En Sıcak Konular

'Gazze'de bir insanlık dramı yaşanıyor'

8 Ocak 2009 13:43 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, Gazze'de bir insanlık dramı yaşandığını belirterek, ''Kısa bir ateşkes ilan edildiği görülüyor. Bunun kalıcı hale gelmesi, orada artık çocukların, bebeklerin ölmemesi lazım'' dedi.

Çeşitli açılış ve ziyaretlerde bulunmak üzere Edirne'ye gelen Köksal Toptan, Edirne Valiliği girişinde, Vali Mustafa Büyük, Edirne milletvekilleri Necdet Budak, Rasim Çakır, Bilgin Paçarız ve Cemaleddin Uslu ile diğer yetkililerce karşılandı.

Toptan, valilik makamında yaptığı konuşmada, Edirne'nin her yönüyle önemli bir kent olduğunu söyledi.

Edirne'nin insanların çalışkanlığıyla da ön plana çıktığını ifade eden Toptan, şöyle konuştu:

''Edirne kültür hayatımız, tarihi güzelliklerimiz açısından çok önemli bir merkez olma özelliğini yüzyıllardan beri sürdürmektedir. Ne zaman Edirne'ye gelsek, ne zaman Edirne söz konusu olsa, bizi büyük bir heyecan dalgası sarar. Buralarla gurur duyarız. Çünkü çok önemli ve büyük olaylara tanıklık etmiş bir kenttir Edirne. Türkiye'nin Avrupa'ya açılan kapısıdır, serhat şehridir Edirne.''

-EDİRNE SARAYLARI-

TBMM olarak Edirne saraylarına küçük de olsa katkıda bulunduklarını belirten Toptan, şöyle konuştu:

''Buradaki bu büyük zenginliğin gelecek kuşaklarımız, çocuklarımız, gençlerimiz tarafından daha iyi görülebilmesi ve bir anlamda yaşanabilmesi için hep birlikte bir gayret içine girmemiz gerektiğine inandık. Edirne saraylarının restorasyonu ve Antalya'nın Kaş ilçesindeki Patara Antik Parlamento binasının restorasyonu için TBMM Başkanlık Divanı olarak oy birliğiyle aldığımız kararla, bu iki önemli merkezimize bu yılın parasıyla 5'er milyon lira ödenek ayırmaya karar verdik. Onun protokolünü imzalayacağız. Edirne Valiliği'nin emrine, kullandıkça verilmek üzere 5 milyon lirayı tahsis edeceğiz.

Umuyoruz ki bu para çok kısa sürede iş yapmak suretiyle bitirilir. Protokolümüz hayırlı olsun. Protokolü bizim Genel Sekreterimiz imzaladı, Edirne'ye faksladı. Valimiz imzalayacak, ben de 'uygundur' diyeceğim. Bugünden itibaren bu işlemi başlatmış olacağız.''

Bugün Edirne saraylarıyla ilgili kentte bulunan ve İstanbul'dan gelen bilim adamlarının toplantı yapacağını ifade eden Köksal Toptan, toplantıda yol haritası çıkarılarak çalışmalara başlanacağını bildirdi.

Daha sonra, TBMM Başkanı Toptan ile Vali Büyük, Edirne sarayları protokolünü imzaladı.

-TOPTAN, SORULARI YANITLADI-

Toptan, gazetecilerin ''İsrail'in Gazze'ye saldırılarıyla ilgili görüşlerini'' sorması üzerine, şunları kaydetti:

''Gazze'de bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Türkiye baştan beri bütün kurumlarıyla, siyasetimiz iktidarıyla, muhalefetiyle konuyla ilgili Türkiye'nin hassasiyetini bütün dünyaya duyurmuştur. Halkımız yapmış olduğu gösterilerle Türkiye'nin bu hassasiyetini teyit etmiştir. Kısa bir ateşkes ilan edildiği görülüyor. Bunun kalıcı hale gelmesi, orada artık çocukların, bebeklerin ölmemesi lazım. Böylesi bir insanlık dramının devam etmesini hiç kimse savunamaz, hiçbir gerekçeye de dayandıramaz.

Elbette ateşkesten sonra yapılacak işler bitmeyecektir, yaraların sarılması gerekecektir. TBMM olarak tüm milletvekili arkadaşlarımızın katıldığı bir yardım toplama çağrısı yapıldı. Bunu yürütüyoruz. Bizden sonra da toplumun diğer kesimleri de yardım kampanyaları açmaya başladı.''

İslam Konferansı Örgütü'nün birlik için olağanüstü toplantı çağrısı yaptığını belirten Toptan, ''14 Ocakta toplantı yapılacak. Bir kez daha Türkiye, düşüncelerini, görüşlerini ve bundan sonra ne yapılması lazım geldiği konusundaki planlarını orada konferans örgütü üyesi ülkelerle paylaşma imkanı bulacak'' dedi.

Toptan, ''Mehmetçiğin barış için bölgeye gönderilmesinin söz konusu olup olmadığı'' yönündeki soruyu da ''Birleşmiş Milletler'in bir planı, kararı gerekir. Güvenlik Konseyi daha bu konuda karar alamadı. Bu süreci görmeden şu anda mümkün değil'' diye yanıtladı.

-ERGENEKON OPERASYONU-

Toptan, bir gazetecinin ''Ergenekon Operasyonu ile ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı ve Yargıtay yetkililerinin toplandığını, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da 'Bu siyasi bir intikamdır' dediğini'' söylemesi üzerine, şunları kaydetti:

''Ben işin siyasi boyutuyla uğraşmam. Konumum itibarıyla da o tartışmalara girmem doğru değil. Ergenekon bir süreçtir, yargıya güvenmemiz lazım. Yargının sonuçta en doğru kararı vereceğine inanmak lazım. İlgililer konuyla ilgili çalışmaları yapıyorlar. Herkes bu konuda hassasiyet gösteriyor. Sonucunu beklemek lazım.''

''Son operasyonda ordu mensupları ve profesörlerin bulunduğunun'' hatırlatılması üzerine Toptan, ''Ben bilemem. Bu işi yürüten sorumlular var. Bir takım bilgiler var. Kimse Türkiye'de duygusuyla hareket etmez. Türkiye bir hukuk devleti'' dedi.

Toptan, ''TRT'nin Kürtçe yayına başlaması'' ile ilgili olarak da hayırlı olması dileğinde bulundu.

Vali Büyük, daha sonra Köksal Toptan'a Edirne'ye özgü çeşitli armağanlar verdi.
 
aa



Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,002 µs