En Sıcak Konular

Bu nesli İsrail yetiştirdi

8 Ocak 2009 11:45 tsi
Bu nesli İsrail yetiştirdi Gazze'de 1. İntifada'da çocuk olanlar bugünün yetişkin Filistinlileri... Hepsi şiddetin içine doğdu, çoğu anne-babasını İsrail kurşunuyla yitirdi...

Gazze’de birinci intifada sırasında çocuk olan neslin şimdi savaşçı olduğunu belirten uzmanlar, bu neslin daha agresif olmasından korkuyor. Anne ve babalarının öldüğünü gören çocukların neredeyse tamamı travmada...

İsrail’in 27 Aralık’tan bu yana bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi’nde hayatını kaybedenlerin dörtte birini çocuklar oluştururken, hayatta kalanlarınsa ömür boyu sürecek psikolojik yaralar aldıkları ve ileride şiddete yönelebilecekleri belirtiliyor.

Bölgedeki yardım görevlileri, Gazze’nin 1.5 milyonluk nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan çocukların neredeyse tamamının bombardıman yüzünden travma yaşadığını söylüyor. İngiltere merkezli Save The Children adlı çocukları koruma örgütünden Benedict Dempsey, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Çocuklar aşırı derecede korkuyor. Bu duygu hayatlarının sonuna kadar onlarla birlikte yaşayacak. Bu unutamayacakları bir deneyim” dedi.

‘Uyarmıştım!’

Gazzeli çocukların yaşadığı travmaya dikkat çeken İngiliz Guardian gazetesi de, “Şok içindeki çocuklar şehitlik hevesine sürükleniyor” diye yazdı. Guardian’ın haberinde, 20 yıldır şiddet ve travmanın çocuklar üzerindeki etkilerini araştıran Gazze‘nin önde gelen çocuk psikoloğu Abdülaziz Musa Tabet’in açıklamalarına yer verildi.

1990’lı yıllarda incelediği çocukların şu anda yetişkin olduğunu belirten Tabet, “O çocuklar savaşçı oldular. 15 yıl önce, bu çocukların daha agresif olacağı, savaşmak isteyeceği ve toplumda daha fazla şiddet olacağı uyarısında bulunmuştum” dedi.

Bugün Gazze’de yaşayan çocukların da şiddet ortamında büyüdüklerine dikkat çeken Tabet, “Bu yüzden daha agresif davranan başka bir nesil geliyor. Onlar daha da aşırı uçlara gidecekler, çünkü gelecekleri olmadığını düşünüyorlar. Çocuklar, anne babalarının öldürüldüğünü görüyorlar. Ne bekliyorsunuz ki?” diye konuştu.

Financial Times da, Gazze’deki durumun bedelini çocukların ağır şekilde ödediğini belirterek, bombardıman ve abluka yüzünden şiddete yönelecek bir neslin yetişmekte olduğu şeklindeki uyarılara yer verdi. Gazze’deki El Mezan İnsan Hakları Merkezi‘nden Mahmud Ebu Rahma, “Benim çocukluğum, ilk intifada sırasında taş atmakla geçti. Bir sonraki Filistin nesli intihar bombacılarını üretti. Bir sonraki neslin daha ılımlı olması şansını görmüyorum” diye konuştu.

 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs