En Sıcak Konular

Doğalgazda indirim ne zaman?

5 Ocak 2009 21:48 tsi
Doğalgazda yüzde 10-15 arası indirim kesinleşti. Peki indirim ne zaman?

Ocak ayında doğalgazda indirim yok. Hesaplamaların yapıldığı formül, asgari yüzde 10-15 indirim öngörmesine rağmen bütçe disiplinin korunması için bu kararın alındığı belirtildi. İndirime gidilmemesinin bir sebebi de düşüş trendine giren enflasyon. Yani indirim Mart'a kaldı.

Hükümet seçim öncesi enflasyon yükselirse doğalgaz indirimiyle fiyat istikrarı sağlamayı hedefliyordu. Son birkaç ayda petrol ve döviz fiyatlarının gerilemesi nedeniyle asgari yüzde 10 civarında indirim yapılması bekleniyordu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler hesaplamaya ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ayrıntılı bilgi verdi. Ancak yapılan görüşmeler sonucunda hesaplamalara rağmen doğalgaz fiyatlarının indirilmemesi kararlaştırıldı.

RUSYA İLE BİR SORUNUMUZ YOK

Enerji Bakanlığı yetkilileri, Rusya'dan Türkiye'ye Ukrayna üzerinden gelen doğalgaz miktarında düşüş yaşandığını açıkladı. Şimdilik düşüş 40 milyon metreküpte 2 milyon metreküp (Yüzde 5) olduğu için paniğe gerek yok!

Türkiye'nin Ukrayna üzerinden geçen Battı Hattı yoluyla Rusya'dan aldığı günlük doğalgaz miktarı 40 milyon metreküpten 38 milyon metreküpe düştü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye'nin bu hattan talebinin halihazırda 38-40 milyon metreküp olduğunu belirterek, 'Dolayısıyla biz olumsuz etkilenmiyoruz. Zaten tüketimimizi karşılıyor' dedi.

Gaz miktarının ancak 40'tan 10-20 milyon metreküplere inmesinin olumsuz etkileri olabileceğini ve tedirginliğe neden olabileceğini söyleyen yetkili, iki metreküplük düşüşün Türkiye için olumsuz olmadığını kaydetti. Düşüşün sürmesi konusunda bir endişe olup olmadığına ilişkin  ise yetkili kaynaklar, 'Yarın ne olacağını kimse bilemez, bazen beklenmedik şeyler oluyor. Ama şu anda böyle bir durum söz konusu değil. Kaldı ki biz her kışa girerken hazırlıklarımızı yapıyoruz. Geçen yıl İran'dan kesinti oldu. Bu tür kesinti ihtimallerine karşı hazırlıklarımız var' diye konuştu.  

Gaz miktarındaki düşüşün Rusya tarafından mı yapıldığı yoksa, Ukrayna'nın mı kendi kullanımı için aldığı yönündeki bir soruya ise yetkili, 'O detaya girmeye gerek yok. Önemli olan ciddi düşüş olmaması. Bazen düşüşler olur. Rusya ile şu ana kadar böyle bir sorun olmadı. Ukrayna'daki son durumun etkisi mutlaka güzergah üzerindeki ülkelere olacaktır. Ama bizi şu an itibariyle etkilemedi' yanıtını verdi.



Bu haber 664 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,556 µs