garip misyonerleri! | " /> garip misyonerleri! | "/>

En Sıcak Konular

Türki Cumhuriyetler’in garip misyonerleri!

8 Ocak 2009 12:40 tsi
Türki Cumhuriyetler’in garip misyonerleri! Türki Cumhuriyetler’de garip misyonerlik faaliyetleri peyda oldu. Daha doğrusu bu misyonerlerin geldiği ülkeler garipleşti. Ortadoğu ve Ortaasya coğrafyasında misyonerlik yeni birşey değil. Yeni olan misyonerlerin aidiyeti. Hele iki ülke var ki?

Özellikle Sovyetler’in dağılmasından sonra, Türki Cumhuriyerler’de misyonerlik faaliyetlerinin artığı biliniyor. Bunun gayet planlı olduğu da sık yinelenen iddialar arasında.

Esasen, Ortadoğu ve Ortaasya coğrafyalarında misyonerlik faaliyetinin yürütülüyor olması, çok şaşırılacak bir durumda değil. Bir çok ülke, bu bölgelerde “her alanda” söz sabihi olmak istediklerinden, faaliyetlerinin bir kolunu da bu “misyon” üzerine kurmaları şaşırtıcı sayılmamalı.

Elbette bu süreci kolaylaştıran yerel etkenler de söz konusu. SSCB ortadan kalkana dek zaten büyük baskı altında tutulan, herhangi bir dini öğrenme, ibadetlerini yerine getirmede zorlanan bölge halkları, uzun süredir bu “açlıklarını” dindirmeye eğilimli.

Bu tabloya eğitimsizlik ve ekonomik sıkıntılar da eklemlendiğinde, misyonerlik faaliyetleri için uygun şartların oluştuğunu söylemek büyük buluş sayılmaz.

İşte bu yüzden, adı geçen coğrafyada çeşitli ülkelerin çeşitli organizasyonları girişimlerde bulunuyor, bunların miktarı ve etkinliği artıyor.

Ama garip olun şu; bu yabancı ülkelerin içinde özellikle üç tanesi son dönemde daha aktif görülüyor. Ve bu üç ülke aslında ilk akla gelebilecekler değil.

Diplomatic Observer’ın kısa süre önce yayınladığı bir makalede de dikkat çekildiği gibi, Almanya ve Japonya, “son dönemde gerek Büyükelçilik ve gerekse NGO'ları vasıtasıyla büyük bir kültür atağına kalktıkları, bu çerçevede ülkelerini tanıtıcı video kaset, DVD, müzik CD, müzik klip CD'leri, turizm broşürlerinin yanı sıra dini propaganda içeren materyalleri ücretsiz olarak bol miktarda dağıttıkları gözlemleniyor.”

Bu faaliyetlerin yaygın hissedildiği ülkelerden biri Özbekistan. Ülkedin resmi kurumları içinde bu durumdan rahatsızlık duyanlar da var.

Özbekistan Din İşleri Komitesi Başkanı Soazım Münevverov, bu konuda şunları söylüyor; “Bağımsızlığın ardından ülkede misyonerlik faaliyetlerinin arttığı, ancak iddia edildiği gibi birçok Özbek vatandaşının İslam dinini bırakarak diğer dinlere geçtiğinin görülmediği, Hıristiyanlığı tercih eden birkaç kişinin de melez aile çocuklarından oluştuğu, başkent Taşkent'teki bir Protestan kilisesinde Özbekçe ayinlerin yapıldığını bildikleri, misyonerlik kitaplarının zorla veya ısrarla dağıtılmasının yasalara aykırılık teşkil ettiği, böyle durumlarda söz konusu kitaplara el konulacağı”...

Japonya’ya ise ayrı bir bakış gerekiyor. Çünkü Japonya bu konularda pek bilinen bir ülke değil. Japonya’nın Türki Cumhuriyetler’de misyonerlik faaliyetleri yürütmesi nasıl yorumlanmalı?

Uzmanlara göre sebep belli; “Japon sanayisi, sadece ve sadece petrol ve yan ürünlerine dayalı, yani Japonya’nın varlığının ve devamının kaynağı, olmazsa olmazı petrol,  bu da Japonya’nın bölgedeki varlığını ve asıl amacını gün gibi ortaya koyarak açıklıyor.”

Misyonerlik faaliyetlerinden etkilenen başka ülkeler de var. Kırgızistan’da Hıristiyan misyonerlerce yoğun faaliyet yürütüldüğü belirtiliyor.

Fakat burada öne çıkan ülke Güney Kore. Güney Koreli kişilerin sayısal çoğunluğu dikkat çekiyor. En ücra köylere ulaşan G.Koreli Hıristiyan misyonerlerce, özellikle fakir köylülerle irtibat kurularak, Hıristiyanlığa geçilmesi halinde, söz konusu şahıslara maddi yardım verileceği söyleniyor.



Bu haber 1,728 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,406 µs