Ateşkes şart! | " /> Ateşkes şart! | "/>

En Sıcak Konular

Babacan BM'de haykırdı: Ateşkes şart!

7 Ocak 2009 07:58 tsi
Babacan BM'de haykırdı: Ateşkes şart! 

BM Güvenlik Konseyi'nin Gazze'deki durumu ele aldığı toplantı başladı. Toplantıda söz alan Dışişleri Bakanı Ali Babacan dünya ülkelerine Gazze için çağrıda bulundu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Gazze'de ''Acil bir ateşkes şarttır. Saatler ya da günlerce bekleyemeyiz. Her gün, her saat insanlar hayatlarını kaybediyor'' dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan, BM'de Arap liderleriyle görüşmesinin ardından yabancı gazetecilere yaptığı açıklamada, Gazze'de trajik bir durum yaşandığını belirterek, özellikle insani durumun büyük endişe yarattığını belirtti. Babacan ''Siviller, kadınlar, çocuklar her saat her gün ölüyor, bu bizim için büyük endişe'' ifadesini kullandı.

BM'nin 192 üyesiyle dünyada çok taraflılığın en önemli simgesi olduğunu belirten Babacan, BM'nin ve BM Güvenlik Konseyi'nin barış, güvenlik ve istikrar açısından sorumlulukları bulunduğunu söyledi. Bu açıdan, Konsey'de yapılacak görüşmelerin son derece önemli olduğunu belirten Bakan Babacan, ''Türkiye olarak acil ateşkes görmek istiyoruz, çünkü bu trajik durumu durdurmalıyız. İsrail'in operasyonlarını sona erdirmesi çok önemli, tüm tarafların saldırılarını durdurması çok önemli'' diye konuştu.

Diplomasiye yer açılması gerektiğini vurgulayan Babacan, tarafların endişelerinin anlaşılması gerektiğini, ancak tek bir çocuğun bile hayatının korunmasının çok önemli olduğunu, bu nedenle Türkiye'nin, uluslararası topluma, BM'ye ve BM Güvenlik Konseyi'ne kararlı bir duruş alınması için çağrıda bulunduğunu belirtti.

''Hedef, acil ateşkes olmalıdır'' diyen Ali Babacan, ancak bu ateşkesin ''sürdürülebilir ve etkili'' olması gerektiğine dikkati çekti. Türkiye'nin bu amaçla birçok ülkeyle temasta bulunduğunu ve kendisinin de pek çok dışişleri bakanıyla görüştüğünü belirten Babacan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bölgedeki çok sayıda ülkeye ziyarette bulunduğunu hatırlattı.

Konsey'in toplantısının son derece önemli olduğunun bir kez daha altını çizen Babacan, ''Umarım somut bir sonuç alabiliriz'' dedi.

Babacan, Türkiye'nin Gazze'ye olası bir uluslararası gözlemci grubunun gönderilmesine katkıda bulunup bulunmayacağını soran Arap gazeteciye, olası ateşkesin kurallarının uygulanması açısından uluslararası bir gözlemci misyonunun önemli olacağını, bu konuda talepte bulunulursa Türkiye'nin misyonun içinde yer alacağını söyledi.

Babacan bir soru üzerine, çeşitli ülkelerin karar tasarısı metinleri üzerine çalıştığını ve Arap ülkelerinin de böyle bir çalışması olduğunu belirterek, bu tasarılar üzerinde tartışmaların devam edeceğini belirtti.

Dışileri Bakanı Babacan, başka bir soru üzerine, ''Gazze'de bu ağır durumun devam etmesinin mazereti olamaz'' dedi. Babacan Türkiye'nin bu açıdan en kısa zamanda bir ateşkes sağlanması için çalıştığını söyledi. Babacan ''Eğer etkili ve uygulanabilir öneriler olursa, desteklemeye hazırız'' şeklinde konuştu.

Babacan, BM'de ilk görüşmesinin Konsey'in dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ile olduğunu ve başka dışişleri bakanlarıyla da görüştüğünü belirterek, ''Olası bir ateşkes için görüşlerimizi paylaşıyoruz, görüşmeler devam ediyor, sürdürülebilir ve etkili bir ateşkesin sağlanması önemli'' dedi.

Ateşkesin ilk adım olacağını belirten Babacan, bunun ardından kapsamlı bir barışın sağlanması için sonraki adımların atılması gerektiğini de ifade etti.

Babacan, bir soru üzerine, Türkiye'nin hazırlanan taslak karar tasarısı metinlerine katkıda bulunduğunu ve kendi görüşlerinin de olduğunu ifade ederek, tarafların endişelerini ve önceliklerini anlamanın önemli olduğunu, ancak öncelikle tüm silahların susması ve ardından kapsamlı barış için detaylara girilmesi gerektiğini söyledi.

aa



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs