En Sıcak Konular

Müstakbel Zeytinburnu Limanı'nda Ofer izi

0 0 0000 00:00 tsi
Müstakbel Zeytinburnu Limanı'nda Ofer izi İsrail'in Cem Uzan'ı olarak nitelenen Sami Ofer'in adı artık sıklıkla Türkiye'de geçiyor. Galataport ihalesini kazanıp da ihalenin iptali sonucu hayalleri suya düşen Ofer'in eli bu kez Zeytinburnu'nda yapılacak liman "Zeyport"ta.

Zeytinburnu'nda Kazlıçeşme mevkiinde bulunan toplam 1 milyon 470 bin metre kare yüzölçümlü alan üzerinde yat limanı yapılmak üzere açılan ihalede, en yüksek teklifi 6.5 milyon YTL ile Rönesans Alışveriş Merkezleri-Koçhan Ortak Girişimi verdi. İstanbul Defterdarlığı'nda yapılan kira ve ön izin ihalesine, Rönesans Alışveriş Merkezleri Yatırım İnşaat ve Ticaret A.Ş.-Koçhan Danışmanlık İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi Ortak Girişimi ile Boğaziçi Holding teklif verdi. İhaleyi kazanan girişim grubu içerisinde bulunan Koçhan Danışmanlık'ın ismi akıllara yeniden Sami Ofer'i getirdi. Daha önce Galataport'u 49 yıl için 4.3 milyar dolara aldığı Galataport Limanı İhalesi, gelen büyük tepkiler üzerine iptal edilmişti.

İki şirkette de izi var

Zeytinburnu ihalesi yapılmadan önce kulislerde Ofer'in bu proje için Türkiye'den Koçhan Danışmanlık'la hareket ettiği konuşuluyordu. Koçhan Danışmanlık tarafından bu durum daha sonrasında yalanlansa da Ofer'in perde arkasında proje için iyi bir hazırlık yaptığı iddia ediliyordu. Hatta Koçhan Danışmanlık, liman için hazırladıkları projeyi eylülde tanıtmış ve 1 milyar 286 milyon dolarlık bir yatırımla yapılacak proje için yatırımın ağırlıklı olarak yabancı finansmanla karşılanacağını açıklamıştı. Ofer ismi aslında dün ihaleye giren iki firma içinde de sıkça kullanılıyor. İhaleye giren diğer firma Boğaziçi Holding'de Global Holding'in yüzde 20 hissesinin bulunduğu bir şirket. Bu da Ofer isminin ihaleye giren iki grupta da karşımıza çıkmasına neden oluyor.

Yeni satış yöntemi denendi

İstanbul Defterdarlığı Avrupa Yakası Milli Emlak Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen ihalede bugüne kadar hiç uygulanmamış bir satış yöntemi kullanıldı. Buna göre, Zeytinburnu Marinası’na talip olan yatırımcılar öncelikle ön izin belgesi için yarıştı. Yani ihaleyi alan firmanın önce izinleri alması gerekiyor. Bu çok da kolay olmayacak. İhaleyi defterdarlık açtı. Ama defterdarlığın bir liman projesi bulunmuyor. İhaleye girecek firmalar kendi projelerini hazırlayacak. Pazarlık usulü yapılarak ihaleyi alan girişim grubu ön izin hakkı kazanmış oldu. Bu sayede girişim grubu bir yıl boyunca gerekli projeleri hazırlayarak izin için ilgili kurumlara müracaat edecek. Bunun için Kültür ve Turizm bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı Ulaştırma Bakanlığı, DLHM Genel Müdürlüğü, Denizcilik Müsteşarlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden imar izinleri almak ve imar planlarının yapılması gerekiyor. Firma izinleri aldıktan sonra uygulama projesini oluşturacak. Gerekli izinlerin alınmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı, ihaleyi kazanan firmalara 49 yıllığına kullanma ve irtifak hakkını verecek. Ardından planlanan proje 3 yıl içinde bitirilecek.

Sonrasında ise firmalar her yıl için 6.5 milyon YTL'den az olmamak şartı ile Milli Emlak'a bir bedel ödeyecek. Bu bedel her yıl TEFE ve TÜFE'ye göre belirlenecek. Proje tamamlandığında ise Milli Emlak cirodan yüzde 1 pay alacak. Zeyport kapsamında büyük bölümü deniz olmak üzere toplam 1 milyon 479 bin metrekare alan üzerine büyük bir yat limanı yapılacak. İstanbul'un en önemli prestij alanlarından birisi haline gelecek limanın çevresi için de yaklaşık 1,5 milyar dolarlık bir yatırım öngörülüyor. Limanın çevresine otel, kongre merkezi ve değişik turistik mekânlar inşa edilmesi bekleniyor. Bu sayede Zeytinburnu ayrıca İstanbul'un en gözde limanlarından biri haline gelecek.

 Top Maliye Bakanlığı'nda

İstanbul Defterdarı Şükrü Dilaver, Zeytinburnu Yat Limanı için en yüksek teklifi vererek ön izin süresi alan firmanın bu süre içinde gerekenleri tamamlaması halinde, Maliye Bakanlığı'nın daha sonra, yıllık bedeli burada verilen ön izin bedelinden aşağı olmayacak şekilde irtifak hakkını tespit edeceğini bildirdi. Dilaver, sonucu Maliye Bakanlığı'na ileteceklerini belirterek ön izin bedelinin, firmanın sadece ihale bedelini ödedikten sonra yerine getirmesi gereken şartlar ve işlemler için verilen bedel olduğunu vurguladı. Bu dönem içinde firma gereken şartları gerçekleştiremezse, o zaman bu bedel devlete irat olarak kaydedilecek. Yani verilen para yanacak.

Zeytinburnu Yat Limanı İhalesi'ni kazanan şirketler arasında bulunan Rönesans Alışveriş Merkezleri, Rönesans İnşaat'a bağlı. Erman Ilıcak tarafından 1993 yılında Rusya kurulan Rönesans İnşaat'ın 5 bin 800 çalışanı var. Rusya'nın en büyük inşaat şirketleri arasında bulunan firma bugüne kadar Türkiye'de ve Rusya'da 60 fabrika ve 16 alışveriş merkezi ve lüks konut projesi yaptı. Firma Ankara'da ise Optimum Outlet Alışveriş Merkezi'nin sahibi.

Kaynak: Referans



Bu haber 432 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,914 µs