En Sıcak Konular

Yurtta yağışlar devam edecek!

6 Ocak 2009 13:37 tsi
Türkiye yeni bir yağışlı havanın etksini altına girdi. Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor ancak bugünden itibaren yurtta kar ve yağmur etkili olacak.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden elde edilen bilgilere göre, yurdun büyük bir bölümünde görülecek olan yağışların Kuzey ve Kıyı Ege (İzmir, Manisa, Kütahya, Aydın, Muğla), Batı Akdeniz (Antalya,Isparta, Burdur), Orta Karadeniz (Samsun, Ordu, Amasya, Tokat, Çorum), Doğu Karadeniz kıyıları (Giresun, Trabzon, Rize, Artvin) ile Bursa, Balıkesir ve Bilecik çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor. Sabah saatlerinde yurdun doğu bölgelerinde buzlanma ve don olayı görülecek.

Hava sıcaklığında önemli bir değişiklik beklenmiyor.

Rüzgar genellikle güney ve güneybatı, yurdun kuzeybatı kesimleri, Doğu Akdeniz, Orta Karadeniz ile doğu Karadeniz kıyılarında kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, Marmara'da kuvvetli olarak esecek.

BÖLGELERDE HAVA

Marmara: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, Edirne, Kırklareli ve Bilecik çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların Balıkesir, Bursa ve Bilecik çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Ege: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur ve sağanak, Kütahya, Afyon ve Uşak çevrelerinde karla karışık yağmur şeklinde görülecek olan yağışların Kuzey ve Kıyı Ege'de (İzmir, Manisa, Kütahya, Aydın, Muğla) kuvvetli olması bekleniyor.

Akdeniz: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların Batı Akdeniz'de (Antalya,Isparta, Burdur) kuvvetli olması bekleniyor.

İç Anadolu: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Genellikle yağmur, kuzeydoğusu ile sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların, Çankırı ile Ankara'nın kuzey çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

Batı Karadeniz: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar kıyılarda yağmur, bölgenin iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek.

Orta Doğu Karadeniz: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Kıyılarda yağmur, bölgenin iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde görülecek olan yağışların, Orta Karadeniz (Samsun, Ordu, Amasya, Tokat, Çorum) ile Doğu Karadeniz kıyılarında (Giresun, Trabzon, Rize, Artvin) kuvvetli olması bekleniyor.

Doğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, batısı (Erzurum, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Malatya, Elazığ) aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışların akşam saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği tahmin ediliyor.

Güneydoğu Anadolu: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde kuzey ve batısı (Diyarbakır, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa) yağmur ve karla karışık yağmurlu geçecek.

BİNGÖL, ERZİNCAN, ERZURUM, IĞDIR, MUŞ, SİVAS VE BİTLİS'TE 1369 YERLEŞİM BİRİMİYLE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

Yurt genelinde etkili olan kar yağışı nedeniyle Bingöl, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Muş, Sivas ve Bitlis'te 1369 yerleşim birimiyle ulaşım sağlanamıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nde kar yağışı ve soğuk hava yaşamı olumsuz etkilerken, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yetkilileri kar yağışının cumartesi gününe kadar aralıklarla süreceğini bildirdi.

Bölgede kar kalınlıkları Ağrı'da 48, Muş'ta 46, Kars'ta 26, Erzincan'da 25, Erzurum'da 15, Ardahan'da 13, Iğdır'da da 8 santimetre olarak ölçüldü.
Kar yağışı ve tipi nedeniyle, Bingöl'de 250, Erzincan'da 160, Erzurum'da 185, Iğdır'da 22 ve Muş'ta 5 olmak üzere toplam 622 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Bölgede gece en düşük hava sıcaklıkları ise sıfırın altında olmak üzere Iğdır'da 10, Kars'ta 9, Muş'ta 8, Erzurum'da 4, Ağrı'da ve Ardahan'da 3, Erzincan'da da 1 derece olarak ölçüldü. Kent merkezlerinde cadde ve sokaklarda iş makineleriyle yapılan kar temizleme çalışmaları ise devam ediyor.

Yetkililer, özellikle sabah saatlerinde oluşan sisli havaya karşı sürücüleri uyarıyor. Bu arada, Erzincan-Gömüşhane kara yolunun Pöske Dağı bölgesinde birçok araç kar yağışı nedeniyle ilerlemekte zorlanırken, trafik ekipleri de zincirsiz araçların geçişine izin vermiyor.

SİVAS

Kar yağışının aralıklarla devam ettiği Sivas'ta, 130'u il merkezine bağlı olmak üzere toplam 701 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Kapalı köy yollarını açmak için Özel İdare ekiplerinin çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü ifade eden yetkililer, toplam 92 yerleşim biriminde haberleşmenin sağlanamadığını, 14 köye de elektrik verilemediğini kaydettiler.

