Bir tabu daha yıkıldı! Nazım artık vatandaş | " /> Bir tabu daha yıkıldı! Nazım artık vatandaş | "/>

En Sıcak Konular

Bir tabu daha yıkıldı! Nazım artık vatandaş

6 Ocak 2009 08:58 tsi
Bir tabu daha yıkıldı! Nazım artık vatandaş  
2009 yılının ilk Bakanlar Kurulu 58 yıllık tarihi ayıbı ortadan kaldırdı. Kurul dünkü toplantısında ünlü şair Nazım Hikmet’i vatandaşlıktan çıkaran 1951 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti.

1963’TE Moskova’da ‘vatan’ hasretiyle hayata gözlerini yuman ünlü şair Nazım Hikmet’in ‘Vasiyet’ şiirindeki ‘Anadolu’da bir köy mezarlığına gömün beni’ arzusunu hayata geçirecek ilk adım 45 yıl sonra atıldı. Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan 2009’un ilk Bakanlar Kurulu, 1951 yılında Türk vatandaşlığından çıkarılmasına karar verilen Nazım Hikmet’in yeniden Türk vatandaşlığına kabul edilmesiyle ilgili karar aldı.

YASAĞIN ANLAMI KALMAMIŞTI

ESKİ Ceza Kanunu’nun 141. ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951’de Türk vatandaşlığından çıkarılan Nazım Hikmet’in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan tanıyan kararı kabul ettiklerini belirten Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘Bu kararın zaten bir anlamı kalmamıştı. Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz. Nazım dünyada saygın yeri olan bir isim’ diye konuştu.

MEZARI TÜRKİYE’YE GETİRİLEBİLİR

HÜKÜMET Sözcüsü Çiçek, ünlü şair Nazım Hikmet’in Moskova’da bulunan mezarının Türkiye’ye getirilmesi konusunda hükümetin tavrının ne olacağının sorulması üzerine de, bu konudaki kararın Nazım Hikmet’in ailesine ait olduğunu söyledi. Çiçek, ‘Biz olaya olumlu bakarız’ dedi.

Cumhuriyet: Nazım’a doya doya tükürün

NAZIM Hikmet, sadece CHP’nin tek parti yönetiminin hedefi olmadı. 1951’de Cumhuriyet’te yayımlanan bir fotoğrafının altına ‘Resmini teksir ettirip dağıt ki millet doya doya yüzüne tükürsün’ diye yazılmıştı. 2007’de Radikal’in bir günlük yayın yönetmenliğini yapan Nobel Ödüllü yazar Orhan Pamuk, bunu ‘utandığı olaylar’ arasında saymıştı.

Vatandaşlıktan 1951’de çıkarıldı

NAZIM Hikmet, 20 Kasım 1901’de Selanik’te doğdu. Şiir yazmaya daha okul çağlarında şair dedesi Názım Paşa’nın etkisiyle başladı. Bir aile toplantısında denizciler için yazdığı kahramanlık şiirini dinleyen Bahriye Nazırı Cemal Paşa çok etkilenince, Heybeliada Bahriye Mektebi’ne geçti. Hastalığı nedeniyle 17 Mayıs 1920’de, subaylıktan çürüğe çıkarıldı. 5 Mart 1933’te hakkında ‘halkı rejim aleyhine kışkırtmak’tan 22 Mart 1933’te gizli örgüt kurmaktan davalar açıldı. İdam talebiyle başlayan dava 31 Ocak 1934’te 5 yıl hapis kararıyla son buldu ve genel afla serbest kaldı. Ardından yine yazıları ve şiirleri nedeniyle çok sayıda dava açılan ve ceazevine giren Nazım Hikmet, 2 Mayıs 1950’de 17 günlük açlık grevi yaptı. 12 yıl 7 ay yattı, yine genel afla serbest kaldı. Sonrasında çürüğe ayrıldığı halde Sivas’ın Zárá ilçesine askere gitmesi tebliğ edildi.

17 Haziran 1951 sabahı, askerlik işini düzeltmek amacıyla Ankara’ya gideceğini söyleyerek evden ayrılan Názım Hikmet’in 20 Haziran 1951’de Romanya’ya vardığı Bükreş Radyosu’ndan öğrenildi. Akrabası Refik Erduran’ın kullandığı bir sürat motoruyla İstanbul Boğazı’ndan Karadeniz’e açılmış, Bulgaristan sahillerine çıkmayı amaçlarken, yolda rastladığı bir Rumen şilebiyle Romanya’ya gitmişti. Oradan Moskova’ya geçmesi üzerine, Názım Hikmet, 25 Temmuz 1951’de, Bakanlar Kurulu kararıyla Türk vatandaşlığından çıkarılmıştı.

