Katliam mazur görülemez | " /> Katliam mazur görülemez | "/>

En Sıcak Konular

Davutoğlu: Katliam mazur görülemez

6 Ocak 2009 17:18 tsi
Davutoğlu: Katliam mazur görülemez Başbakan Erdoğan'ın Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu Şam'da yaptığı temasları değerlendirdi. Sarkozy ve Esad bakın Davutoğlu'na ne söylemiş...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad arasında Şam'da yapılan görüşmede, Türkiye ve Suriye'nin Gazze sorununa dair kanaatlerinin değerlendirildiğini bildirdi.

Sarkozy'nin talebi üzerine Şam ziyaretine katılan ve Esad ile de baş başa görüşen Davutoğlu, görüşmelerin içeriğini ve Gazze sorununa ilişkin son durumu AA muhabirine değerlendirirken, "Sarkozy, Gazze sorunun çözümü konusunda Türkiye'nin tecrübelerinden istifade etmenin, ateşkes sürecini işletebilmek adına çok önemli olduğunu vurguladı" dedi.

Davutoğlu, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın da katıldığı Sarkozy-Esad görüşmesinde, Sarkozy'nin İsrail'deki temaslarında edindiği intiba ile Türkiye ve Suriye'nin Gazze sorununa dair kanaatlerinin değerlendirildiğini ifade etti.
Sorunun çözümüne dair atılabilecek adımların da tartışıldığını belirten Davutoğlu, "Kapsamlı bir istişare imkanı oldu. Bu şekilde son gelişmeleri gözden geçirmiş olduk" diye konuştu.

"TÜRKİYE, BÜTÜN TARAFLARA KANALLARINI AÇIK TUTMAKTADIR"

Davutoğlu, Türkiye'nin Gazze sorunuyla ilgili tavrının net olduğuna işaret ederek, saldırıların ardından Gazze'de yaşanan insanlık trajedisine dikkati çekti.
Türkiye'nin en önemli talebinin bu insanlık trajedisinin sona erdirilmesi olduğunu anlatan Davutoğlu, "Türkiye, bütün taraflarla kanallarını açık tutarak ve ikili diplomasiyle kendisine gelen her teklifi değerlendirerek, bu insanlık trajedisinin bir an önce son bulması için çaba sarf etmektedir. Dolayısıyla Sarkozy'nin Suriye ziyaretine bizi davet etmesi de bu çerçevede değerlendirilmiştir" ifadesini kullandı.

Bu davetle birlikte, Türkiye'nin sorunun çözümüne yapabileceği katkıların Fransa ve Suriye tarafından da vurgulandığını belirten Davutoğlu, "Bu kriz başladığından beri, bizim entegre bir yaklaşımımız oldu. Bölgedeki liderlerle gerek ateşkesin sağlanması, gerek Filistinli gruplar arasında uzlaşı temin edilmesi için doğrudan temaslar yapıldı" diye konuştu.

İkili temasların yanı sıra telefon diplomasisiyle konunun aciliyetinin taraflara aktarıldığına dikkati çeken Davutoğlu, somut çözüme katkı anlamında Türkiye'nin gözlemlerinin paylaşıldığını söyledi.

"TÜRKİYE, ATEŞKESİN YANI SIRA UZUN VADELİ ÇÖZÜM İÇİN ÇALIŞIYOR"

Davutoğlu, Gazze sorununun taraflar bir araya gelerek çözülebileceğini kaydederek, "Bu sorun çerçevesinde ateşkesin tarafları İsrail ve Hamas. Ama ateşkesin ardından ulusal uzlaşının tarafları ise Hamas, El Fetih ve Mısır. Şu anda yaşanan insani dramın iyileştirilmesi için de Mısır ve İsrail'in birlikte devreye girmesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin Filistin sorunun uzun vadeli çözümü için taraflara somut tekliflerde bulunduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye, bir an önce insani durumun iyileştirilmesi, somut anlamda ateşkes şartlarının yeniden oluşturulabilmesi, sonra da Filistin uzlaşısının gerçekleştirilmesi için herkese, taraflara somut unsurlar içeren teklifler yapmaktadır" diye konuştu.

Davutoğlu, Türkiye'nin tekliflerinin somut sonuçlar verebilmesi için zamanlamanın önemli olduğuna dikkati çekerek, Suriye ve Mısır ile temasların yoğun olarak sürdüğünü kaydetti.

Sorunun çözümüne ilişkin olarak, taraflar arasında bir güven ilişkisi oluşturulması gerektiğine işaret eden Davutoğlu, ortak bir akıl ortaya çıktıktan sonra bu somut önerilerin kalıcı olacağını ümit ettiklerini söyledi.

"TARAFLAR, YAŞADIKLARI DURUMUN VAHAMETİNİ GÖREMEYEBİLİR"

Davutoğlu, Gazze sorununa ilişkin net bir değerlendirme yapmanın doğru olmadığını belirterek, "Ateşkese taraf olanlar, bazen bu süreci kendileri yaşadıkları için durumun vahametini göremiyor olabilirler. İsrail, bu saldırılarla birlikte nasıl bir trajedi ortaya çıktığını ve nasıl bir zarara uğradıklarını fark etmiyor olabilir" ifadesini kullandı.

"Ateşe taraf olanların, bölge ülkelerinin ve uluslararası toplumun Gazze'de yaşanan trajedinin durdurulması yönünde ağırlığını koyması gerektiğini" vurgulayan Davutoğlu şöyle konuştu:
"Bugün bizi ilgilendiren en önemli mesele, taşınamayan yaralılar, babasız kalan çocuklar, öldürülen kadın ve çocuklardır. Hiçbir gerekçe bu katliamı mazur kılamaz. Uluslararası toplum açısından hiçbir gerekçe bu durum karşısında sessiz kalmayı mazur kılamaz. Türkiye, bu konuyla ilgili elinden gelen her türlü çabayı gösteriyor."

Hürriyet



Bu haber 688 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,105 µs