En Sıcak Konular

Doğalgazda kriz elektriği vuracak

8 Ocak 2009 09:38 tsi
Doğalgazla üretim yapan termik santrallar tedbir olarak 'ikincil yakıtları kullanın' talimatı aldı. Ancak bu yakıtlar doğalgazdan maliyetli olduğu için elektriğe zam yolda

Rusya'nın Ukrayna üzerinden Türkiye'ye gelen doğalgazı kesmesiyle başlayan krizin, elektrik fiyatlarını da vurması bekleniyor. Enerji Bakanlığı, doğalgaz kesintisiyle birlikte aldığı tedbirler kapsamında, doğalgaz ile elektrik üretimi yapan termik santrallara bir talimat göndererek, motorin, nafta, fuil-oil gibi ikincil yakıtlara geçilmesini istemişti. Bunun üzerine termik santrallar ikincil yakıtlara geçerken, bu da yeni bir sıkıntıyı beraberinde getirdi. Termik santrallarda kullanılan bu ikincil yakıtların doğalgaza göre çok daha yüksek maliyetli olduğu belirtilirken, bu yakıtlar arasında da en fazla naftanın kullanıldığı aktarıldı. Yetkililer, ikincil yakıtlara geçilmesinin, elektrik üretimindeki maliyet artışını yüzde 25 oranında artıracağını ifade etti. Bu durumun da yüksek oranlı elektrik zammını kaçınılmaz hale geleceği aktarıldı.

LNG TEMASLARI KURULDU

Enerji Bakanlığı, Türkiye'nin Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'ndan sağladığı Rus gazının kesilmesinin ardından, dün de hareketli saatler geçirmeye devam etti. Bakanlık, Batı Hattı'ndaki bu kesintinin ardından alternatif kaynak ve ülkelere yönelik temaslarını sürdürürken,  spot piyasadan sağlanacak ilave sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) için Katar, Malezya, Cezayir ve Nijerya ile temasa geçildi. Söz konusu ülkelerden sağlanan 6 gemilik LNG, Egegaz tesislerinde gazlaştırılarak sisteme verilecek. Spot piyasadan alınan bu gazın maliyetli olduğu bilinirken, bu yüksek maliyetin doğalgaz fiyatlarını da etkilemesi bekleniyor.

AVRUPA ODUN&KÖMÜRE DÖNDÜ

Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkıyatını tamamen kesmesinin ardından, Bulgaristan'da insanlar kara kışta ısınmak için çareyi odun ve kömürde buldu.

İran kozu bekliyor

ENERJİ Bakanlığı, İran'dan gelen doğalgazın artırılması konusunda da çalışıyor. İran kozunu bekleten bakanlık, iç tüketimin sıkıntıya girmemesi için önümüzdeki günlerde bu gazın artırılmasını isteyecek. Buna göre İran'dan günlük alınan 15 milyon metreküplük gazın, 25 milyon metreküpe çıkarılabileceği aktarıldı. Türkiye, halen günlük 130 milyon metreküp civarında doğalgaz tüketiyor.

Avrupa gazsız kaldı

UKRAYNA, Rusya'nın Avrupa'ya doğalgaz sevkıyatını tamamen kestiğini açıkladı. Ukrayna'da devletin kontrolü altında bulunan doğalgaz şirketi Naftogaz sözcüsü Valentyn Zemlyansky, yaptığı açıklamada, Rusya'nın doğalgaz şirketi Gazprom'un yerel saat itibarıyla 07.44'te Avrupa'ya gaz sevkıyatını tümüyle kestiğini belirtti.

Türkiye nereden  ne kadar gaz alıyor?

MEVCUT durumda, Batı Hattı'ndan gelen gazın kesilmesiyle Mavi Akım'dan gelen gaz miktarı 40 milyon metreküpten 48 milyon metreküpe çıkarılırken, bu ancak 8 milyon metreküplük bir telafi sağlıyor. İran'dan ise mevcut durumda 15 milyon metreküp doğalgaz arzı sağlanıyor. Azerbaycan'dan ise yaklaşık günlük 17 milyon metreküp gaz geliyor.

Akşam



Bu haber 478 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,020 µs