'1 numara' için av başladı | " /> '1 numara' için av başladı | "/>

En Sıcak Konular

'1 numara' için av başladı

8 Ocak 2009 10:00 tsi
'1 numara' için av başladı Operasyonların dün başlaması bir tesadüf mü? Yoksa düğmeye belli hesaplarla mı basıldı?

İsmail Küçükkaya / Akşam

'1 numara' arıyorlar

Öte yandan Ergenekon, öyle ya da böyle her adımında bir şekilde 'AKP'ye yönelik kapatma davasıyla çakışıyor.' İki dava uzun süre paralellik arz etmişti. Yolları bir şekilde yine kesişti.
Son dalga operasyon Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın damadı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı arasındaki ticari bir bağlantı haberinin üzerine denk geldi. Gazeteciler gün boyu bu soruya muhatap oldular, bana soranlara, 'tesadüfse, çok garip bir tesadüf' dedim. Başka nasıl değerlendirilir ki? 'Yeni iddialar ortaya çıktı, gündemi değiştirmek lazım, Ergenekon'da bir rüzgar daha estirelim' demezler herhalde. Böylesi operasyonların bir hazırlık süreci olacağı kesin. Ama düğmeye en son hangi dakikada basıldığı önemlidir, eğer zamanlama tesadüf ise o tam bu noktadadır.
Şok gelişme, Türk kamuoyu açısından 'Filistin duyarlılığının en üst noktasına' denk geldi. İsrail'in Gazze saldırılarıyla birlikte toplumsal psikolojimiz açısından tarihi bir döneme girilmişti. Soldan sağa toplumun her kesiminde hiçbir konuda uzun zamandır böylesine ortak tepki ve duygu iklimine girilmemişti. Medyanın büyük bölümü çok fazla görmedi ama Saadet Partisi'nin Çağlayan mitinginde yüz binler buluştu. Ergenekon dalgası işte böyle bir gündemin içinde yeniden doğdu. Bilinçli demek istemem, yalnızca bir tespit.
 Seçime üç ay var. Ankara'daki dünkü tabloya bakınca AKP'nin hiçbir seçime olağan koşullarda girmeyeceği kuralının yine mi geçerli olacağını düşündüm. Muhalefet partilerine yazık. Haksız rekabet...
En başından beri Ergenekon konusunda en zor durumda askerler kaldı. Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının ne kadar üzüldüklerini anlamak güç değil. Kendi bünyelerinden çok önemli isimlerin, en üst kademelere tırmanmış eski silah arkadaşlarının, komutanlarının gözaltına alınmaları hiç kuşkusuz onları derinden yaralıyordur. Ancak, yasaların işleyişine saygılı olmak ilkesi ve kurumsal kimliğin getirdiği ağır sorumluluk ortada. Herkes gibi onlar da yürüyen soruşturma ve davanın sonuçlarını bir an önce görmek istiyor olmalılar.
Herkes, 'ikinci büyük Ergenekon dalgası' diyor. Bence şu ana kadarki en büyük 'dalga' dün yaşandı. Gözaltına alınanların genel profiline bakınca, Şener Eruygur'lu, Hurşit Tolon'lu dalganın ilerisine gittiğini düşünüyorum. Bu operasyonu ben şöyle özetleyebilirim: '1 numara arıyorlar.'
Geçen ay boyunca '1 numara kim?' sorusu tartışılmıştı. Operasyonların uzun süreli olacağı belliydi, bunu da açıklıyorlardı. Gözaltına alınan, evlerinde arama yapılan isimler çok ilginç ve manidar. Olay üniversiteye doğru kaydırılıyor. İSTEK Vakfı, Bedrettin Dalan bölümü çok hayati. YÖK eski Başkanı Kemal Gürüz de öyle. Sabih Kanadoğlu'nun evinde arama yapılmasına rağmen gözaltına alınmaması, en çok şaşırtan gelişmeydi. Zaten Kanadoğlu, o resmin hiçbir yerine uymuyor. İbrahim Şahin ile Sabih Kanadoğlu'nu aynı kare içinde düşünmek mümkün mü? Kanadoğlu'nun gözaltına alınma ihtimali bile infial yaratmıştı. Ergenekon'da baştan beri Susurluk dönemiyle günümüzdeki olaylar ve kişiler arasında bir gelgit yaşanıyor. Burada ayrımın iyi yapılması gerekir. Temizliğin ve tasfiyenin kimleri kapsadığı çok ama çok önemli. Savcılık makamının delillerini görmeden bir yorumda bulunmak güç. Gözaltına alınanlar arasında bazı muvazzaflar da var.
Tuncer Kılınç, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nden emekli oldu. Dünkü dalganın vurduğu kişiler içinde kamuoyunun en az tanıdığı Erdal Şenel ise bir dönemin en kritik isimlerinden. 28 Şubat döneminde Genelkurmay'ın Adli Müşavirliği'ni yaptı. Bu isimlerin gözaltına alınması 'Ergenekon 28 Şubat'a mı uzanıyor' sorusunu akıllara getiriyor. 
Bütün kalbimle, çok titiz bir yargılama yapıldığına, gözaltı kararlarının yerinde olduğuna ve savcılığın elinde sağlam bilgi ve belgeler bulunduğuna inanmak istiyorum. Umarım çok hassas davranıyorlardır.
Acaba bu Ergenekon nasıl bitecek? Dünkü yaşananlar iyice bitap düşmüş toplum psikolojisini daha da yorabilir. Ülke olarak zor bir sınavdayız. Demokratikleşiyor muyuz, yoksa baskıcı bir rejime doğru mu evriliyoruz, onu anlamaya çalışıyorum, hangisi?

İlgili haberler;

Dalan neden 1 numara olamaz?

Gözaltına alınan 1 numara mı?

'1 numara Koç' dedi



Bu haber 2,590 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,174 µs