Hamas ve El Fetih’i barıştırsın | " /> Hamas ve El Fetih’i barıştırsın | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye Hamas ve El Fetih’i barıştırsın

5 Ocak 2009 16:16 tsi
Türkiye Hamas ve El Fetih’i barıştırsın WASHINGTON Post’un köşe yazarı David İgnatius'tan bir başka domino teorisi yorumu daha geldi. Bu sefer Erdoğan hükümetine biçtiği rol ne?

WASHINGTON Post’un köşe yazarı David İgnatius, Başbakan Erdoğan’ın Başdanışmanı Davutoğlu’nun, Ortadoğu’nun önündeki seçenekleri iyi değerlendirmesinin önemini vurgularken sözettiği ‘domino teorisi’ni anımsatarak ‘domino taşları yanlış tarafa düşüyor’ uyarısı yaptı.

İgnatius Obama’ya Türkiye’nin aracılığıyla Hamas ile El Fetih arasında anlaşma sağlanması ve ABD’nin Türkiye aracılı Suriye-İsrail görüşmelerine destek vermesi için çağrıda bulundu. New York Times’e konuşan ABD’nin eski İsrail Büyükelçisi Martin Indyk de, Gazze’de İsrail’in üstünlük sağlaması halinde Abbas’ın otoritesinin yeniden kurulması amacıyla bölgeye Türk ve Arap kuvvetlerinden oluşan çokuluslu barış gücünün konuşlandırılmasını önerdi. Bu arada Yunan basını Başbakan Erdoğan’ın Ortadoğu Krizi’nde cesur bir politika izlediğini yazdı. ‘Türkiye yegane güvenilir arabulucu’ ifadesini kullandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Gazze diplomasisi, yurt dışında da artan bir ilgi uyandırıyor. Washington Times gazetesi, “İsrail’in Gazze taarruzu, Türkiye'nin diplomatik profilini güçlendirdi" yorumunu yaptı.

ABD’li gazete, “Gazze krizi, Türk diplomasisini dürdüklüyor” başlıklı analizinde Başbakan Erdoğan'ın, "etkin" bağlarını geliştirdiğine dikkat çekerken “İsrail’in Gazze taarruzu, diplomatik profilini güçlendirerek Türkiye için yararları olabilir” değerlendirmesini yaptı.

Başbakan Erdoğan’ın, Ortadoğu gezisine de işaret edildiği analizinde dört ülkeyi kapsayan gezinin, Şam’daki Hamas lideri Halit Meşal ile Erdoğan’ın güvendiği bir yardımcısı arasındaki bir görüşmeyi de içerdiğine dikkat çekildi.

Analizde, Erdoğan’ın, “Üst düzey bir Hamas heyetinin Türkiye’yi ziyaret ederek ülkenin Washington ve Tel Aviv’deki müttefiklerini kızdırdığı  2006 yılından beri Hamas ile bağlarını geliştirdiği” de yazıldı. Gazze saldırısının başlamasından bu yana Erdoğan’ın  Gazze’deki Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniyeh ile telefonla görüştüğünü kaydeden gazete, Erdoğan’ın ayrıca İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile temasta olduğunu da yazdı.

Gazete, “Türkiye’ni geniş temaslarının ardından Gazze’deki artan ölümlerden çok öfkeli iç kamuoyunun olabileceği” iddialarına da yer verdi.

Star



Bu haber 588 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,757 µs