fosfor bombası! | " /> fosfor bombası! | "/>

En Sıcak Konular

Sinsi silah fosfor bombası!

6 Ocak 2009 09:12 tsi
Sinsi silah fosfor bombası! 

Bu harekat bittiğinde akıllarda hep bu görüntü kalacak. Ahtapot şeklindeki fosfor bombaları. Peki etkilerini biliyor musunuz?

İsrail fosfor bombası kullanıyor, tıpkı 2 yıl önce Lübnan'da olduğu gibi. Daha anlaşılabilir bir dille konuşursak yangın silahı deniliyor bu sinsi silaha..

İsrail ve ortağı Amerika bu silahı çok seviyor. Çünkü Irak ve Lübnan'da bu bombalar kullanıldı. Hava ile karışmasından ortaya çıkan reaksiyonun yarattığı yakıcı etki ilk bakışta anlaşılamıyor. Peki nasıl bir silan bu?

Nerelerde ve nasıl kullanılıyor?

Bunlardan biri, bir bölgeyi işaretleyerek, düştüğü yerde havada asılı kalan bir duman tabakası bırakıyor. Bunu gören diğer uçaklar ve uzaktaki topçu, saldırısını gekçekleştiriyor. Bomba, bir diğer kullanım alanında ise düşman askerlerini yakmak üzerine kullanılıyor. Yere düşmeden açılan ve dağılan fosfor havayla temas eder etmez tutuşuyor.

İnsan içte dışa doğru yanıyor

Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ciğerlerde ani yaralar oluşmasına ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına yol açıyor. Hemen sonraki aşamada insan vücudu içten dışa doğru yanıyor. Çoğu kez, beyaz fosforla yanan kişinin elbiselerinde fazla iz meydana gelmemekte ve yanma reaksiyonu vücut içinden cilde kadar sürüyor.

Kemikler yanıyor elbiseler pürüzsüz

Beyaz fosfor kullanımı sonrasında çekilen fotoğraflar, kemiklerine kadar yanmış, ancak elbiseleri pürüzsüz kurbanlar bulunduğunu ortaya koyuyor. Yanma reaksiyonu bir kez başladığında durdurulamıyor. Nihai etki, napalm bombasının aynısı gibidir.

Özel olarak yasaklanmadı ama

Pek çok insan hakları örgütü fosfor bombalarının kimyasal silah kategorisine alınmasını istiyor. Tartışmalı silah için ABD bu silahın kullanımının aykırı olmadığını savunuyor. Dayandıkları nokta ise herhangi bir anlaşma çerçevesinde özel olarak yasaklanmamasını gösteriyorlar.

Sözleşmeler ne diyor?

Bu durumda, yangın silahı olarak beyaz fosfor, 1980 Konvansiyonel Silahlar Konvansiyonu kapsamına girmektedir. Cenevre Sözleşmesi bu silahların sivil yerleşimlerde yangın çıkarma amacıyla kullanılmasına izin vermiyor. Fosfor bombalarının sivil yerleşimlerdeki askeri hedeflere hava saldırılarında kullanılması da yasak. ABD bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, yangın silahlarını içeren III. protokolü imzalamadı.

internethaber



Bu haber 411 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,391 µs