En Sıcak Konular

Mavi Akım tartışması

6 Ocak 2009 17:58 tsi
Rusya’nın Batı hattından verdiği doğalgazı kesmesi Mavi Akım’ın çözüm olup olmadığı tartışması başlattı.

Enerji Bakanı Güler’in  kesilen gazın Mavi Akımla telafi edileceği açıklamasına Türkiye Makine Mühendisleri Odası Enerji Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz itiraz ediyor. Türkyılmaz, iletim hattı olmadığı için Mavi Akım’ın batı bölgesine gönderilemeyeceğini söylüyor.

Türkyılmaz, kesilen gazın 40-45 milyon metreküp/gün olduğuna dikkat çekerken; Mavi Akım’daki artışın günlük 8 milyon metreküp olduğunu belirtiyor. Kaldı ki Mavi Akım’ın Ankara’ya kadar geldiğini belirten Türkyılmaz, kesilen gazın Trakya, Marmara ve Ege’nin ihtiyaçlarını karşıladığının altını çiziyor. Mavi Akım’ın bu üç bölgeye ulaşmasına ilişkin teknik altyapının bulunmadığını söylüyor.

BOTAŞ itiraz ediyor!

Adının açıklanmasını istemeyen bir BOTAŞ yetkilisi ise; Türkyılmaz’ın iddialarının doğru olmadığını belirterek, Mavi Akım’ın Batı’ya gaz taşıma yöntemleriyle iletilebildiğini açıklıyor. Sadece İstanbul’un günlük gaz ihtiyacının 30 milyon metreküp olduğunu anımsatan yetkili, “Eğer Mavi Akım taşınamasaydı İstanbul gazsız kalırdı” diyor. Ancak yetkili Mavi Akım’dan gelen gazın tamamının taşınamayacağını itiraf ediyor ve “Mavi Akım’ı Batı’ya taşırken bir miktar kapasite ve verimlilik kaybı yaşanıyor. Yani Batıdan gelen gazın tam karşılığı olamasa da kompresörler yardımıyla taşıma ihtiyaçları karşılamaya yetiyor.” diyor.

Depo kaç gün idare eder?

Türkyılmaz, LNG ve doğalgaz deposunun ise geçici çözüm olacağını belirtiyor. Bakan Güler’in depodaki gazın kullanılacağı açıklamasına ise “Depodaki gazın tamamı 1.6 milyar metreküp ve buradan günlük en fazla 15-16 milyon metreküp gaz kullanılabilir. Bu da en fazla 15 gün idare eder. Çünkü depoda belli bir miktarın yastık gaz olarak bulundurulması gerekir” diyor.

Kriz ne zaman biter?

Sorunun Batı gazında çıkmasından memnun görünen Botaş yetkilileri, “Bu hat Avrupa’yı da besliyor. Sadece Balkan ülkelerini besleyen bir hat olsaydı işimiz zordu ama işin ucunda Avrupa olduğu için en fazla bir iki gün içinde Rusya yeniden gaz vermeye başlar” yorumunu yapıyorlar.

Hürriyet



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,614 µs