En Sıcak Konular

İstanbulluları rahatlatan mesaj

6 Ocak 2009 13:51 tsi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul'da susuzluk yaşanmayacağını, bu konuda hiç kimsede bir endişe bulunmaması gerektiğini söyledi.

İstanbul'da her zaman suyun akacağını belirten Eroğlu, "Su akıyor akmaya da devam edecek" dedi. İSKİ Genel Müdürü Mevlüt Vural da son yağışların ardından barajlardaki su seviyesinin yüzde 40'ları geçtiğini dile getirdi.

Çeve ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 16-22 Mart'ta İstanbul'da yapılacak 5.Dünya Su Forumu öncesi bir basın toplantısı düzenledi. Çırağan Sarayı'ndaki toplantıda Bakan Eroğlu, Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof.Dr.Oktay Tabasaran ve İSKİ Genel Müdürü Mevlut Vural geniş katılımlı olacağı planlanan forum ile ilgili bilgi verdi.

Toplantıda Bakan Eroğlu ve İSKİ Genel Müdürü'ne İstanbul'un su sorunu olup olmadığı soruldu. Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde İSKİ Genel Müdürü iken şehrin altyapısını baştan sona yenilediklerini anlatan Bakan Eroğlu, su ihtiyacı için de çok önemli yatırımlara imza attıklarını dile getirdi. Bakan Eroğlu, "Biz 1 Ocak 1995'te İstanbul'da bundan sonra su kesintisi olmayacağını ilan etmiştik. Kesinti olmadı, su hala akıyor akmaya devam edecek. Melen suyunu getirdik. Melen, İstanbul'un sigortasıdır. Melen'den 730 milyon metreküp su getirdik. İstersek 1 milyar metreküp su alabiliriz. Biz büyük düşünüyoruz. Endişe etmeyin su her zaman akacak." şeklinde konuştu. İstanbul'un su kalitesi ile ilgili de iddialı konuyan Bakan Eroğlu, "İstanbul'un içme suyu kalitesi Avrupa'daki birçok kentin su kalitesinden daha iyidir" dedi.

Türkiye'nin su zengini olmamasına rağmen suyu akıllıca kullandığını anlatan Bakan Eroğlu, "Şu anda suyla ilgili her konuda planlama yapmış bulunmaktayız. Gerek içme, gerek sulama konusunda 2012 sonuna kadar hedeflerimiz, 2040'a kadar projeksiyonlarımız var. 81 şehrimizin içme ve sanayi suyu ihtiyaçlarının 2040'a kadar çözümü ve gelecekteki nüfuslara göre su ihtiyaçlarını belirledik. Hedefimiz 2023 ve ve 2040 yılına kadar bütün şehirlerimizi su ihtiyacını karşılamaktır" ifadelerini kullandı.

İSKİ Genel Müdürü Mevlut Vural da küresel değişiklikler nedeniyle tüm yurtta ve dünyada sıkıntılar yaşandığını belirtti. İSKİ Genel Müdürü olarak göreve geldiği zaman "İstanbul susuz kalmayacak" şeklinde konuştuğunu anlatan Vural, "2040'a kadar olan yatırımların yapılması halinde su kesilmeyecek. Melen'in 1. kısmı bitirildi. İstanbul'a su aktı. Bu proje ile İstanbul'un 2008 yılında susuz kalmamasını sağladık. Bu suyu almasaydık İstanbul susuz kalacaktı. Melen bizi kurtardı. Diğer kısımların bitmesiyle 2040 ve ileri yıllar itirabiyle İstanbul'un su sorununu çözecek diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.


-DÜNYA SU FORUMU İÇİN 20 BİN KİŞİ GELİYOR-


Bakan Eroğlu, toplantıda 5.Dünya Su Forumu ile olarak da bilgi verdi. Bu forumun dünyada su ve çevre konusunda yapılan en büyük toplantı olduğunu anlatan Eroğlu, Japonya'daki toplantıya 23 bin, Meksika'dakine 17 bin kişinin katıldığını, İstanbul'da yapılacak toplantılara 20 bin kişinin katılmasını beklediklerini anlattı. 170 ülkenin devlet başkanını davet ettiklerini anlatan Eroğlu, bin 500 medya mensubu, akademisyenler, kamu temsilcilerinden oluşan katılımcıların 16 Mart'ta İstanbul'da olacağını dile getirdi.

Bakan Eroğlu şöyle konuştu: "Türkiye'nin tanıtımı açısından fevkalade önemli. 20 bin kişi buraya gelecek. İstanbul'u kültür turizm merkezi yapmaya çalışıyoruz. 5. Dünya Su Forumu için bugüne kadar 736 tebliğ sunuldu. Bu toplantılarda suyla, çevreyle, iklim değişikliğiyle alakalı her konu ele alınacak ve Türkiye'den bakanlıklardan, mahalli idarelerden, üniversitelerden katılımcılar yakinen bu konularda bilgi alacak."

Bakan Eroğlu, toplantıların yapılacağı Sütlüce Konferans Merkezi ile Feshane arasında Haliç üzerine eski Galata Köprüsü'nün kuralacağını da söyledi. Bu köprü üzerinde yöresel yiyeceklerden turistik eşyalara kadar çok değişik ürünlerin satıldığı büfelerin oluşturulacağını açıkladı.


-BİN KİŞİ ÜCRETSİZ AĞIRLANACAK-


Forum Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran 5. Dünya Su Forumu'na 70 gün kaldığını belirterek toplantılara çok sayıda devlet başkanının katılacağını belirtti. Tabasaran, "Davet edilmemiş bir çok devlet başkanı çeşitli kanallardan 'Bizleri de davet edin' haberi gönderiyorlar. Bu toplantıya verilen önemi gösteriyor." dedi.

Tabasaran toplantıların Sütlüce Kongre ve Konferans Merkezi ve Feshane'de yapılacağını iki merkezin de esik Galata Köprüsü ile birbirine bağlanacağını, bu iki merkeze ulaşımın ağırlıklı olarak deniz yoluyla sağlanacağını anlattı. Tabasaran, ayrıca su ile ilgili çeşitli etkinlikler de düzenleneceğini söyledi. Tabasaran toplantıları izlemek üzere maddi durumu iyi olmayan, Afrikalı ve Türk Cumhuriyetlerinden gelen bin kişinin ücretsiz şekilde ağırlanacağını ve forum boyunca misafir edileceğini dile getirdi.

 

(CİHAN)



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,530 µs