En Sıcak Konular

Gazze için Türkiye-İspanya işbirliği

5 Ocak 2009 20:08 tsi
İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, İsrail'in Gazze saldırılarıyla ilgili olarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile telefon görüşmeleri yaptığını belirtti ve "Hemen ateşkes ilan edilmesini istemek ve u

İsrail'in Gazze Şeridi'nde saldırılarından dolayı bugün Başbakanlık binasında açıklama yapan Zapatero, "Ortadoğu krizinde bu zamana kadar başarılı şekilde görev alan, başta dost Arap ülkeleri olmak üzere, herkesin verdiği sözleri yerine getirmeye devam etmesini sağlamak" konusunda Erdoğan ve Sarkozy ile hem fikir olduklarını söyledi.

Zapatero, Hamas'ın ateşkesi sona erdirmesini "sorumsuzca ve provokatörce", İsrail'in buna cevabını da "orantısız ve uluslararası insan haklarına ters" olarak değerlendirdi.

"Askeri bir çözüm yok. Saldırılar, İsrail halkını barış ve güvenliğe götürecek bir yol değil" diyen Zapatero, İsrail'in saldırılarının iki tarafa da sadece "umutsuzluk ve başarısızlık getireceğini" söyledi.

İspanya Başbakanı, "İsrail için güvenliğin hayati bir öneme sahip olmasını anlayışla karşıladığını ancak masum bir halka telafisi olmayan ve çok büyük zarar veren askeri güç kullanıldığını" belirterek, "Bu yolun çıkışı yok" dedi.

Zapatero, "Ateşkesin elde edilmesi, uluslararası yasallığın korunması, İsrail halkının güvenliğinin sağlanması, Filistin halkının Gazze'de onurlu bir hayat sürmesinin ve sınırlardan geçişin tam normallikle istikrara kavuşturulmasının sağlanması" konularının garanti altına alınması için acil bir şekilde diplomatik ve siyasi yolların açılıp, uluslararası bir mekanizmanın işlemeye başlaması gerektiğini vurguladı.

ALMANYA: ATEŞKES SAĞLANMALI

Bu arada Almanya da, Ortadoğu'da bir an önce ateşkes sağlanması gerektiğini bildirdi.

Alman hükümet sözcüsü Ulrich Wilhelm tarafından yapılan açıklamada, hükümetin, bölgede bir an önce ateşkes sağlanmasını istediği belirtilerek, Gazze Şeridi'ndeki kötü insani şartlardan dolayı da endişe duyduğu, bu nedenle Filistin bölgeleri için 11 milyon avroluk insani yardım yapılması kararı aldığı kaydedildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in, Gazze Şeridi'nde gerilimin artmasından dolayı, başta İsrail hükümet temsilcileri olmak üzere çok sayıda hükümetin yetkilileriyle görüştüklerini ve bu görüşmelerde düşüncelerini açıkça dile getirdiklerini bildiren Wilhelm, hükümetin bölgede bir an önce ateşkes sağlanmasını ve radikal dinci Hamas örgütünün İsrail'e yönelik füze saldırılarına son vermesini istediğini belirtti.

Bunun için Gazze Şeridi'ne füzeler dahil olmak üzere yasa dışı silah girişinin önlenmesi gerektiğini kaydeden Wilhelm, İsrail'in güvenliğinin ancak bu sayede sağlanabileceğini ifade etti.

Alman hükümetinin, bölgede iki devletli bir çözüm için müzakerelerin sürdürülmesini de istediğine de işaret eden Wilhelm, bu yöndeki çabaların desteklenmesi amacıyla Almanya'nın bölgeye Ortadoğu sorumlusu olan Büyükelçi Andreas Michaelis'i göndereceğini kaydetti.

Wilhelm, Alman hükümetinin bölgedeki sivil halkın durumunu da endişeyle izlediğini, bu nedenle Uluslararası Kızılhaç Komitesi üzerinden insani yardım yapma kararı aldığını, bunun yanı sıra hükümet dışı yardım kuruluşlarıyla yakın işbirliği yaptığını belirtti.

Bölgede çatışan tarafların insani yardımların sivillere ulaştırılması konusunda yardımcı olmalarını istediklerini de ifade eden Wilhelm, Steinmeier'in de daha önce açıkladığı gibi, yakın zamanda bir çözüme ulaşılacağı konusunda ümitli olmadıklarını, yine de çabalarını adım adım, ancak yoğun şekilde sürdüreceklerini kaydetti.

İSRAİL'E KINAMALAR SÜRÜYOR

Öte yandan "İsrail'i kınıyoruz" başlığıyla yazılı açıklama yapan Hamburg Atatürkçü Düşünce Derneği (HADD) Başkanı Gökten Küçük, dünyanın her yerinde insanların yeni yıl dolayısıyla birbirlerine barış kartları gönderdikleri bir dönemde, İsrail'in "sanki bir ulusu toptan yok etmek için bomba yağdırdığını" ifade etti.

Küçük, uluslararası camianın bu saldırılar karşısında suskun kalmasını da eleştirdi.

Küçük, "Bizler terörü onlarca yıldır yakından yaşayan bir ülkenin çocuklarıyız. Tabii ki Hamas'ın yaptıklarını onaylamıyoruz. Ancak bunun karşılığı bu mu olmalı? Bu nedenle İsrail'i şiddetle kınıyor ve tüm saldırılara hemen son vermesini istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin bölgeye gönderdiği ilaç ve diğer yardımların da 2 aydan bu yana Amman'da bekletildiğini ifade eden Küçük, "Çünkü Hamas'ın can düşmanı El Fetih, bu yardımların yerine ulaşmasına izin vermiyor. Gittikleri kahveler, geçtikleri sokaklar ve mezarlıkları bile ayrı iki grup en kısa sürede birleşip, ortak devletlerini kurmalılar. Hamas'ın kontrolündeki Gazze'ye bugün yağan bombaların yarın El Fetih'in de başına yağmayacağını kimse garanti edemez" şeklinde görüş belirtti.

A.A.



Bu haber 653 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,283 µs