En Sıcak Konular

Türkiye’nin ‘Ağrı Haritası’ hazırlandı

0 0 0000 00:00 tsi
Türkiye Ağrı Haritası'na göre, her yıl 48 milyon kişi ağrı çekiyor. Türkiye'de en fazla yaşanan ağrıya, baş ve bel kısmında rastlanıyor.


 
Klinik Farmakoloji Derneği olarak, Avrupa'daki örneklerden yararlanarak, ‘Türkiye Bilimsel Ağrı Araştırması’ başlığı altında bugüne kadar yapılan en kapsamlı araştırmayı gerçekleştirdiklerini söyleyen Prof.Dr. Cankat Tulunay, sonuçları açıkladı. 18 yaş üzeri 4 bin 32 kişiyi kapsayan araştırmanın ilginç verileri ortaya koyduğunu anlatan Prof. Dr. Tulunay, “Bu araştırmada tüm coğrafi bölgeler ve metropoller kapsandı. Araştırmamız Aralık 2005’te başladı, Nisan 2006’da tamamlandı” dedi.

KADINLARIN BAŞI DAHA ÇOK AĞRIYOR BÖLGELERE GÖRE AĞRI HARİTASI 
Marmara : Yüzde 56,2
Karadeniz : Yüzde 66,6
Akdeniz : Yüzde 72,7
Ege : Yüzde 72,9
İç Anadolu : Yüzde 74,0
Güneydoğu Anadolu : Yüzde 78,0
Doğu Anadolu : Yüzde 84,6 


Araştırma sonuçlarına göre, Türklerin ortalama yüzde 69’unun ağrısı var. Yani Türkiye’de her yıl 48 milyon kişi ağrı yaşıyor. Kadınlar erkeklere göre daha çok ağrı çekiyor. Ağrı çekenlerin yüzde 74.4'ü kadın, yüzde 63.8'i erkek. Ağrı çeken insanların bölgesel dağılımına bakıldığında da Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin durumu göze çarpıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde ağrı çekenlerin oranı yüzde 84.6, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde de yüzde 78 olarak belirleniyor. En az ağrıya yüzde 56.2'lik oranla Marmara Bölgesi ve 66.6'lık oranla Karadeniz Bölgesi'nde rastlanıyor.

AĞRI İLE YAŞAM SÜRESİ ORTALAMA 5 YIL

Ağrı ile yaşam süresi ise kadınlarda ortalama 5 yıl 2 ay, erkeklerde 6 yıl olarak belirlendi. Ağrı çeken her üç kişiden biri ağrıyı her gün hissediyor. Vatandaşların yüzde 50.9'u ise ağrılarının nedenini bilmiyor. Ağrı çeşitlerini, akut ağrı (gelip geçici, kısa süreli, yaygın genel ağrılar) ve kronik ağrı (6 aydan daha fazla süredir devam eden, sık, şiddetli süregelen ağrılar) olarak ikiye ayırdıklarını belirten Prof. Dr. Tulunay, Türkiye’de 41 milyon kişinin akut ağrı, 7 milyon kişinin ise kronik ağrı ile yaşadığını söyledi.

BAŞAĞRISI İLK SIRADA KRONİKLEŞEN AĞRILAR 
İç Anadolu : Yüzde 4,9
Ege : Yüzde 6,8
Marmara : Yüzde 7,8
Karadeniz : Yüzde 8,9
Akdeniz : Yüzde 17,9
Güneydoğu Anadolu : Yüzde 12,5
Doğu Anadolu : Yüzde 14,8 


En çok ağrı çekilen bölge, yüzde 29'la baş, yüzde 21'le bel, yüzde 11'le de bacak şeklinde sıralanıyor. Ağrı çekenlerin yüzde 9'u mide, yüzde 8'i göğüs, eklemler ve ayak, yüzde 7'si diz, yüzde 5'i boğaz ve boyun, yüzde 4'ü sırt, kaslar, kol ve kemiklerden şikayetçi.

EN ÇOK ASPİRİN KULLANIYORUZ

Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye’de en çok kullanılan ağrı kesici yüzde 23 ile Aspirin oldu. Ağrı çekenlerin yüzde 20'si Apranax, yüzde 20'si Vermidon, yüzde 18'i Novalgin, yüzde 9'u Majejik, yüzde 6'sı Minoset ve yüzde 5'i de Aferin kullanıyor.

KADINLARDA AĞRI KRONİK

Ağrıların yüzde 9.5'ini kronik olanlar oluşturuyor. Kronik ağrılarda kadınların oranı 13.2, erkeklerinki ise yüzde 5.8 şeklinde gerçekleşiyor. Veriler, kadınların ağrılarının erkeklere oranla giderek kronikleştiğini ortaya koyuyor. Kronik ağrılar, en çok Akdeniz Bölgesi'nde görülüyor. Onu Doğu Anadolu Bölgesi izliyor.
Yaşlandıkça ağrılar da kronikleşiyor. Kronik ağrıların yüzde 22.5'nin 55 yaş ve üzeri insanlarda ortaya çıktığı saptandı. Yüzde 11.6'sının 45- 54 yaş arası, yüzde 9.4'ünün 35- 44 yaş arası, yüzde 5.5'inin 25- 35 yaş arası, yüzde 2.4'ünün de 18- 24 yaş arası kişilerde bulunduğu belirlendi.

AĞRININ SOSYAL HAYATA ETKİSİ

Ağrının sosyal hayata yansımalarına ilişkin istatistik de dikkati çekti. Kronik ağrı yaşayanların yüzde 11’inin artık yürüyemediği, yüzde 10’unun ise cinsel ilişkiye giremediği tespit edildi. Kronik ağrı yaşayanların yüzde 52’si ise kendini sürekli yorgun hissediyor, yüzde 25’i bazen ölümü düşünüyor, yüzde 36’sı tedavi için tüm parasını harcamaya hazır, yüzde 21’i de işini kaybediyor.

YÜZDE 85'İ İLAÇ KULLANIYOR

Kronik ağrı yaşayanlardan yüzde 22’si tedavisinden memnun değil. Ağrı yaşayanların yüzde 85’i ilaç kullanıyor.
Prof. Dr. Volker Limmroth ise dünyada en çok yaşanan ağrı çeşidinin başağrısı olduğunu kaydetti. Yapılan araştırmalara göre her yıl erkeklerin yaklaşık yüzde 90’ının, kadınların ise yaklaşık yüzde 95’inin en az bir kez başağrısı hissettiğini aktaran Prof. Dr. Limmroth, başağrısının her yaştan insanı etkilediğini, yoğun olarak 20- 40 yaş arası kişilerin sıklıkla başağrısı ile mücadele ettiğini vurguladı.

200 ÇEŞİT BAŞAĞRISI

Tıp dünyasında yürütülen çalışmalarda bugüne kadar 200’den fazla farklı başağrısı çeşidinin tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Limmroth, bazı hastalıkların başağrısını tetiklediğini, bazı başağrılarının ise birebir hastalık olarak kabul edildiğini söyledi.

80 MİLYAR TABLET ASPİRİN

Prof. Dr. Limmroth, 100 yılı aşkın süredir tıp dünyasının hizmetinde olan Aspirin’in tüm dünyada başağrısı ve migrende etkili bir ilaç olarak kullanıldığını, yan etkisinin az ve ekonomik bir ilaç olması nedeniyle de dünyada yılda yaklaşık 80 milyar tablet tüketildiğini kaydetti.



Bu haber 294 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,797 µs