En Sıcak Konular

ABD'nin Irak hatasını AB Türkiye'de tekrarlıyor

0 0 0000 00:00 tsi
ABD'nin Irak hatasını AB Türkiye'de tekrarlıyor İngiliz The Financial Times gazetesinden AB'ye ağır eleştiri... Gazetenin önde gelen yazarlarından Philip Stephens, ABD'nin Irak'ta yaptığı hatanın benzerinin Avrupa'nın Türkiye'ye karşı yaptığını yazdı.

Yazar Stephens, "Amerika'nın hatası askeri gücü ile Orta Doğu'yu tekrar şekillendirebileceğine inanmaktı. Avrupa'nın stratejik hatası da kaos sınırlarını kapatabileceğine inanmak. ABD, Müslüman dünyanın kalbine askeri güçle demokrasiyi yerleştirmeye çalışırken tökezledi. Avrupa'da yumuşak gücünü demokratik bir Müslüman ülkeye sırtını dönerek çarçur ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa liderlerin Brüksel'de toplanarak Birliğin ne kadar genişleyebileceğini görüştüğünü belirten yazar, "Cevap çok değil olacak. Planları oyunun kurallarını değiştirmek. Anlaşmalar, herhangi bir Avrupa ülkesinin girebileceğini yazıyor. Ancak Fransa, Hollanda, Avusturya ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in koalisyon hükümetinin yarısı daha sıkı kurallar istiyor." dedi.

Yazar, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği perspektifi ile "modern ve çoğulcu bir ülke" yolunda ilerlediğini belirterek, "İslam'ın Avrupa değerleri ile yaşabileceğine dair iddianın bir örneği olacaktı. Avrupa'yı Orta Doğu'yu bağlayacak istikrarlı bir Türkiye, stratejik bir ödül olacaktı." değerlendirmesinde bulundu. Türkiye karşıtlarının da bunu bildiğini vurgulayan yazar Stephens, "Bu nedenle dürüst davranıp, Avrupa Birliği'nin kapılarını Türkiye'ye derhal kapatmasını açık açık savunamıyorlar. Bu durum 70 milyonluk Müslüman bir ülkenin, çoğunluğu Hristiyan olan bir birliğe kabul edilmesine karşı çıkmak anlamına gelecek. Bunun yerine 'Türkiye gelişsin, modernleşsin' diye fısıldaşıyorlar; 'Kötü haberi sonra veririz. Acı reçete, imtiyazlı ortaklık statüsü ile tatlandırılabilir'." şeklinde yazdı.

"ERDOĞAN APTAL DEĞİL!"

Recep Tayyip Erdoğan hükümetinin hatalar yapmış olabileceğini ancak "aptal olmadığını" belirten yazar, "Türkiye başka seçenekleri ve çıkarları var. Müslüman komşularına ya da Rusya'ya dönebilir. Avrupa'nın zaman zaman azarlayan ve bazen tepeden bakan üslubu Türklerin Avrupa'ya bakışını değiştiriyor. Bir noktada Ankara yeter diyecektir. Bu Irak'ın işgali kadar büyük bir stratejik hata olacaktır." dedi. Yazar yazısını şöyle bitirdi: "Amerika, güçle dünyayı değiştirebileceğini düşünüyor, Avrupa görmezden gelebileceğini. İkisi de hatalı. Türkiye kaybedilirse Avrupa'nın görmezden gelme günahları Amerika'nın müdahele etme günahları yanında yer alacaktır."

Sabah



Bu haber 275 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,452 µs