İsrail'e baskı | " /> İsrail'e baskı | "/>

En Sıcak Konular

BM'den İsrail'e baskı

7 Ocak 2009 09:13 tsi
BM'den İsrail'e baskı BM Güvenlik Konseyi'nde sona eren Gazze toplantısında İsrail birçok ülke tarafından eleştirildi ve bir an önce askeri operasyonlarını durdurmaya çağrıldı.

Konsey'de yaklaşık 4.5 saat devam eden toplantıya başkanlık eden Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, derhal bir ateşkes sağlanması ve Hamas'ın roket saldırılarını sona erdirmesi gerektiğini, İsrail'in Fransa ve Mısır tarafından önerilen ateşkes önerisine de yanıt vermesini beklediklerini söyledi. Kouchner, Fransa'nın hem roket saldırılarını hem de İsrail'in askeri operasyonunu kınadığını anımsattı.

-BAN Kİ-MUN, GELECEK HAFTA ORTA DOĞU'DA-

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da açıklamasında İsrail'in, Gazze'deki operasyonlarında 570'den fazla Filistinlinin öldüğünü ve 2700'den fazlasının da yaralandığını söyledi. Ban, İsrail tarafında ise Hamas'ın roket saldırıları sonucu 5 askerin öldüğünü, 50 askerin yaralandığını, 4 İsrailli sivilin öldüğünü belirterek, şiddetin derhal sona ermesi ve acilen ateşkes sağlanması gerektiğini vurguladı.

Ban, Gazze'de BM okullarına yönelik saldırıların da kabul edilemez olduğunu ifade ederek, tekrarlanmaması gerektiğini belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban, gelecek hafta Orta Doğu'yu ziyaret edeceğini bildirdi ve ''İşgal altındaki toprakları ve bölge ülkelerinin başkentlerini ziyaret etmeyi istiyorum'' dedi.

Kendisi bölgeye gitmeden önce şiddet olaylarının sona ereceğini umduğunu belirten Ban, ''Şiddete son verilmesi için böyle bekleyemeyiz. Hemen şiddete son verilmeli'' diye konuştu.

-ABBAS-

Toplantıda söz alan Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, ''İsrail'in, Gazze'de Filistin halkına yönelik katliam yaptığını'' ifade ederek ''İsrail'in yıkım makinasının öldürmeye devam ettiğini'' söyledi.

Abbas, uluslararası topluma ve BM Güvenlik Konseyi'ne seslenerek, İsrail'in operasyonunun acilen durdurulması gerektiğini belirtti ve ''halkımı kurtarın, insanlarımın yaşamasını sağlayın'' ifadesini kullandı.

BM'nin, Filistinli halkın trajedisine artık yanıt vermesi gerektiğini belirten Abbas, Fransa ve Mısır tarafından getirilen öneriyi de desteklediğini belirtti.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gabriela Şalev ise toplantıda, İsrail'in kendisini savunduğunu ifade ederek, İsrail halkının son 8 yıldır Gazze'den roket saldırılarına maruz kaldığını ve hiçbir ülkenin kendisine roket atılması durumunda bunun devam etmesine izin vermeyeceğini söyledi.

Şalev, kendilerini müdafaa ettiklerini öne sürerek, ''Biz Filistin halkına karşı değil, onları rehin alan teröristlere karşı kendimizi savunuyoruz'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Condolezza Rice da ABD'nin Gazze'deki durumdan derin endişe duyduğunu ve şiddeti durdurmak için uğraştığını söyledi. Rice, Abbas yönetiminin Gazze'de kontrolü yeniden sağlaması gerektiğini de belirterek ''Amacımız Gazze'deki hayatın normale dönmesi'' dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband,  Gazze'deki krizin, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü uzun zamandır hayata geçirmedeki toplu başarısızlığından kaynaklandığını belirtti.

Toplantıda görüş bildiren Arap ülkeleri temsilcilerinin tümü İsrail'in operasyonlarına son vermesini istedi.

Bu arada, Libya'nın ateşkes ilan edilmesini isteyen ve İsrail'in askeri operasyonlarını eleştiren bir karar tasarısını Konsey'de dağıttığı öğrenildi.

BM kulislerinde, karar tasarısının, Konsey'de kabul edilme şansının son derece az olduğu, daha çok Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından Gazze'ye hemen insani yardım getirilmesine izin verecek ve kısıtlı bir zaman dilimi için geçerli olacak ateşkes teklifinin daha önem kazandığını belirtiliyor.

Kulislerde Mübarek ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy tarafından geliştirilen planın daha sonra kalıcı bir ateşkese ulaşılması için taraflara zaman tanıyacağı belirtiliyor.

Konsey'in bugün devam edecek toplantısında Gazze konusunda görüş bildirmesi beklenen diğer ülkelerin daimi temsilcileri konuşma yapacak.

aa



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,555 µs