tünelde tıkandı | " /> tünelde tıkandı | "/>

En Sıcak Konular

Barış pazarlığı tünelde tıkandı

8 Ocak 2009 08:04 tsi
Barış pazarlığı tünelde tıkandı Gazze’de ateşkes için somut adımlar atılmaya başlandı. Dün üç saatliğine silahlar sustu. Mısır’ın ateşkes planındaki ilkeleri kabul ettiği iddia edilen İsrail’de Güvenlik Kabinesi, saldırıların genişletilmesini onayladı. Hamas’ın s

MISIR Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek, Kahire’yi ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte hazırladığı ateşkes planı taslağını dün taraflara sundu. Plana göre bölgeye insani yardımların ulaştırılabilmesi amacıyla taraflar belirli bir süre savaşmayacak. Bu süreçte, taraflar, Gazze Şeridi sınırlarında alınacak güvenlik önlemleri konusunda uzlaşacaklar. Avrupa’dan ve diğer ülkelerden gözlemciler sınıra gönderilecek. Sarkozy’ye göre, Mısır ve İsrail arasında sınır güvenliği anlaşması 4-5 gün içinde yapılabilir. Ateşkes sağlanırsa, İsrail askerlerinin tamamı Gazze’den 8 gün içinde çekilebilir.

Hem İsrail hem de Hamas planı olumlu buldu ve değerlendirmeye aldı. Ancak üst düzey bir İsrailli yetkilinin "Mısır’ın ateşkes planında yer alan ilkelerin kabul edildiğini" açıkladığı saatlerde İsrail Güvenlik Kabinesi, Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı saldırıların genişletilmesini onayladı. Savunma Bakanlığı’ndan üst düzey bir yetkili, Güvenlik Kabinesi’nin 12 bakanının, meskun bölgelere daha fazla girilerek taarruzu genişletecek üçüncü safhanın da dahil olduğu kara operasyonlarının devamını onayladığını belirtti.

Hamas ise resmen tanımayı kabul etmediği İsrail ile kalıcı ateşkesin mümkün olmadığını, fakat "süreli bir ateşkes" öngören Mısır planını ciddiye aldıklarını açıkladı. El Fetih ve Suriye de Mısır planını destekliyor. İsrail ise, roket saldırılarını durduracağına ikna olursa ateşkesi kabul edecek. Fakat Tel Aviv’in, tüm kara kuvvetlerini Gazze’ye sokmuşken operasyonun "üçüncü ve nihai aşamasına" geçip sokak sokak gerilla savaşına başlayabileceği de belirtiliyor.

Öte yandan, İsrail’e ateşkes için baskı yaptığı belirtilen ABD’nin Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Mısır’ın girişiminden memnun olduklarını ancak ateşkes çabalarının bu girişimle sınırlı olmadığını söyledi. Ancak bu alternatif girişimlerin neler olduğu konusunda da bir açıklama yapılmadı.

Hamas’ın can damarı

Henüz "üzerinde çalışılan bir metin" olduğu bildirilen ateşkes planının kilit konusu, İsrail-Mısır sınırındaki Refah’ta bulunan, Hamas’ın roket ve diğer silahlarını Gazze’ye getirmek için kullandığı tüneller. İsrail, ateşkes için, bu bölgenin özel bir uluslararası güç tarafından aranmasını ve tünellerin yok edilmesini istiyor. Tel Aviv’e göre, Hamas’ın yeniden silahlanması ancak böyle önlenebilir. Filistinliler ise, bu durumda uluslararası güçlerin "gözlemci"den daha fazla yetkiye sahip olacağını savunuyor. Ayrıca tünellerin giriş-çıkışları genellikle evlerin içinde yer aldığı için, sivillere ait yüzlerce binayı taramak da imkansız görünüyor.

İsrail istihbaratına yakın DEBKA internet sitesinin haberine göre, kara harekatı silah kaçakçılığını duraklatsa da, Filadelfi yolundaki yaklaşık 300 tünelin yarısı hálá yerli yerinde. Geçen yıl tünellerden 100 ton patlayıcı kaçıran Hamas’ın 3-6 hafta içinde ikmal ağını yeniden kurabileceği belirtiliyor.

Mısır’ın ateşkes planı:

1- Taraflar geçici ateşkes ilan etsin.

2- İnsani yardım koridoru açılsın.

3- Bu süreçte sınır güvenliği (tüneller) için müzakereler yapılsın.

4- Sınıra yabancı gözlemciler yerleştirilsin.

BM sert çıktı, silahlar üç saat sustu

İSRAİL’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği operasyonun 12’nci gününde insani yardım amacıyla üç saatlik ateşkes ilan edildi. İsrail ordusu dün saat 11.00 ile 14.00 arasında kara harekatına ve bombardımana ara verdi. Hamas da roket atışlarını kesince, Gazzeliler yiyecek satın alabilmek için marketlere koştu. Ancak günün diğer saatlerinde yaklaşık 30 Filistinli öldürüldü, Hamas’ın ateşlediği en az 8 roket ise İsrail’de can kaybına yol açmadı. İsrail hava kuvvetlerinin listesindeki tüm hedefler aslında tükendi.

Hürriyet



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,458 µs