iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

CIA'in yeni patronunu tanı: Panetta!

6 Ocak 2009 16:52 tsi
CIA'in yeni patronunu tanı: Panetta! 'Bu adam en çok CIA'in bütçesini toparlar' denebilir. Kim bilir? CIA tabi. iyibilgi Ankara

Aslında bu görev için yaşlı sayılır. 70 yaşında. Ama bu handikap sayılırsa, ancak ikinci sırayı alabilir. Çünkü ilk sırada, istihbarat konusunda yeterli tecrübesinin olmaması geliyor.

Elbette, Birleşik Devletler Başkanı, “budur” dediğinde yapacak birşey yok. Efsanevi istihbarat örgütü CIA’in yeni patronu artık o! Ve elinde küresel çapta bir güç tutacak.

Tam ismiyle “Leon Edward Panetta” 1938 doğumlu. Demokrat bir politikacı. Barack Obama’nın ekibindeki bir çok kişi gibi Clinton ekolünden geliyor. Aslında tam Obama seçimi çünkü, Panetta özünde hem Cumhuriyetçi geçmiş hem Demokrat dönüşüm barındıran bir sima.

Clinton’un Beyaz Saray ekibinde bulunuyordu. Tabii politik geçmişi onunla başlamış değil. Hatta hayli tecrübesi mevcut. Çünkü 1977-1993 yılları arasında Birleşik Devletler Konresi’nin üyesiydi.

Yani parlamentodaydı. CIA direktörlüğünü bir kenara bırakırsak, tanınmışlığının sıralaması öyle; önce uzun yıllar sıcak politika ve kongre üyeliği, ardından Clinton ekibine katılış ve Beyaz Saray süreci, bu arada iyi bilinen Panetta Enstitüsü’nun kuruculuğu ve yöneticiliği (eşiyle beraber), ve nihayet Obama ekibine katılışı.

Özetle bir ansiklopedi maddesi olarak Panetta bu. Ancak biraz derinleşmek lazım. Çiçeğin burnunda CIA Başkanı’nı tanımak lazım!

Panetta Kalifornialı (Monterey doğumlu). Zaten kurucusu olduğu Enstitü de, Kaliforniya Üniversitesi’ne burs veriyor. Ancak kökleri Amerikalı değil. Gerçi yeni ABD yönetiminde bu durum yeni birşey değil.

Panetta’nın kökleri İtalyan. Tabii bu duruma İtalyanlar, Kenyalılar kadar sevinir mi bilmiyoruz. Ailesi ABD’ye göç ettikten sonra-tıpkı Çinlilerin kuru temizlemeci açması gibi-İtalyan restaurantı açmışlar.

İtalyan olması, Demokratlar da sıklıkla görülmeyen bir özellik sağlıyor. O bir Katolik. Zaten eğitimini de bir Katolik okulunda, “Catholic schools St. Carlos Grammar School ve Carmel Mission School” da almış.

Sonra Monterey Lisesi’ne gidiyor. Burası bir devlet okulu. Ama politik kişiliği burada ortaya çıkıyor. Öğrenci Konseyi’nin başkanlığına kadar yükseliyor.

1956’da Santa Clara Üniversitesi’ne (çok iyi bir yüksek öğretim kurumu sayılmaz) gidip, 1960’ta mezun oluyor. “Siyaset Bilimi” diploması alıyor.

1963’te aynı üniversitesinin hukuk okulunda doktora tamamlıyor. Ondan sonra da orduya katılıyor. Teğmen olarak 1964’te üniforma giyiyor. Öyle çok asker bir kişilik değil ama yine de “Ordu Taktdir Madalyası” almayı başarıyor ve 1966’da üsteğmen de oluyor.

Panetta, politikaya hemen ordudan sonra başlıyor. 1966 yılında Demokrat Senatör
Thomas Kuchel’in asistanı oluyor. Bu kişi önemli. Zira, Panetta onu “önemli bir rol model” olarak tanımlıyor.

1969’da bu sefer Robert H. Finch’in asistanı oluyor. Bu önemli. Çünkü Finch, Nixon yönetiminin Sağlık, Eğitim Bakanı. Panetta bu görevden sonra, sanırız yeni görevinde etkili olabilecek biraz daha farklı bir kulvara yöneliyor.

“Sivil Haklar Ofisi Direktörü” oluyor. Sivil haklar, eşit eğitim konularında önemli girişimler geliştiriyor. Bu yüzden Nixon ekibinden hayli reaksiyon görüyor. O yıllar düşünüldüğünde, Panetta’nın Demokrat kimliğini oluşturan değerler biraz daha iyi anlaşılabilir.

Bu çekişmeler Panetta’yı hem görevinden hem de Washington’dan ayrılmaya zorluyor. 1970’de New York’un Cumhuriyetçi Belediye Başkanı John Lindsay’ın başasistanı oluyor.

1971’de de, Nixon yönetimindeki tecrübelerini kitaplaştırıyor; “Nixon ekibi ve sivil hakların ricatı” diye tercüme edilebilir. Bundan sonra evine dönüyor ve Monterey’de hukuk pratiği yapmaya başlıyor.

1971-76 arası “Thompson & Panetta” hukuk firması yılları oluyor. Panetta aynı yıllarda Demokrat Parti’yle yakınlaşmaya başlıyor. Partiye sivil haklar konusunda destek veriyor.

Ve 1976’da Kalifornia'dan Kongreye seçiliyor. Ve tam 9 defa bu başarıyı tekrarlıyor. Kongre çalışmalarında daha ziyarde bütçe ve yine sivil haklar, eğitim, sağlık, çevre konuları, Kaliforniya sahillerinde petrol (!) sondajları türünden
dosyalarla ilgileniyor.

Bu uzun süre içinde, Kongre’de bir çok komitede görev yapıyor. Ancak hemen hiçbiri şu anki görevi ile uzaktan yakından ilgili değil.  Oysa bu komisyonlardaki görevler ileri misyonlar için büyük tecrübe ve basamak sayılıyor. Panetta 26 yıllık Kongre hayatında CIA veya istihbaratli ilgili hiçbir komisyonda görev yapmıyor.

Bill Clinton’un Beyaz Sarayı’nda da durum aynı. Sadece bütçe konularında görev yapıyor. Nihayet, 5 Ocak 2009’da, yani dün, Barack Obama tarafından CIA’in başına getiriliyor.

Şimdi CIA’in patronu olan Panetta’nın bu öyküsünden, istihbarat adına ne çıkarmalıyız? Doğrusu çok şey değil. ABD başkanlarının dünyaya bakışında CIA’in başına seçtikleri kişinin özellikleri hep ciddi ipuçları verir.

Ama Panetta da bu yok. Çok çok çıkarılacak, CIA’nin ekonomik durumunun iyileştirilmesi ve bütçesinin hal yoluna koyulması gibi gözüküyor.

Peki öyle mi? Bunu şimdiden söylemek zor. Ama meraklılarına ve gelecekteki araştırmacılara bir ipucu, daha doğrusu "iz ucu" verelim; “Fort Ord!”

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs