hayat iksiri’! | " /> hayat iksiri’! | "/>

En Sıcak Konular

Ertuğrul Özkök’ün 85 yıllık ‘hayat iksiri’!

6 Ocak 2009 13:42 tsi
Ertuğrul Özkök’ün 85 yıllık ‘hayat iksiri’! Bugün Hürriyet, ‘siyaset 1 yılda 2 yıl yaşlandırıyor’ dedi ve bazı politikacıları örnek gösterdi. Bunların içinde Başbakan Erdoğan da var. Ancak ters bir durum var. Ertuğrul Özkök hiç yaşlanmıyor! Gerçek yaşı 85 olmasına rağmen!

Hürriyet Gazetesi bugün birinci sayfasına yabancı bir sağlık kuruluşunun, siyasetin yıpratıcı etkisiyle ilgili çalışmasını yayınladı. Gazete, örnek olarak da bazı siyasilerin resimlerini vererek, bir tür “öncesi-sonrası” yaptı.

Özetle siyasilerin 1 yılda 2 yıl yaşlandıklarına gönderme yaptı ve bu arada Başbakan Erdoğan’ın son Başbakan olduğu günlerdeki bir resmi ile şimdiki resmini de kıyas için kullandı.

Buraya kadar birşey yok. Ancak Türkiye’de siyasetin “ömrü kısalttığı”na ilişkin zımni bir gönderme de içeren bu yaklaşım ne kadar doğru? Çünkü bilindiği gibi Türkiye aynı zamanda uzun yaşayan siyasetçilerin de ülkesi.

Bir seri örnek verilebilir. Süleyman Demirel (1924), merhum Bülent Ecevit (1925-2006), merhum Alpaslan Türkeş (1917-1997), Necmettin Erbakan (1926), İsmet İnönü (1884-1973), Celal Bayar (1883-1986) vb.

Elbette erken yitirdiğimiz politikacılar da var. Kuşkusuz büyük önder Atatürk erken yaşta dünyadan ayrıldı. (1881-1938)

Nispeten genç olan Mesut Yılmaz (1947) ve Tansu Çiller (1946)’e bakıldığında da hayli genç göründükleri söylenebilir. En azından 60’lı yaşlarını süren bir çok kişiye nazaran daha diri oldukları malum.

Türkiye’de genel intibâ, siyasetçilerin uzun yaşadığı yönünde. Siyaset ve iktidarın onlara hayata tutunma konusunda büyük bir güç verdiği tahmin ediliyor.

Ama sanırız Hürriyet’in asıl curğulamak istediği konu siyasetin değil iktidarın yıpratıcı etkisi. Düzensiz yaşam, uykusuzluk, yoğun iş temposu, kuşkusuz yüksek stres gerçekten de yıpratıcı etkilere sahip.

Fakat bunların da iktidarda bulunanlar için her zaman yıpratıcı etkisi olduğunu söylemek zor. Örneğin Ertuğrul Özkök. Hürriyet’in Genel Yönetmeni 1947 doğumlu.

Yani 61 yaşında. Onu da bir tür “geç gençlik” veya “ön yaşlılık dönemi”nde sayabiliriz. Ve Özkök, iktidarın yıpratıcı etkilerinin hepsine hatta fazlasıyla sahip bir görev yürütüyor.

O siyasetçi değil, gazeteci. İktidarda bir gazeteci. Ve yine herkes bilimsel çalışmalarla da biliyor ki, bu meslek en yıpratıcı iş kollarının başında geliyor. Erken yaşta ölüm çok yaygın.

Yüksek stress ve düzensiz hayat gazetecilerde diğer meslek gruplarına göre daha sert bir yıpratıcı etkiye sahip.

Zaten bu konuyu uzatmaya gerek yok, Gazetecilik mesleğine ilişkin sosyal güvenlik hukuk düzenlemeleri onlara erken emeklilik hakkı tanıyor. Sebebi de “yıpranma payı”.

Bir de bu duruma Hürriyet gibi bir gazetenin yöneticiliğini eklerseniz, 1986’dan bu yana Hürriyet’de bulunan Özkök’ün 1947’den 1986’ya (gazeteciliğe başladığı yıl) 39, artı, 1986’dan 2009’a 23 çarpı 2 (Hürriyet’in haberine göre), topladığınızda 85 yaşında göstermesi gerekiyor. Kaldı ki hayatının önemli bir bölümü siyasetle geçiyor.

Ama göstermiyor. Tersine daha genç duruyor! Tamam saçlarda bir kırlaşma var ama asıl gösterge sayılan cilt pırıl pırıl. Tıpkı Uğur Dündar gibi. (1943) Peki bu nasıl mümkün oluyor? İşte o sır, “iktidarın hayat iksiri”nde saklı!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs