En Sıcak Konular

Gaz krizi Nabucco’yu hızlandırdı

5 Ocak 2009 15:45 tsi
Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz krizi Avrupa ülkelerini gazsız bırakınca Nabucco ile ilgili çalışmalar hızlandı. Proje anlaşmalarının yılın ilk yarısında imzalanması planlanıyor.

AVRUPA ülkelerini endişelendiren Rusya ile Ukrayna arasındaki gaz krizi, Hazar gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasını öngören Nabucco Projesi ile ilgili çalışmaların hızlandırılmasını sağladı. Projenin anlaşmalarının bu yılın ilk yarısında imzalanması planlanıyor. Projenin temelinin de 2009 içinde atılması öngörülüyor.

BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

RUSYA ile Ukrayna arasındaki gaz krizi, Avrupa ülkelerini Rusya’ya olan gaz bağımlılığını azaltacak Nabucco’yu yeniden gündeme getirdi. AB ülkelerinin, proje için hazırlanan anlaşmaların bir an önce imzalanmasını istediği öğrenildi. Anlaşma metinleri, Türkiye tarafından hazırlandı. Proje ortaklarına sunulan metinler, gelen görüşler doğrultusunda yeniden düzenlenerek imzaya açılacak. Anlaşmalar, gaz alım anlaşması ve boru hattı anlaşmalarının dışında devlet anlaşmasını da içeriyor. Proje için hükümetler arasında anlaşma yapılacak. Anlaşmanın, 2009’un ilk yarısında imzalanması bekleniyor. Nabucco Projesi’nin anlaşmaları, BTC Direktörlüğü uzmanları tarafından hazırlandı.

BTC ÖRNEK ALINDI

ANLAŞMA metinlerindeki maddelerin büyük kısmının BTC anlaşması metinleri ile aynı olduğu belirtildi. Bu nedenle, ülkelerin anlaşma metinlerinde fazla itirazlarının olması beklenmiyor.

Ukrayna’nIn, diğer ülkelerin hatlarından gaz çekmeye başlaması Türkiye’yi harekete geçirdi. Türkiye, batı hattından doğan gaz açığının Mavi Akım’dan gelen gaz miktarının artırılması ile karşılanmasını istedi. Mavi Akım’dan kışın ortalama olarak 35 milyon metreküplük gaz alınıyor. Hattan alınan gaz miktarı günlük 50 milyon metreküpe çıkarılabiliyor. Ukrayna üzerinden gelen batı hattından ise günlük alım 40-45 milyon metreküp arasında değişiyor. Batı hattında yaşanacak 10 milyon metreküplük düşüş, Mavi Akım Hattı’nın kapasitesi artırılarak karşılanıyor.

Star



Bu haber 863 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,355 µs