Vasiyet

Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü, ölürsem kurtuluştan önce yani,

Alıp götürün Anadolu`da bi köy mezarlığına gömün beni, Hasan beyin vurdurduğu Irgat Osman yatsın bir yanımda ve çavdarın dibinde toprağa çocuklayıp kırkı çıkmadan ölen şehit Ayşe öbür yanımda.

Traktörle türküler geçsin alt başından mezarlığın seher aydınlığında taze insan, yanık benzin kokusu, tarlalar ortamalı, kanallarda su, ne kuraklık, ne candarma korkusu.

Biz bu türküleri elbette işitecek değiliz, toprağın altında yatar upuzun çürür kara dallar gibi ölüler, toprağın altında sağır, kör, dilsiz.

Ama bu türküleri söylemişim ben, daha onlar düzülmeden duymuşum yanık benzin kokusunu traktörlerin resmi bile çizilmeden.

Benim sessiz komşulara gelince, şehit Ayşe`yle ırgat Osman, çektiler büyük hasreti sağlıklarında belki farkında bile olmadan.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, -öyle gibi de görünüyor-

Anadolu`da bir köy mezarlığına gömün beni ve de uyarına gelirse tepemde bir de çınar olursa taş maş da istemez hani.

27 Nisan 1953

Tarihi karar alkışlandı

Nazım’ı Türk vatandaşlığından çıkaran kararın kaldırılması üzerine ‘Tarihi karar. Artık tabular yıkılıyor. Türkiye kabuk değiştiriyor’ yorumları yapıldı.

Muhalefet utansın

Nazım Hikmet’i Türkiye’den kaçıran kız kardeşinin eşi Refik Erduran:

Alkışlanılacak bir karar. CHP’nin yasağı AK Parti döneminde kaldırıldı. Sağ bir iktidarın böyle bir karar alması, geçmiş iktidarları ve muhalefeti utandırmalı.

Kabuk değişimi

Nazım Hikmet Ran’ın Vatandaşlık Durumu adlı kitabın yazarı Doç. Dr. Nuray Ekşi:

Nazım Hikmet’in vatandaşlıktan çıkarılması kararı zaten hukuksuz bir karardı. Artık tabular yıkılıyor. Türkiye gerçekten kabuk değiştiriyor.

Karar geçersizdi

Nazım Hikmet Kültür Merkezi yöneticilerinden Çağrı Kınıkoğlu:

Nazım Hikmet vatandaşlıktan çıkarılsa da ülkenin emekçileri onu sahiplenmişlerdir. Vatandaşlıktan çıkarılması ülke halkı nezdinde zaten geçerli değildi.

Önemli bir adım

Yazar Vedat Türkali:

Tarihsel bir haksızlık otadan kaldırıldı. Çok geç kalınmış olsa dahi demokrasi ve insan haklarının gelişmesi açısından çok önemli bir adım atılmış oldu. Memnunum.

21 yıllık dava sona erdi

1988’DE Nazım Hikmet Vakfı tarafından, Nazım Hikmet’e vatandaşlık haklarının geri verilmesi için kampanya başlatılmıştı. Avukat Kemal İnebolu’nun açtığı dava, uzun yıllar süren yargı süreci sonrasında Danıştay 10. Dairesi’nde karara bağlanmış ve ‘1312 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun vatandaşlıktan çıkarma sebeplerinin düzenlendiği 10. maddesinde hangi koşullarda Türk Vatandaşlığı’ndan çıkarılacağının düzenlendiği belirtilerek, 1951 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararının geçerli olduğuna hükmedilmişti.

VATANDAŞLIK NUMARASI HAZIR!

NAZIM Hikmet 25 Mayıs 1951’de 13 bin 401 nolu Bakanlar Kurulu kararı ile vatandaşlıktan çıkarılmıştı ancak nüfusa kayıtlı adıyla Mehmet Nazım Ran için ise işlem yapılmamaştı. Mehmet Nazım Ran’ın nüfus bilgilerinde şu bilgilere yer veriliyor: ‘İstanbul, Kadıköy, Feneryolu’na kayıtlı, Cilt No: 009-08 Sayfa No: 78 ve Sıra No: 657.’ Mernis Projesi kapsamında da Nazım’a 20753206252 vatandaşlık numarası verildiği ortaya çıktı.

star



Bu haber 431 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,214 µs