En Sıcak Konular

Kriz Aziz Zapsu'yu da vurdu

7 Ocak 2009 10:42 tsi
Aziz Zapsu'nun ortak olduğu Türkiye'nin ilk indirimli kozmetik ve bakım ürünleri zinciri For You, Türkiye genelindeki 198 mağazasından 73'ünü kapattı.

For You'daki sıkıntı sebebi ana hissedar Sevenoaks Finance Holding'in ve destek veren fonlardan AIG'nin küresel krizden etkilenmesi.  

Referans Gazetesi'nin haberine göre, aralarında İstanbul Osmanbey, Maçka, İkitelli, İzmir, Manisa gibi birçok şubenin olduğu 73 mağaza 1 Ocak 2009 itibariyle finansal zorluklar dolayısıyla kapatıldı. For You Genel Müdürü Ahmet Saatçioğlu, "Mağaza sayımızı azalttık. 198 mağazadan 125'e indik. Performans alamadığımız veya daha uzun süreler alamayacağımızı bildiğimiz mağazaları kapattık. Yıl sonunda mağaza sayısının kaç olacağını bilemiyoruz. Çok esnek olacağız. Ama gelişmelere göre tekrar çok hızlı büyümeye geçebiliriz" diye konuştu. Saatçioğlu, istihdamda da yüzde 30 ila 40 arasında azalma öngördüklerini açıkladı.

For You'da büyüme planlarını sekteye uğratan bir diğer önemli etkenin ise eczanelerin yanı sıra marketlere de ilaç satışının önünü açacak yasal düzenlemenin bir türlü yapılamamış olması gösteriliyor. Sağlık Bakanlığı'nın bu düzenlemeye yanaşmaması For You'nun Türkiye planlarını revize etmesine sebep oldu.
 
Tekrar yükselişe geçebiliriz

Aziz Zapsu tarafından 2002 yılında kurulan Türkiye'nin ilk indirimli kozmetik ve bakım ürünleri zinciri For You, küresel krizden en fazla etkilenen şirketlerden biri oldu. 2008'in ortasından itibaren patlayan küresel kriz nedeniyle ortağı olan fonlardan finansman desteği alamayan For You tedarikçilerine ödeme yapmakta zorlanıyordu. Tedarikçilere gönderilen Aziz Zapsu imzalı mektupta şöyle denilmişti: "Ekonomik krizden herkes gibi biz de etkilendik. 2008 ortasından itibaren yeterli finansal desteği alamadık ve bu nedenle ödemelerimizde gecikme oldu. Bu sıkıntılı dönemi birlikte aşalım." Mektupta For You'nun yola devam edebilmesi için mal sevkıyatının kesilmemesi istenmişti.

Ahmet Saatçioğlu, "Yıl sonunda mağaza sayısının kaç olacağını bilemiyoruz. Çok esnek olacağız. Gelişmeye göre çok hızlı tekrar büyümeye geçebiliriz" diye konuştu. İstihdamda yüzde 30-40 oranında azalma öngördüklerini dile getiren Saatçioğlu, "Ama senenin 2. yarısında istihdamın tekrar yükseleceğini zannediyoruz" dedi.

Saatçioğlu, diğer indirim zincileri olan Evdi ve Tedi'nin mağaza sayılarında bir azalma yaşanıp yaşanmayacağı konusunda henüz karar vermediklerini de sözlerine ekledi.
 
Sektörde 7 oyuncu var

Türkiye'de indirim marketlerinin öncülüğünü gıda sektöründe BİM'i 1995'te kurarak Aziz Zapsu yaptı. Türkiye'de "toptan fiyatına perakende satış" sloganıyla kurulan BİM marketleri önemli bir pazar payına ulaştı. Daha sonra buradaki hisselerini Topbaş Ailesi'ne satarak ortaklıktan ayrılan Zapsu Ailesi, indirim modelini bu defa kozmetik, ev ürünleri ve tekstil sektörüne taşıdı. Zapsu Ailesi'nin kurduğu For You, Evdi ve Tedi gibi değişik sektörlerde faaliyet gösteren indirim marketler, Türkiye'de yeni bir alanın kapılarını da açmış oldu. Zapsu Ailesi son olarak kurduğu A101 mağazaları ile gıda sektöründe yeniden sektöre geri dönüş yaptı. Discount marketler dünyada ve Türkiye'de kriz zamanlarında sağladıkları büyüme ile dikkat çekiyor. Sektörde şu anda yeni oyuncularla birlikte 7 marka bulunuyor. Gıda, tekstil ve ev ürünleri kategorilerinde faaliyet gösteren 8 markanın Türkiye genelinde 3500'ün üzerinde şubesi bulunuyor.

Hürriyet



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,432 µs