En Sıcak Konular

Beyaz Saray: Ankara'yla temas halindeyiz

7 Ocak 2009 12:10 tsi
ABD Başkanı George W. Bush’un Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley, Hamas’ın düşüncelerini anlamak için Türkiye ile “koordinasyon yapılıp yapılmadığı”na ilişkin bir soruya “Türkiye ile koordinasyon yapılıyor demezdim̶

Buna karşın Hadley, “Türkiye bölgede (Gazze) buna ve diğer başka sorunlara ilişkin müzakerelerde yapıcı bir rol oynamaya çalışıyor. Bu nedenle elbette ki onlarla temas halindeyiz. Gazze konusunda onlarla konuşuyoruz” diye konuştu.

Stephen Hadley Wall Street Journal ile yaptığı söyleşide Gazze, Irak, Pakistan ve Afganistan gibi gündemdeki kritik sorunları yorumlarken Gazze konusunda bir ateşkes sağlanacağı tahmininde bulundu.

Türkiye ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Hadley, gazetenin, “Özellikle Hamas ve çeşitli uluslararası destekçilerin ne düşündükleri ve ne hissettiklerini anlamak amacıyla ABD Türkiye ile koordinasyon yapıyor mu?” yolundaki sorusuna Hadley “Türkiye ile koordinasyon yapılıyor demezdim” karşılığını verdi.

Irak savaşına ilişkin olarak 2003 yılında yaşanan “kara günler”e göre ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin “çok iyileştiği”ni ifade eden Hadley şöyle devam etti: Çok olumlu bir ilişki ve çok güçlenmiş bir ilişki olduğunu düşünüyorum. Ve bildiğiniz gibi bölgede çok önemli bir oyuncu. Ve Türkiye bölge içerisinde buna ve diğer başka sorunlara ilişkin müzakerelerde yapıcı bir rol oynamaya çalışıyor. Bu nedenle elbette ki onlarla temas halindeyiz. Bildiğiniz gibi Başkan, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşüyor ve birkaç defa Başbakan Erdoğan ile buluştu. Yani bu iyi bir ilişki. Onlar, konuştuğumuz ve diplomasimizi koordine ettiğimiz kişilerdir ve bu konuda, Gazze konusunda da onlarla konuşuyoruz. Ve bu konuyu burada bırakmamın daha iyi olacağını düşünüyorum.

Stephen Hadley, söyleşi sırasında Gazze ile ilgili olarak ateşkes sağlanacağı inancını dile getirdi ancak zamanlanması konusunda herhangi bir tahminde bulunmadı.

ABD’nin Gazze’de “sürdürebilir ve kalıcı” bir ateş kes taleplerinde ısrarlı olduğunu gösteren Hadley, Washington’un, Gazze’deki sınır kapılarının denetlenmesinde Filistin Yönetimi’nin güvenlik görevlilerinin de yer almasını istediğini ortaya koydu.

Bu arada, Hadley, Obama yönetiminde en büyük meydan okumayı Irak veya Afganistan değil, Pakistan’ın oluşturacağını belirtirken Pakistan’ın, kargaşanın giderek arttığı sınır bölgesinin. sadece Afganistan’daki ABD misyonu değil aynı zamanda ülkesinin kentsel merkezleri, Hindistan ve bölge için tehdit oluşturduğunu söyledi

Gazeteport



Bu haber 592 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,580 µs