En Sıcak Konular

Ya Gazze El Kaide'ye kalırsa

8 Ocak 2009 11:56 tsi
Ya Gazze El Kaide'ye kalırsa İsrail'in Gazze'ye yönelik sürdürdüğü operasyonun beklenenden daha başarılı geçmesi halinde bölgede oluşacak otorite boşluğundan El Kaide gibi radikal örgütlerin avantaj sağlayabileceği belirtiliyor.

Başta Fransa olmak üzere batının ateşkes çabaları sürerken İsrail'de harekatın yakın gelecekteki olası etkileri tartışılıyor.

Tel Aviv yönetimi, her ne kadar hjarekatın amacının Hamas'ı yoketmek olmadığını söylese de, elde edilen istihbarat raporları örgütün ikinci haftasına giren operasyonda aldığı darbeler nedeniyle idari işlevini kaybetmeye başladığı yönünde.

Askeri açıdan zarar görmese de Hamas'ın Gazze üzerindeki idari hakimiyetini kaybetmesi, İsrailli yetkilileri endişelendiriyor.

Çatışmalar sürüyor

Ortaya çıkacak olası bir iktidar boşluğunda, bölgede kontrolün Somali'de olduğu gibi değişik silahlı gruplara, hatta daha kötüsü El Kaide terör örgütünün eline geçebileceği olasılığı, uzmanlara göre İsrail Savunma Bakanlığı'nın kabusu.

Uzmanlara göre İsrail'in tercih ettiği senaryo, Hamas'ın yoldan çekilmesi ve Batı yanlısı ılımlı El Fetih'in yönetimi devralması. Ancak El Fetih bir İsrail tankının arkasında Gazze'ye dönmenin idam fermanı olacağını biliyor.

İsrail'in lider kadrosunun bu tehlikeleri görüp geri adım atabileceği belirtiliyor. Bu şekilde Tel Aviv yönetiminin dışarıdan denetlenen, ama yine de dolaylı da olsa Hamas'la anlaşma yapma anlamına gelecek bir ateşkes için bastırabileceği söyleniyor.

Sonuçta İsrail için en makul çözüm, ılımlı Arap ülkeleri ve Türkiye gibi taraf olabilecek devletlerden oluşan bir koalisyonun denetimi ele alması olarak yorumlanıyor.

Ancak bu ihtimal içinde hangi devletlerin rol alacağı büyük bir soru işarti oluşturuyor.

Son haberlerde Türkiye'nin Gazze'de istikrarı yeniden sağlayacak bir barış gücünün oluşturulması için görev üstleneceğine ilişkin iddialar ortaya atılmıştı, fakat Ankara'dan iddialara ilişkin henüz bir yanıt gelmedi.

Türk askeri Gazze yolcusu mu?

NATO da, harekatın başladığı hafta yaptığı açıklamada bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanmaması halinde askerlerinin barış gücü olarak Ortadoğu'ya gelmesinin imkansız olduğunu bildirmişti.

Gazeteport



Bu haber 467 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs