Bir haftalık gazı kalan Türkiye, İran'a kaldı! | " /> Bir haftalık gazı kalan Türkiye, İran'a kaldı! | "/>

En Sıcak Konular

Bir haftalık gazı kalan Türkiye, İran'a kaldı!

7 Ocak 2009 14:28 tsi
Bir haftalık gazı kalan Türkiye, İran'a kaldı! Ukrayna-Rusya çekişmesi tüm Avrupa'yı etkisi altına aldı. Bu kavganın ortasında kalan Türkiye ne kadar idare edebilir?

Türkiye, hemen her yıl olduğu gibi Ukrayna-Rusya doğalgaz krizinin ortasında kaldı ve Ukrayna üzerinden Batı Hattı yoluyla gelen ortalama günlük 34 milyon metreküplük gaz dün itibariyle tamamen kesildi. Türkiye ile aynı anda Balkan ülkelerine Ukrayna üzerinden giden doğalgaz da kesildi. Önceki yıl bu dönemde Türkiye'nin günlük 140-150 milyon metreküpe ulaşan tüketimi, bu yıl ekonomik durgunluğun etkisiyle 130 milyon metreküp seviyesine geriledi. Bu azalış, krizin yönetiminde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile BOTAŞ'a kolaylık sağladı. Ancak Türkiye'nin arz kriziyle mücadele için öngördüğü yolların 1 hafta sonra tükenebileceği, kriz çözüme ulaşmazsa kesintilerin yaşanabileceği öğrenildi. Bunun önüne geçilmesi için spot piyasadan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı başladı ancak bu dönemde İran'dan gelen gazın kesilmesi durumunda Türkiye'yi zor günler bekliyor olacak.
 
Sistemin yüzde 30'u devreden çıktı

Ukrayna'nın Rusya'ya olan borcunu ödememesi, doğalgaz satış fiyatında anlaşılamaması ve Ukrayna'nın transit geçiş ücretlerindeki artırım talebinin kabul görmemesi nedenleriyle doğalgaz krizi ortaya çıktı. Öncelikle Ukrayna üzerinden Avrupa ülkelerine verilmesi gereken günlük doğalgaz akışında azalma yaşanırken, 6 Ocak itibariyle Türkiye ile Balkan ülkelerinin doğalgazında kesinti meydana geldi. Böylece Türkiye'nin doğalgaz arz sisteminin yüzde 30'u devreden çıkmış oldu. Rusya, buna karşılık Mavi Akım boru hattından Türkiye'ye verdiği günlük 40 milyon metreküplük doğalgazda 8 milyon metreküplük artırıma gitti. Bu hattan en fazla 48 milyon metreküplük doğalgaz sevkıyatı yapılabildiği için Türkiye eksilen doğalgazı telafi etmek amacıyla yeni arayışlara girdi. İran üzerinden gelen gazın miktarı artırılmak istenirken, Silivri doğalgaz deposu ile özel sektörün elindeki Egegaz LNG terminali ve depolama tesisi de devreye sokularak günlük 33 milyon metreküp doğalgaz tüketimine katkı yapma yoluna gidildi. Termik santraller ve hidroliklerdeki elektrik üretimi artırıldı, doğalgaz santrallerinde ise ikinci yakıta geçiş yapıldı. Ancak bütün bu yöntemlerin arz güvenliğine ancak 1 haftalık katkı sağlayacağı belirtildi.
 
İran da gazı keserse sorun büyür

Türkiye'nin İran'dan günlük 28 milyon metreküp doğalgaz alması gerekirken, günlük sevkiyat 15 milyon metreküp seviyesinde gerçekleşiyor. Yani İran taahhüdünün altında doğalgaz veriyor. İran her yıl ocak ayında kış koşullarının ağırlaşması ve iç tüketiminin artması nedeniyle Türkiye'ye giden gazda büyük oranda kesintilere giderken, yeniden aynı durumun ortaya çıkmasından endişe edildiği kaydedildi. Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz boru hattının kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışmaların ise henüz devam ettiği ve ek bir kapasite kullanımının mümkün olmadığı ifade edildi.
Ukrayna üzerinden artık sadece BOTAŞ değil, Shell ve Bosphorus Gas şirketleri de doğalgaz ithal ediyor. Kontrat devri çerçevesinde doğalgaz ithalatına başlayan bu iki şirketin alımları da kesildi. Bu nedenle şirketlerin müşterilerini BOTAŞ'ın devraldığı öğrenildi. BOTAŞ dün yaptığı duyuruyla Şebeke İşleyiş Düzenlemeleri'nin (ŞİD) 14'üncü maddesine göre 'Zor Gün' şartlarının oluştuğunu belirterek, varsa başka giriş noktalarından sevkiyatın gerçekleştirilmesi veya ana çıkış noktalarındaki müşterilere kesinti-kısıntı uygulamasına başlanarak, arz-talep dengesinin sağlanması gerektiğini belirtti. BOTAŞ duyurusunda, doğalgaz kullanıcılarının alternatif yakıt tedariklerini sağlamaları için acilen uyarılması gerektiğini de ifade etti.

Referans



Bu haber 459 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,227 µs