En Sıcak Konular

Şimşek'ten IMF değerlendirmesi

6 Ocak 2009 13:33 tsi
Bakan Mehmet Şimşek: "Oluşturulan tedbir paketinin büyüklüğü ise finansman endişelerini giderecek düzeyde olacak"

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yapılacak anlaşmanın klasik programlardan farklı ve güncel ihtiyaçlara cevap verecek şekilde dizayn edildiğini söyledi. Ekonomi dinamikleri açısından 2000'li yılların başındaki Türkiye ile bugünkü Türkiye arasında çok büyük farklar olduğunu, küresel gelişmelerin geleneksel yaklaşımları devreden çıkarttığını farklı çözümler gerektirdiğini anlatan Bakan Şimşek, Para Fonu ile en kısa sürede anlaşmayı imzalamak istediklerini belirtti.

Dünya gazetisinden Ece Ceyhun'a konuşan Şimşek, "Ama bu sadece bir tarafın iradesine bağlı değil. Her yeni gelişme büyük resimde değişiklik çıkartabiliyor. Bu bütçe büyüklükleri ile devam edersek o zaman ilk üç ay içinde hatta daha erken biter ama yeni gelişmeler çıkabiliyor. Biz anlaşmayı nihai görüşmelerin başladığı şubat ayında bitirmeye çalışacağız" dedi.

Türkiye'nin IMF'den ne kadar kaynak kullanacağı ve programın süresi gibi noktaları görüşmelerin son aşamasına bıraktıklarını ve son aşamanın da gelmediğine dikkat çeken Şimşek, "IMF hiç bir ülkenin özel sektörünü kurtarmak için başka ülke vatandaşlarının vergi gelirleri ile elde ettiği kaynağı kullanmaz" uyarısını yaparak "Biz bu defa IMF programını krizin yansımalarından reel sektörü korumak için yapıyoruz ama kaynak reel sektörü dolaylı olarak destekleyecek. Program Türkiye'nin finansman ihtiyacını karşılamak üzere hazırlanıyor" dedi.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ile 2008 yılını, 2009 beklentilerini, piyasaların merakla beklediği IMF anlaşmasını konuştuk. Türkiye'nin küresel krizden etkilenme derecesini rakamlarla anlatan Şimşek, bu yıl yapılacak yerel seçimlerde ise popülizm tuzağına düşülmeyeceğini kaydediyor.

2008 yılının dünya vatandaşlarının bir daha hatırlamak istemeyeceği bir yıl olarak değerlendiren Şimşek, 2009 yılı için çok kötümser değil. Şimşek, finans piyasalarında en kötü günlerin atlatıldığını ama reel ekonomideki toparlanmanın muhtemelen yılın dördüncü çeyreğini bulacağını düşünüyor.

Ezber bozan bir anlaşma olacak
Uluslararası Para Fonu ile 19'ncu stand-by anlaşması mayıs ayında biterken Türkiye, 20'nci anlaşmanın altına imza atmaya hazırlanıyor. Bakan Şimşek'in verdiği bilgiye göre Türkiye küresel şartları dikkate alarak hazırlayarak sonlandırmaya çalıştığını tedbir paketini IMF ile çetin geçen bir pazarlık süreciyle tamamlamaya çalışırken teknik düzeydeki çalışmalar 8 Ocak'ta Ankara'da devam edecek.

Bakan Şimşek, IMF'in görüşmelerin başlangıcında talep ettiği tedbirlerin dozunun küresel gelişmeler nedeniyle kabul edilemez derecede ağır ve geleneksel olduğunu kaydederek "Müzakerelere başladığımızda ilk gelen harcama kesintisi, bugün üzerinde çalıştığımız paketten 3 kat ağırdı. Türkiye'nin mevcut şartlarını küresel krizin etkilerini sınırlama şansı olan bir program uygulanacak. Klasik IMF programları her zaman için harcama kesintisine veya gelir artışına dayanır.

Dünya ekonomisinin resesyona girdiği bir noktada belli bir hedefi tutturmak için alınacak bazı bütçe tedbirlerinin büyüklüğü Türkiye ekonomisi için ciddi sıkıntılar yaratabilecek düzeydeydi. Bizim programımız bir yandan daha makul bütçe disiplinini gözetecek bir yandan da dünyada yaşanan bu küçülmenin Türkiye'ye yansımalarını sınırlayacak bir program olmalıydı. Tedbir içeriyor ama daha makul düzeyde. Türkiye'deki ekonomik aktivitenin düzeyini de kollamalıydık. Bunları müzakere etmek de zaman aldı. Ezber bozan bir anlaşma olacak" dedi.

 



Bu haber 483 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,339 µs