Osmanlı'nın torunları olarak konuşuyoruz' | " /> Osmanlı'nın torunları olarak konuşuyoruz' | "/>

En Sıcak Konular

'Osmanlı'nın torunları olarak konuşuyoruz'

6 Ocak 2009 15:17 tsi
'Osmanlı'nın torunları olarak konuşuyoruz' Başbakan Erdoğan kendisini duygusal olmakla 'suçlayan' İsrail basınına, zamanında zulme uğrayan bir topluma kucak açanların torunları adına cevap verdi...

İsrail'in düzenlediği saldırıları derhal durdurmasını isteyen Başbakanı Erdoğan, "İsrail'in Filistin'e düzenlediği saldırıları durdurup ambargoyu kaldırıp sınır kapılarını açmalı" dedi.

Erdoğan konuşmasında İsrail'e seslendi: "Hamas'ın da hataları olmuştur. Ama hatalar üzerine bu vahşet sergilenemez. İsrail'in gerekçeleri saldırıyı meşrulaştıralamaz. Tarih İsrail'i şu yaptıklarıyla 'insanlığa kara leke düşürdünüz' diye yargılayacak. Biz dedeleriniz kovulduğu zaman sizi bu topraklarda misafir eden Osmanlı'nın torunları olarak konuşuyoruz, sıradan bir ülkenin lideri olarak değil. Gürcistan konusunda devreye giren uluslararası kuruluşlar niçin susuyorlar. Bunun adı çoklu standarttır."

Başbakan Erdoğan partisinin Meclis grubunda yaptığı konuşmanın büyük bölümünü İsrail'in Gazze saldırısına ayırdı.

Erdoğan şunları söyledi: "Gazze'de bir insanlık dramı yaşanıyor. Aslında bu dram İsrail'in ambargosuyla başlamıştı. Hamas ateşkese uydu ancak İsrail ambargoyu kaldırmadı. Gönderdiğimiz yardımlar gecikmeli olarak ulaşabiliyordu. Saldırıların durması için diplomatik çaba içindeyiz. İsrail Gazze'deki saldırıları derhal durdurulmalı. Taraftar ateşkes sağlamalı. Ambargolar kaldırılmalı. Taraflar arasında ortak bir dil ve anlayış sağlanmalı.

BİZ BAKKAL DÜKKÂNI YÖNETMİYORUZ

Bu konuyu siyasi istismara dönüştürmek isteyenler var. Bunu söyleyenler geçmişlerine iyi baksın. 'İsrail'le ilişkiyi kesin' diyorlar. Biz bakkal dükkanı idare etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ni idare ediyoruz. Biz atılması gereken adımları iyi biliyoruz. Dersimizi çalıştık. Nerede nasıl adımlar atılmalı biliyoruz.

Benim şu anda özel temsilcim Suriye'de Sarkozy ile, Esad'yla görüşmeler yapıylor. Dışişleri Bakanımı ABD'ye gönderdim. Bırakalım artık birbirimize laf atmayı. Gün birlik ve beraberlik günüdür. Şu anda Gazze'deki kardeşlerimizin yanında yer alma günüdür. Bu kurusıkı atmalarla bir şey elde edilemez.Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu:

"İsrail konusunda siyasi istismar var. Bugüne kadar İsrail ile ilişki içinde olanlar "İlişkileri kesin" diyor. Biz bakkal dükkânı idare etmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'ni idare ediyoruz.  Yol haritamızı iyi belirleriz. Dersimizi iyi çalışırız. Arkadaşlarımızla değerlendirmesini yapıyoruz, ne adımlar atılmalı bunlara bakıp hareret ediyoruz. Bazı muhalefetlere rağmen adım adım diplomasi yürütüyoruz."

"Birbirimize laf atmayı bırakalım. Gün birlik günüdür... Gün Gazze'deki kardeşlerimizin yanında yer alma günüdür. Birbirimizi kuru-sıkı atmak suretiyle bir şey elde edemeyiz. Atılması gereken adımlar noktasında aklı selim önerilere de açığız. Biz zalimlerin yanında olamayız... "

 BEN GAZZE'YE DUYGUSALIM

İsrail, T.C. Başbakanı duygusal konuşuyor, diyor" diyen Erdoğan, "Benim duygusallığım Gazze'deki kardeşlerime yönelik. İsrail'de olana karşı değil" dedi.

