En Sıcak Konular

ABD 2009 savaş bütçesini açıkladı

7 Ocak 2009 10:00 tsi
Amerikan Savunma Bakanı Robert Gates, Afganistan ve Irak'taki askeri operasyonlar başta olmak üzere 2009 savaş bütçesinin maliyetinin 136 milyar dolar olacağını belirtti.

Milletvekillerine Savunma Bakanlığı Pentagon'un yeni yıl öncesi sunuşunu yapan Gates, 1 Ekim 2008'de başlayan yeni yıl bütçesinde, geçen yıl için Irak ve Afganistan savaşlarına 66 milyar dolar bütçenin onaylandığını hatırlatarak, bu yıl için de 70 milyar dolara daha ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Barack Obama hükümetinde de Savunma Bakanlığı görevini sürdürecek olan Gates, verdiği rakamların kişisel tahmini olduğunu, ABD Başkanı George Bush ve 20 Ocakta Bush'tan görevi devralacak Obama'nın bu konudaki pozisyonunu yansıtmadığını ifade etti.

Gates, küresel savaştaki diğer unsurları da kapsayan savaş bütçesi tahminini, Obama yönetiminden gelen resmi istek üzerine yaptığını bildirdi.

Sunuş yaptığı mektubunun Temsilciler Meclisi ve Senato heyetlerine gönderileceğini söyleyen Gates, Kongrenin Obama yönetiminden konuyla ilgili olarak yeni değerlendirmeler ve güncellemeler bekleyebileceğini hatırlattı.

Gates, tahmini bütçesinin, Afganistan'daki operasyonların temposunun hızlandırılmasıla ilgili teklifler gözönünde bulundurularak hesaplanmadığına da dikkat çekti.

Amerikan Kongresi, geçen yıl küresel terörle savaş için 188 milyar dolarlık bütçeyi kabul etmişti.

Kongre Araştırma Servisinin raporunda, Irak'taki operasyonların, sorunlu ülkede büyük oranda istikrarın sağlanmasına yardımcı olduğu ileri sürülmüştü.

Araştırma Servisi, Kongrenin, 11 Eylül 2001 saldırılarından sonra terörizme karşı mücadele programları ve denizaşırı savaşlar için bugüne kadar 864 milyar dolar bütçeyi onayladığını belirtmişti.

Hürriyet



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,048 µs