Rusya doğal gazı tamamen kesti! | " /> Rusya doğal gazı tamamen kesti! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya doğal gazı tamamen kesti!

6 Ocak 2009 10:31 tsi
Rusya doğal gazı tamamen kesti! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler son dönemde Rusya ve Ukrayna ile yaşanan doğal gaz krizi ile ilgili sürpriz bir açıklama yaptı. Rusya doğal gazı tamamen kesti. Kriz kapıda...

Bulgaristan, Rusya'nın, Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verdiği gazı kestiğini bildirdi. Enerji Bakanı Hilmi Güler, ''Batı hattından gelen gaz tamamen kesildi, telafi etmeye çalışıyoruz'' dedi.

Reuters'ın haberine göre, Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı, ''Saat 03.30 itibariyle arzın Bulgaristan'ın yanı sıra Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya durdurulduğunu'' açıkladı.

Açıklamada, “Şu anda kriz durumundayız” denildi.

BATI HATTINDAN GELEN GAZ KESİLDİ 

Enerji Bakanı Hilmi Güler yaptığı açıklamada, Rusya’dan Batı hattından alınan gazın tamamen kesildiğini, mavi hattan alınan gaz miktarının artırıldığını açıkladı..

Türkiye batı hattından 38 ila 40 milyon metreküp gaz alıyordu. Alınan gaz dün sabah saatlerinde önce 32 daha sonra 17 ve bu sabah saatlerinde sıfırlandı.

Enerji Bakanı Güler, konuyla ilgili olarak Ukrayna Büyükelçisi ile görüşecek.

İran: "Gaz miktarını artırabiliriz"

Bu arada İran elçilik kaynakları, Türkiye'ye verilen gaz miktarını artırabilecekleri açıklamasında bulundu.

GAZPROM AVRUPA'YA GÖNDERDİĞİ GAZI ÜÇTE İKİ ORANINDA AZALTTI 

Ukrayna gaz şirketi Naftogaz, Rus Gazprom'un  Avrupalı müşterilerine Ukrayna üzerinden gönderdiği gazı üçte iki oranında  azalttığını açıkladı.

Naftogaz Sözcüsü Valentin Zemlyankisy Gazprom'un, daha önce günde  gönderdiği 300 milyon metreküplük gazı 221 milyona, dün de 92 milyon metreküpe  düşürdüğünü belirterek, “gönderdikleri tüm gaz bu. Avrupa bunu bir kaç saat  içinde hissedecek” dedi.

Gazprom'dan konuyla ilgili şu ana kadar herhangi bir açıklama  yapılmazken, dün gece Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e bilgi veren şirket  yetkilileri, Ukrayna üzerinden gönderilen gazın 65,3 milyon metreküp eksik  gönderileceğini açıklamışlardı.

Ukrayna'yı transit gazı çalmakla suçlayan Gazprom, Kiev'in transit  borulardan çaldığı miktarda gazı Avrupa'ya göndermekle yükümlü olduğu gaz  miktarından düşeceğini kaydetmişti.

Gazprom Başkanı Aleksiy Miller dün gece Putin'e verdiği brifingde  Ukrayna'nın kendilerine hala 604 milyon dolarlık gaz borcu bulunduğunu  belirterek, Kiev'in transit borulardan her gün gaz çaldığını ve borcunun yine  kısa süre içinde milyar dolarlara ulaşabileceğini ifade etmişti.

RUSYA'NIN ROMANYA'YA VERDİĞİ DOĞAL GAZ YÜZDE 75 ORANINDA KESİLDİ

 Rusya'nın Romanya'ya verdiği doğal gaz yüzde  75 oranında kesildi.

Romanya'nın Transgaz şirketi Müdürü Ioan Rusu, Reuters'e yaptığı  açıklamada, “Rusya'dan ithal edilen doğal gaz şimdi yüzde 75 oranında azaldı”  dedi.

Bu arada Rusya'nın Ukrayna üzerinden Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve  Makedonya'ya verilen doğal gazın kesilmesi nedeniyle Bulgaristan Başbakanı Sergey  Stanishev, durumu görüşmek için bugün acil toplantı çağrısı yaptı.

Bulgaristan Ekonomi Bakanlığı daha önce Rusya'nın, Ukrayna üzerinden  Bulgaristan, Türkiye, Yunanistan ve Makedonya'ya verdiği doğal gazın kesildiğini  açıklamıştı.

Bakanlık ayrıca, doğal gazın kesilmesi nedeniyle sanayicilerden petrol  gibi alternatif yakıtlara yönelmesini ve vatandaşların ise ısınmak için diğer  araçları kullanmasını istedi.

Ekonomi Bakanlığı, gece hava sıcaklığının eksi 15 dereceye düştüğü  ülkede, doğal gaz depolama tesisinden maksimum 4,3 milyon metre küp doğal gaz  pompalamaya başladığını da bildirdi.

Bulgaristan'da günlük yaklaşık 11 milyon metre küp doğal gaz  tüketiliyor.

Bulgaristan ve Makedonya, alternatif doğal gaz boru hatları bulunmadığı  için Rusya'nın doğal gaz kesintisinden en kötü etkilenen ülkeler olacak.

BULGARİSTAN DOĞAL GAZ KRİZİNE ÇÖZÜM ARIYOR

Rusya'nın Ukrayna üzerinden  Bulgaristan, Makedonya, Yunanistan ve Türkiye;ye verdiği doğal gazın bu sabah  saat 03.30 itibariyle kesilmesi Bulgaristan;da krize yol açtı.

Doğal gaz dağıtımında tekel konumunda olan “Bulgargaz” adlı devlet  şirketinin yetkilileri, stoklardaki gazın ancak birkaç günlük olduğunu belirterek  Ukrayna ile Rusya arasındaki anlaşmazlığın bir an önce çözülmesi gerektiğini  söyledi.

Bulgargaz Başkanı Dimitar Gogov da yaptığı açıklamada, yılın en soğuk  günlerinin yaşandığı bir dönemde doğal gazın kesilmesinin krizin boyutlarını daha  da artırdığını belirterek, “Durum ciddi. Alternatif çözümler üretmek  zorundayız” dedi.

Doğal gazın kesilmesinin ardından Çiren;deki stoklardan ülkeye gaz  verilmeye başlandığını ifade eden Gogov, doğal gazla çalışan büyük sanayi  tesislerinin temsilcileri ile bir araya geleceğini ve gerekirse bu tesislere  geçici olarak doğal gaz tüketim sınırlaması getireceklerini bildirdi


aa - cnnturk



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,426 µs