıştay'dan kritik karar ! Danıştay, DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli'nin seçmen listeleri için açtığı davayı kabul etti. Şimdi yeniden inceleme başlatılacak.

DSP Eskişehir Milletvekili Tayfun İçli, seçmen listelerinin iptali için Danıştay’a dava açmıştı. İçli, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı’ndan şikayetçi oldu. Milletvekili İçli, avukatları İzzet Alp İçli ve Ceren İçli aracılığı ile Danıştay’a yaptığı başvuruda seçmen kütüklerinin ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemler ve uygulamaları ile hukuka aykırı olduğunu belirterek, başvurusunda şöyle dedi: “Uygulamaların devamı ve seçimlerin YSK tarafından ilan edilen yeni seçmen kütüklerine dayanılarak yapılması halinde telafisi imkansız zararlar doğacaktır.”

Yürütmenin durdurulmasını istediğini belirten İçli, başvurusunda şu görüşlere yer vermişti: “Yüksek Seçim Kurulu ile İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında 5 Eylül 2008 tarihinde TC vatandaşlarının kimlik bilgilerinin yanında adres bilgilerinin de çevrim içi kullanımı için imzalanan protokol ile bu protokole dayalı uygulama olanağı bulan ‘adres kayıt sistemi’ esas alınarak oluşturulan (seçmen kütükleri) düzenleyici işlemlerin de iptal edilmesini istiyorum. Yüksek Seçim Kurulu’nun 25.11.2008 tarihinde resmi gazetede ilan edilerek yayınlanan, 24.11.2008 tarih ve 140/1 sayılı genelgesi ile bu genelgenin uygulanması sonucu kesinleştirilerek ilan edilen ‘adrese kayıt sisteminden alınan’ bilgilere göre oluşturulan seçmen kütükleri olarak tanımlanan düzenleyici işlemlerinin iptal edilerek, yeni kütükler oluşturulması gerekiyor. İptale konu düzenleyici işlemlere dayanak gösterilen ve 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanun’un bazı maddelerini değiştiren, 5749 Sayılı Kanun’un 3, 4, 6 ve yürürlük maddesi olan 16. maddesinin Anayasa’nın Başlangıç, 2, 11, 67 ve 79 maddesine aykırı olduğundan; Anayasa’ya aykırılık iddiamızın kabul edilerek, 5749 Sayılı Kanun’un 3, 4, 6 ve 16 maddelerinin Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesine karar verilmesi istiyorum.”



Bu haber 927 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs