En Sıcak Konular

'Yahudi devleti' meşru mudur?

6 Ocak 2009 19:16 tsi
'Yahudi devleti' meşru mudur? "Dünyanın bir ucundan bir insan topluluğu kalkıp dünyanın bir başka ucuna gitse ve oradaki yerli halkı yaşadığı topraklardan kovmak için savaş açsa..." İsrail ne kadar meşru bir devlet? Soruyu soran ve yanıtlayan bir İstanbullu Yahudi yurttaş...

Dünyanın bir ucundan bir insan topluluğu kalkıp dünyanın bir başka ucuna gitse. Ve o başka uçta yaşayan yerli halka “Biz 2 bin yıl önce burada yaşıyorduk, geri geldik, bu topraklar bizim, siz başka bir yere gidin” deseler. Bu yerli halk, “Başka gidecek yerimiz yok, gidemeyiz” dese. Ve dışarıdan gelenler “Yok yahu, bal gibi gidersiniz!” deyip savaş açsa ve bu savaşta müthiş bir vahşet uygulasa, gitmek istemeyen köylülerin korkup gitmesi için özellikle korkunç yöntemlere başvursa, dünya ne derdi?

Ve çoğu gerçekten korkup evini ve toprağını bırakıp gittiğinde, dışarıdan gelenler, “Artık burası bizim, burada sadece bizim gibi olanlar yaşayabilir” dese ve kendi devletini kursa. Ya cesur ya yaşlı ya da inatçı olduğu için kaçmayanlar o devletin sınırları içinde tüm haklarından mahrum üçüncü sınıf vatandaşlar gibi yaşamak zorunda bırakılsa, dünya ne derdi?

Örneğin, İngiltere’nin kuzeyinde yaşayan ve Viking asıllı oldukları kuşkusuz olan İngilizler Danimarka’ya yerleşse ve tepeden tırnağa silahlanarak Danimarkalılara, “Burada eskiden bizim atalarımız yaşıyordu, burası bizim, siz çevre ülkelere gidin, burada biz yaşayacağız” dese, dünya kamuoyu bunu kabul edilebilir mi bulurdu? Uluslararası hukuk bunu onaylar mıydı?

Filistin’de kabul edilebilir bulundu ve tam 60 yıldır onaylanıyor. Oysa, onaylanmaması gerektiği, İsrail’in meşru bir devlet olarak tanınmaması gerektiği açık. Dünyadaki burjuva devletlerinin hiçbirine sevgi beslemiyor olabiliriz; sömürüsüz, adil ve eşit bir dünya yaratma sürecinde çalışan kitlelerin tüm bu devletleri yıkacağına inanıyor olabiliriz. Ama bu, ‘meşru’ olmadıkları anlamına gelmez. İsrail’in gayri meşruluğu bundan kaynaklanmıyor. İsrail bir burjuva devleti olarak gayri meşru; bizzat burjuva devletler hukuku ve uluslararası hukuk çerçevesinde gayri meşru. İngilizlerin Danimarka’yı işgal edip Danimarkalıların çoğunu ihraç ettikten sonra kuracağı bir Yeni İngiltere devleti ne kadar meşru olursa, İsrail de o kadar meşru.

Denebilir ki, ya Amerika Birleşik Devletleri? Ya Avustralya? Yerli halkı katlederek kurulmuş bu devletlere ne demeli? Gayri meşru mu ilan edeceğiz bunları? Ya da gayri meşru eylem 200-250 yıl önce yapılmışsa gayri meşru olmaktan çıkıyor mu? Çıkıyorsa, kaç yıl sonra çıkıyor?

Gayri meşruluk durumunun ortadan kalkıp kalkmaması zamanaşımına bağlı olamaz elbet. Her şey toprakları için mücadele etmeye devam eden bir halk olup olmamasına bağlı. Amerika ve Avustralya’da, “Burası bizim, siz işgalcisiniz” diyen kimse kalmadı. Ama Filistinliler kendi ülkelerini geri istemeyi sürdürdükçe, İsrail devletinin yahudilere özgü bir devlet olarak gayri meşruluğu sürecek.

“Yahudilere özgü bir devlet olarak” ifadesini özellikle vurgulamak gerek. Gayri meşru olan, Nazi soykırımından kurtulabilen Yahudilerin Filistin topraklarına kaçması değil, o topraklarda yaşaması değil, o topraklarda yaşamaya bundan sonra devam etmesi değil. Meşru olmayan, İsrail’in yerel halkı dışlayan ve sadece başka bir halkın devleti olarak (“Yahudi devleti” olarak) varlığını sürdürmesi. Ben, İsrail ile hiçbir bağlantısı bulunmayan İstanbullu bir Yahudi ailesinin oğlu olarak istediğim an gidip İsrail vatandaşı olabilirim; babası Kudüs’te doğmuş olup 1948’de Ürdün’e kaçan ve şu anda Lübnan’da yaşayan bir Filistinli, vatandaş olmak bir yana dursun, ağzıyla kuş tutsa İsrail’e giremez bile. Gayri meşru olan bu.

Roni Margulies, Sosyalist İşçi Gazetesi, Sayı: 346



Bu haber 1,170 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs