başladı | " /> başladı | "/>

En Sıcak Konular

Şehir direnişi başladı

7 Ocak 2009 08:50 tsi
Şehir direnişi başladı Kara operasyonunun 11. gününde İsrail Ordusu Gazze şehrini kuşatırken Hamas üyeleriyle şehrin dar sokaklarında karşılıklı ilk şiddetli çatışmaların başladığı ve İsrail'in 2006 Lübnan savaşında olduğu gibi bozguna uğramaktan korktuğu belirtiliyor.

2006 yılındaki İsrail-Lübnan Savaşı'nda Hizbullah karşısında ağır bir yenilgi alan İsrail ordusu genel itibariyle kara harekatlarında başarısız bir ordu olarak nitelendirilirken dün İsrail birliklerinin Gazze şehri içlerine doğru ilerlemeye başlamasıyla Hamas'ın dar sokaklardaki şehir savaşı başlamış oldu.

Kara operasyonuna başlanmasının, Filistinli savaşçılara ilk kez, İsrail ordusuyla az çok eşit bir temelde mücadele imkanı verdiği belirtiliyor. Şimdiye kadar savaşçılar İsrail'in hava, deniz ve kara bombardımanına karşı etkisiz kalmış, İsrail'e fırlatılan roketler de askeri olarak yetersiz kalmıştı. Ancak çatışmanın Gazze şehirlerinin dar sokaklarına yayılmasıyla olayın boyutunun değişebileceği belirtiliyor. İsrail'in devasa bir askeri güce sahip olmasına rağmen, Hamas'ın aylar öncesinden kent savaşına hazırlanmak için zaman bulduğu ifade ediliyor.

HAMAS ASKERİ KAPASİTEYİ ARTTIRDI

Uzmanlar, İsrail'in yok etmeyi hedeflediği Hamas'ın 2007 yazında Gazze'nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra askeri kapasitesini önemli ölçüde artırdığını tahmin ediyorlar. Gazze'de iktidarın ele geçirilmesi, Hamas'ın bozguna uğrattığı Filistin yönetiminin sınırlı cephaneliğine sahip olmasını sağladı. Ancak bundan daha önemlisi, bu durum Hamas'a, üye grupları silahsızlandırmayı amaçlayan Filistin yönetiminin müdahalesinden uzak, Gazze'de özgürce hareket etme imkanı verdi. Ambargo altındaki bölgede silahları Gazze'ye, Mısır-Gazze sınırındaki tünellerden kaçırarak elde eden Hamas, patlayıcıları, patlayıcı yapımında kullanılan maddeleri ve roket fırlatıcılarını Gazze'ye daha kolay sokar hale geldi. Havan topları, tanksavar silahları ve bazı uçak savar silahlarının da Refah'taki tünellerden geldiği belirtiliyor. Bunun, Hamas'ın Şam'daki lideri Halid Meşal'e kara operasyonunun başlamasından önce “ şunu bilin ki kara bir yazı sizi sizi bekliyor...” şeklinde açıklama yapma gücünü verdiği ifade ediliyor.

İSRAİL'İN AMACI İŞGAL

Hamas'ın, İsrail'in Hizbullah gerillaları karşısında büyük yenildiği aldığı 2006 Lübnan savaşından da ders aldığı bildiriliyor.O zamandan beri bazı Hamas militanlarının Hizbullah savaşçıları ve İran Devrim Muhafızları ile zaman geçirdiği, bunun örgütün askeri eğitim rejimi ile örgütsel sistemi konusunda gelişmeler kaydetmesini sağladığı tahmin ediliyor. Gazze'nin coğrafyası güney Lübnan kadar avantajlı olmasa da birçok İzzeddin Kassam Tugayları üyesinin İsrail ordusuna darbe vuracağını düşündüğü belirtiliyor. Ancak uzmanlar, burada sorulması gereken önemli bir sorunun, İsrail'inkara harekatından ne elde etmeye çalıştığı olduğunu söylüyorlar. İsrail amacının Hamas'a ve roket atma kapasitesine darbe vurmak olduğunu bildirmişti. Ancak İsrail ordusu kentleri yeniden ele geçirmeyi planlamıyorsa bunun Hamas'ın elini güçlendirebileceği kaydediliyor.

Yeni Şafak



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,912 µs