ortak baskı yapalım | " /> ortak baskı yapalım | "/>

En Sıcak Konular

İran: ABD ile İsrail’e ortak baskı yapalım

8 Ocak 2009 07:55 tsi
İran: ABD ile İsrail’e ortak baskı yapalım İsrail’in Gazze saldırılarını durdurmasını sağlamak üzere 22 temsilcisini Avrupa ve Asya ülkelerine yollayan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Türkiye’yi ihmal etmedi.

İsrail operasyonları başladığında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’le telefonda görüşen Ahmedinecad’ın özel temsilcisi sıfatıyla dün Ankara’ya gelen İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Said Celili Başbakan Tayyip Erdoğan ile iki saati aşkın süreyle görüştü, Gül tarafından kabul edildi. İranlı temsilci Ankara’ya, ‘Arapları da arkamıza alıp İsrail ve ABD’ye yüklenelim” önerisi iletti.
Celili, Erdoğan ve Gül’e İran’ın Gazze’de yaşananlara dair yaklaşımını da anlattı. İranlı kaynaklar, “Arap dünyasında birlik yok gibi gösteriliyor. Bu da bizi rahatsız ediyor” derken, İran’la Türkiye’nin bölgeyi ortak hareket konusunda daha dinamik kılabileceğine dikkat çekti. İran’ın Türkiye’nin yürüttüğü diplomasiyi de yakından izlediğini belirten aynı kaynaklar, “Türkiye’yle ortak hareket edip, bölgemizde birliğin öncüsü olabiliriz. Arap dünyası ne kadar hızlı, güçlü ve ortak hareket ederse, İsrail’i, hatta Amerika’yı barışa zorlayabiliriz. Hamas’ı da ateşkese ikna edebiriz” yorumunu yaptı. Celili’nin bu mesajları Türk yetkililerle paylaştığını belirten İranlı kaynaklar, diplomasi trafiğinin artacağını vurguladı.

Celili’ye ateşkes çabalarına dair bilgi veren Erdoğan ile Gül’ün de, İran’ın barışçı çabalarını takdirle karşıladıkları belirtildi. Celili’ye “Gazze halkına birlikte yardım edelim” mesajı veren Gül’ün, önümüzdeki dönemde Amerika ile İsrail’in ateşkes için gereken adımları atacağına inandığını ilettiği öğrenildi.

Gül’ün umudu Obama

Cumhurbaşkanı, İranlı temsilciyle görüşürken 20 Ocak’ta Barack Obama’nın yönetimi devralacağını hatırlattı ve “Yeni Amerikan yönetiminin İsrail-Filistin sorununda daha aktif ve yapıcı olmasını umuyoruz” mesajı verdi. Türkiye’nin Gazze’nin istikrarı için her türlü göreve hazır olduğunu Celili’ye aktaran Gül’ün, bölge ülkelerinin birlikte hareketi için İran’a da büyük sorumluluk düştüğünü dile getirdi.

Radikal



Bu haber 357 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,762 µs