Erdoğan, bir duygusallıktan söz ediliyorsa, bunu İsrail'in yaptığını belirtti ve Gazze'ye saldıran İsrail hükümetini, şubat ayındaki seçimlerin hesabını yapmakla suçladı.

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ve Dışişleri Bakanı Tzipi Livni'ye de seslenen Başbakan,  "Siz şubattaki seçimi bırakın! Tarih, sizi bu yaptıklarınızla, insanlık yaşamına bir kara leke düşürdünüz diye yargılayacak, bunu böyle bilin!" dedi.

Erdoğan'ın bu sözleri büyük alkış aldı.


"TARİHTE SİZİ BU TOPRAKLARDA AĞIRLADIK "

Erdoğan, "Biz, siz kovulduğunuz zaman, dedeleriniz, ecdadınızı kalkıp da bu topraklarda ağırlayan, misafir eden Osmanlı'nın torunları olarak konuşuyoruz. Sıradan bir ülkenin lideri olarak konuşmuyoruz. Tarihte büyük acılar yaşamış bir milletin bunları yapıyor olması kabul edilebilir değildir" diye konuştu.

OLMERT'İN ZİYARETİ İDDİALARI

Olmert saldırıdan önce güya gelmiş bizden izin almış. Bizimle İsrail-Suriye müzakarelerinin 5. raundunu görüştüler. Biz bu konuda çalışırken İsrail uçaklarının Gazze'yi bombaladığını gördük. Ben bunu Türkiye'ye saygısızlık görüyorum.

İsrail'in gerekçeleri saldırıyı meşrulaştıramaz. İnsanlığın ortak vicdanında onarılması zor bir yara açılmıştır. Ortadoğu son zamanlarda barışa hiç bu kadar yakın olmamıştı. Ama saldırılar barış umutlarını bir kez daha kararttı.

SOYKIRIMA ATFTA BULUNDU

Yahudi soykırımına atıfta bulunan Erdoğan, "İnsanlık yaşamına herkesten çok saygı duymasını gerekirken, bunları yapmış olması gerçekten affedilir birşey değil. Kadın, çocuk, yaşlı hayatının ne kadar kutsal olduğunu, ne kadar mühim olduğunu en çok tarihte acı günler yaşamış bu milletin bilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.

Dünyanın birçok ülkesindeki Yahudilerin duydukları kaygıyı dile getirdiğini ifade eden Erdoğan, "İsrail'de de ayaklananlar var ama orada kulaklar sağır" dedi.

"2 SAAT SINIRDA BEKLETİLDİM "

Gazze halkının tam 2 yıldır dünyanın en büyük açıkhava hapishanesinde, adeta bir toplama kampında kendi kaderine terk edilmiş durumda olduğunu belirten Erdoğan, "Bunu Ramallah sınır kapısında 2 saat arabasının içinde bekletilmiş bir Başbakan olarak konuşuyorum. Bunu yapan kim? İsrail... Hala demokrasiden söz ediyor" dedi.

Erdoğan, saldırıların başlamasından önce Türkiye'yi ziyaret eden İsrail Başbakan Ehud Olmert'in Türkiye'ye saldırıyı haber verdiği yönündeki iddiaları da bir kez daha yalanladı.

Hamas'ın da bu süreçte hataları olmuş olabileceğini söyleyen Erdoğan, "Ama hatalar üzerine vahşeti sergileyemezsiniz" şeklinde konuştu. Başbakan, Hamas'ın ateşkese uymasına rağmen, İsrail'in ambargoyu kaldırmadığının da altını çizdi.

Erdoğan, Gazze'ye gönderilen insani yardımların, ihtiyacı olanlara ulaşmadığını belirtti.

Dünya Bülteni



Bu haber 1,075 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,511 µs