En Sıcak Konular

Dikkat! Dolar yine patlayabilir!

5 Ocak 2009 17:11 tsi
Döviz piyasası, Obama'nın açıklayacağı paket öncesi iyice karışacağa benziyor. İşte dövis piyasasındaki son gelişmeler;

Euro/dolar paritesi, ABD kaynaklı spekülasyonlarla hızla geriliyor. Dolar euro karşısında bir günde yüzde 2'den fazla değer kazandı.

ABD Başkanı Obama'nın açıklayacağı mali planın ABD ekonomisinin resesyondan kurtulmasına yardımcı olacağı yönündeki spekülasyonlar dolara yaradı. Euro dolar paritesi cuma günkü kapanış seviyesi olan 1.3921'den 1.3579'a kadar geriledi. Doların bir gün içindeki değer artışı da yüzde 2.4 olarak kaydedildi.

Uluslararası piyasalarda işlem gören 16 para biriminin 13'ü karşısında değer kazanan dolar son üç haftanın en yüksek seviyesinde hareket ediyor.

YENİ ALIMLAR OLABİLİR

Paritedeki hareketi değerlendiren uzmanlar, beklentilerin Obama'nın açıklayacağı yeni paket üzerinde yoğunlaştığına dikkat çekiyor. Özellikle altyapı yatırımları ve vergi indirimlerine bir paketin ABD'de milyonlarca insanın tekrar işlerine kavuşacağı anlamına geliğini belirten analistler, ekonomiye yönelik bu olumlu beklentinin dolara alım getirdiğini kaydediyor.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Lucas Papademos'un da Avrupa taraında yeni faiz indirimlerinin olabileceğine yönelik açıklaması da eurodaki değer kaybını artırdı.

Royal Bank of Canada döviz stratejisti Adam Cole, Obama'nın yeni açılayacağı paketinin büyük bir beklenti yarattığını ifade ederek, "Bu durum dolara yönelik olumlu bir eğilim yarattı. Ancak gerçekleşen hızlı hareket biraz abartılı gibi görünüyor" dedi.

Nomura Trust analisti Hideki Amikura ise dolardaki güçlü seyrin bir süre daha devam edebileceğini ve paritenin 1.35'a kadar gerileyebileceğini öne sürdü.

DOLAR İÇERİDE DE KUVVETLİ

Dolar parite etkisiyle içeride de yükselişe geçti. Gün açılışında 1.5250 TL'ye kadar inen dolar, öğle saatleri itibariyle cumaya göre yüzde 0.20 artışla 1.5320 TL'ye tırmandı. Euro ise yüzde 1.67 kayıpla 2.09 TL'ye geriledi.

 



Bu haber 835 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,646 µs