En Sıcak Konular

Kürtçe üniversitelerde seçmeli ders olacak

5 Ocak 2009 15:42 tsi
YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Halis Ayhan, Kürtçenin üniversitelerde seçmeli dil olacağını açıkladı. Ayhan, uygulamaya geçilmesi için Kürtçe ders verecek öğretim üyesi ihtiyacının karşılanması gerektiğini vurguladı

Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ve bir kaç yıl sonra da Kürt Enstitüsü kurmaya hazırlanan Yükseköğretim Kurulu (YÖK) açılımı bununla sınırlı tutmayacak. İsteyen her öğrenci üniversitelerin tüm bölümlerinde seçmeli dil olarak Kürtçe'yi seçip, Kürtçe öğrenebilecek. YÖK Üyesi ve YÖK Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Halis Ayhan, akademisyen ihtiyacını karşıladıktan sonra Kürtçe'yi üniversitelerde seçmeli dil olarak okutacaklarını söyledi.

HER BÖLÜM İÇİN GEÇERLİ

Dil eğitiminin üniversitelerde üç şekilde yapıldığını belirten Ayhan, "Dil merkezleri, bölümler ve enstitüler yoluyla bu eğitim veriliyor. Öncelikle merkezler ve bölümler için bu konuda köklü üniversitelerimizde çalışma planlıyoruz. Buralarda başlatılan eğitim daha sonra enstitülerde doktora ve yüksek lisans şeklinde sürdürülür ve genişletilir. Ayrıca öğretim üyesi ihtiyacını karşıladıktan sonra üniversitelerde seçmeli ders olarak öğrenciye Kürtçe dersi sunmamız gerekiyor. Bunu da tamamen yasak savma kabilinden değil, bilimsel çerçevede yapmak istiyoruz. Hakkari'den Edirne'ye kadar bu coğrafyanın üniversiteleri bilimsel ihtiyacı karşılaması gerekiyorsa buna Kürtçe eğitim de dahildir. Herhangi bir bölümde okuyan öğrenci Kürtçe seçmeli ders alıp, bu dili de öğrenebilmeli,geliştirebilmeli" diye konuştu.

TRT'DEN ÖNCE DAVRANMALIYDIK

Kürtçe eğitim için çok geç kalındığını vurgulayan Ayhan, "TRT'den önce biz yapmalıydık. Bir işin önce eğitimi olmalı. Ama YÖK bu konuda çok geç kaldı. Bizim çalışmamız yıllarca eksik bırakılmış, geç kalmış bir çalışma. Kürtçe'yi seçmeli ders haline getirdiğimiz gün, bölümünü kurduğumuz gün bu eksik giderilmiş olacak" dedi. Ayhan, 21. yüzyılda sokaklarında Kürtçe konuşulan bir ülkenin üniversitesinde Kürtçe dersi olmamasını bir "ayıp" olarak nitelendirdi.

ÇERKEZCE, GÜRCÜCE, UYGURCA

Üniversitede öğrencilere sadece Kürtçe değil Çerkezce, Gürcüce ve Uygurca gibi dersleri de vermeleri gerektiğini söyleyen Ayhan, "Bu coğrafyada ihtiyaç olan, kültürel zenginliğimizin bir parçası diller bunlar. Bunları akademik yapısı müsait olan üniversitelerimizde bir an evvel başlatmak için çalışmalar yürütüyoruz. Bunun için üniversitelerimizin yapısına bakacağız. Hocası olan, doçenti, doktoru eksik olmayan her üniversite bu dillerde eğitime başlayacak" dedi.

Kürtçe, Meclis tutanaklarına (...) olarak girdi

Kürtçe kelimeler Meclis tutanaklarına daha önce "bilinmeyen dil" olarak yansırken en son noktalama işareti şeklinde yansıdı. Meclis'teki bütçe görüşmelerinin son gününde, konuşan DTP Diyarbakır Milletvekili Gültan Kışanak'ın Kürtçe sarf etiği "cejna ve pirozbe" (Bayramınız Kutlu Olsun) sözleri Meclis tutanaklarına noktalama işaretleri (...) şeklinde yansıdı. DTP'li Gültan Kışanak'ın Genel Kurul'da yaptığı, sözleri tutanaklara, şöyle yansıdı: “İçişleri Bakanlığı müfettişleri bayram kartına '... ...' (*)yani 'Bayramınız kutlu olsun.' yazdı diye DTP'li belediye başkanları hakkında soruşturma açıyor.”

Hoca ihtiyacı Kürtçe bilenlerle karşılanacak

Hoca ihtiyacını diğer bölümlerde görev yapan akademisyenlerden de karşılamayı düşündüklerini belirten Ayhan, "Bizim Türk Dili Edebiyatı veya Tarih bölümü öğretim üyemiz var. Diyelim ki bu insanlar aileden ve çevreden Kürtçe okuyup yazabiliyor. Bunları da Kürtçe eğitim içerisinde değerlendireceğiz" dedi. Ayhan, Kürtçe bölüm ve seçmeli ders çalışmalarının bir anda değil, bir kaç yıl içerisinde sürece dayalı olarak altyapı çalışmalarının iyi değerlendirilmesiyle başlatılacağının altını çizdi. Ayhan, Kürtçe seçmeli ders uygulamasının yalnızca doğu dillerindeki üniversitelerde değil, tüm üniversitelerde bulunacağını kaydetti.

Yeni Şafak



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,604 µs