Kenti çevre illere bağlayan ana güzergahların ulaşıma açık olduğunu belirten yetkililer, ilçeler arası geçişi sağlayan bazı yolların ulaşıma kapalı olduğunu, bu yolların açılması için Karayolları ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdiler. Öte yandan, trafik ekipleri, kenti çevre illere bağlayan ana güzergahlarda zincir ve çekme halatı uygulaması yapıyor.

Yüksek güzergahlarda yoğun kar yağışı nedeniyle araçların çıkmakta zorlandığını, zaman zaman mahsur kaldığını belirten yetkililer, bu nedenle Sivas-Malatya kara yolunun Yağdonduran, Sivas-Erzincan kara yolunun Kızıldağ, Sivas-Tokat kara yolunun Çamlıbel ve Sivas-Ankara kara yolunun Yaraşbeli mevkilerinde zincirsiz araçların geçişine izin verilmediğini kaydettiler.

BİTLİS

Bitlis'te etkili olan kar yağışının ardından 46 köy yolunun kapalı olduğu bildirildi. Özel İdare Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, ilçede 4 gün önce etkili olan kar yağışının ardından ulaşıma kapanan 245 köy yolunun özverili çalışmalar sonucu tekrar ulaşıma açıldığı, 46 köy yolunda ise çalışmaların devam ettiği öğrenildi. Yetkililer, yol açma çalışmalarının akşam saatlerine kadar devam edeceği bildirildi.

KONYA

Konya'nın Seydişehir ilçesinde dün gece başlayan kar yağışı ve tipi, ilçenin yüksek kesimlerinde etkili oldu. Özellikle Seydişehir-Antalya kara yolunda ağır kış şartları, gece saatlerinde sürücülere zor anlar yaşatırken, yolun 20 ile 45. kilometreleri arasındaki kar ve tipi yüzünden ulaşım güçlükle sağlandı.

Kar kalınlığının 1 metreyi bulduğu Alacabel mevkisinde Karayolları ekipleri, kar ve tipiye rağmen yolu açık tutmak için yoğun çaba harcadı. Sabah saatlerinde kar ve tipinin kesildiği Alacabel mevkisinde halen ulaşımda aksaklıklar yaşandığı, zincirsiz araçların geçişine izin verilmediği öğrenildi.

Trafik ekipleri, Seydişehir-Antalya kara yolunu kullanacak sürücülerin dikkatli olmalarını, araçlarında zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmalarını istedi.

AĞRI

Ağrı'nın Hamur ilçesinde kar ve fırtına nedeniyle kapanan köy yolları ekesi 30 dereceye rağmen ulaşıma açılmasına çalışılıyor. Hamur Kaymakamı Cengizhan Yılmaz, karasal iklimin hüküm sürdüğü ilçede kış mevsiminin vatandaşların yaşam şartlarını oldukça olumsuzlaştırdığını ve hava sıcaklığının eksi 30 derecenin altında seyrettiğini söyledi.

Cengizhan Yılmaz, bu yıl aşırı bir şekilde kar yağışı, beraberinde tipi ve fırtına olması, yaşam koşullarını daha da zorlaştırdığını kaydederek, şöyle konuştu:

''Kar yağışının ardından vatandaşların merkezle olan ilişkisinin kesilmemesi için en öncelikli olarak köy yollarının açılması için çalışma başlattık. Bir aydan beri ilçede kar yağışı ve tipi hiç durmadı. Bu da yapılan mücadeleyi güçleştirdi.''

Yılmaz, Hamur şantiyesinde bir dozer bir greyder ve bir kepçe olduğunu bu araçlarla çalışmaların yürütüldüğünü belirterek, ''İlçeye bağlı 46 köy ve 50 mezra bulunmaktadır. Köylerin büyük bölümü, Aladağlar olarak adlandırılan yüksek kesimlerde bulunmaktadır, bu nedenle büyük oranda yağış almaktadır'' dedi.

Kaymakam Cengizhan Yılmaz kar kalınlığının bir metreye ulaştığını ve ilçede ulaşıma açılacak köy yollarının toplam uzunluğunun 350 kilometre olduğunu sözlerine ekledi.

GÜMÜŞHANE'DE 110 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Gümüşhane'de kar yağışı sonrası 110 köy yolu ulaşıma kapandı. İl Özel İdare Müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, bu sabah itibariyle merkez 5, Kelkit 60, Şiran 26, Köse 13 ve Kürtün ilçesinde 6 olmak üzere toplam 110 köy yolu ise ulaşıma kapalı bulunurken, karla mücadele ekiplerinin yol açma çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

 



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,900 µs