dünyayı karıştıracak çağrı! | " /> dünyayı karıştıracak çağrı! | "/>

En Sıcak Konular

İran'dan dünyayı karıştıracak çağrı!

5 Ocak 2009 18:27 tsi
İran'dan dünyayı karıştıracak çağrı! İran ve Bahreyn'in, Gazze'yi günlerdir havadan, karadan ve denizden vuran İsrail'e karşı çağrısı ortalığı karıştıracak gibi...çağrısına diğer ülkelerden cevap gelecek mi? 1973'de yaşananlar tekerrür edebilir mi?

İran'ın resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Devrim Muhafızları Komutanı Tuğgeneral Mirfaysal Bagırzade, Gazze'deki savaşı durdurmak için İslam ülkelerine, petrolü silah olarak kullanmaları çağrısında bulundu.

Bagırzade, mevcut eşitsiz savaşta, İsrail'i destekleyenler için petrolün güçlü bir baskı aracı olacağını söyledi. Müslüman dünyasındaki enerji kaynaklarına Batının bağımlılığını vurgulayan Bagırzade, İsrail'i destekleyenlere, ham petrol ihracatını kesme çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hasan Kaşkavi de, saldırının durdurulması ve Gazze kuşatmasının kaldırılması için gerekli her hareketi desteklediklerini ifade etti.

Bu arada, Bahreyn Parlamentosunun alt kanadı da İsrail'in saldırılarını kınarken, Bahreyn Dışişleri Bakanı, tüm misilleme seçeneklerinin açık bırakılması gerektiğini belirtti.

Milletvekilleri, petrol ve bölgenin olağanüstü kaynaklarının, bölgedeki savaşı durdurmak için Batı üzerinde baskı yaratacak ekonomik silah olarak kullanılabileceğini ifade ettiler.

OPEC üyesi olmayan Bahreyn, Körfez bölgesinde ABD'nin anahtar konumdaki müttefiklerinden biri konumunda bulunuyor ve 5. filoya ev sahipliği yapıyor.

1973 yılındaki Mısır ve Suriye öncülüğündeki Arap orduları ile İsrail arasındaki Yom Kippur Savaşında, Arap petrol üreticileri, ABD ve müttefiklerine petrol sevkıyatını durdurma kararı almış, bu da fiyatların bir anda zirveye çıkmasına neden olmuştu.

Reuters'a konuşan OPEC kaynakları, Körfezdeki çekirdek konumdaki OPEC üreticilerinin, İran'ın İsrail'i destekleyenlere petrol ihracatını kesme çağrısını duymazdan geldiklerini ifade ediyorlar.

Söz konusu kaynaklar, bunu yapmak için herhangi bir plan olmadığını ve böyle bir olasılık da görülmediğini belirtiyorlar.

OPEC'in en etkili üyesi Suudi Arabistan, komşusu Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar, ABD'nin bölgedeki müttefikleri arasında yer alıyor.



Bu haber 2,526 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,331 µs