En Sıcak Konular

İsrail tepkilerinden çok memnun!!

5 Ocak 2009 15:34 tsi
İsrail hükümeti sözcüsü Avi Pazner, İsrailin Gazze Şeridindeki operasyonlarına karşı uluslararası alanda büyük bir anlayış olduğunu söyledi.

Fransız Europe 1 radyosuna konuşan İsrail hükümeti sözcüsü Avi Pazner, “AB, Çek Cumhuriyeti dışişleri bakanının ağzından, hareketimizi saldırı değil savunma amaçlı olarak nitelemiştir, biz burada, Hamas teröristlerinin Gazze topraklarından düzenlediği saldırılara karşı meşru müdafaa hakkımızı kullandığımız konusunda uluslararası alanda büyük bir anlayış olduğunu görmekteyiz” dedi.

Pazner, bu operasyonu füze ve roketler susana kadar ve İsrail’in güneyindeki güvenlik durumunu tamamen değiştirene kadar sürdürmek istediklerini belirtti.

AB Dönem Başkanı Çek Cumhuriyeti’nin sözcüsü Jiri Frantisek Potuznik, İsrail kara birliklerinin Gazze’ye girişini “saldırı değil, savunma amaçlı” bir eylem olarak gördüklerini ifade etmişti.

Çek Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg ise daha sonra, Çek sözcüsünün kara harekatının “saldırı değil savunma amaçlı” olduğu yönündeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını söylemişti.

Çek Cumhuriyeti sözcüsü Jiri Frantisek Potuznik’in açıklaması Filistinlilerin tepkisini çekerken, AB içindeki görüş farklılığını da ortaya koymuştu.

Dışişleri Bakanı Schwarzenberg, bir televizyon programında, “Kendisinin dünkü açıklaması yanlış anlaşıldı” diyerek, AB dönem başkanlığının tek geçerli tutumunun, ateşkes ve insani yardım geçişlerinde kolaylık sağlanması çağrısının iletildiği dünkü bakanlık açıklaması olduğunu söyledi.

BAKOYANNİ: KARA HAREKATI ÇOK OLUMSUZ BİR GELİŞME

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni Gazze’deki gelişmelere yönelik açıklamasında, “Gazze’ye yapılan kara harekatı çok olumsuz bir gelişme. Trajik insani krizin yanı sıra bölgedeki tehlikeli istikrarsızlığı kötüleştiriyor. Aşırı ve kabul görmez tezleri ise güçlendiriyor. Çözüm için tek yol olan, barış süreci beklentilerine zarar veriyor” ifadesini kullandı.
 
"Uluslararası toplumun, olup bitenlerin hareketsiz gözlemcisi ve eleştirmeni olarak kalamayacağını” da söyleyen Bakoyanni ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin rolünün önemine dikkati çekerek, daha fazla zaman kaybedilmemesi gerektiğini kaydetti.

Bakoyanni, “Kan dökülmesine son verilmelidir. Şiddet çözüm değildir. Harekat bir an önce son bulmalı, ateşkes sağlanmalıdır. Başlangıçta da Yunanistan’ın tezi olan ve 30 Aralıkta Paris’de AB dışişleri bakanları olarak karar aldığımız gibi, ateşkes - insani yardım - barış süreci politikası uygulanmalıdır. Bölgede, örneğin, uluslararası gözlemci bulunması gibi, muhtemel bir uluslararası mevcudiyet olması ciddi biçimde gözden geçirilmelidir” diye konuştu.

STEINMEIER: ATEŞKES ÜMİDİ AZALIYOR

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların büyümesinden duyduğu endişeyi dile getirdi.

Steinmeier, bugün Berlin’de yaptığı açıklamada, “Gazze Şeridi’ndeki çatışmaların büyümesi kısa vadede ateşkes sağlanması ümidini azaltıyor. Bu nedenle ateşkesin sağlanması için gerekli şartların yaratılması amacıyla uluslararası camianın neler yapabileceği konusunda ortaklarımızla bir an önce çalışmamız gerekli” dedi.

Steinmeier, taraflara çağrıda bulunarak, bölgedeki sivil halka acil yardım yapılabilmesi için gerekli şartları yaratmalarını da istedi.

İsrail’in güvenliğinin sürekli bir şekilde sağlanması gerektiğine de ifade eden Steinmeier, bunun için sadece radikal dinci Hamas örgütünün İsrail’e yönelik füze saldırılarını durdurmasının yeterli olmadığını, Gazze Şeridi’ne yönelik silah kaçakçılığının da önlenmesi gerektiğini söyledi.

RUS DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI ORTADOĞU’DA

Rusya ise Gazze’de ateşkes sağlanması için görüşmelerde bulunmak üzere bugün bölgeye Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksander Saltonov’u gönderdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, her iki tarafta da sivil halkın çilesine son vermenin, iki taraflı ateşkesle kan akmasının durdurulmasının esas olduğu belirtilerek, “Rusya bunun sağlanması için faal bir şekilde çaba gösterecek” denildi.

İSRAİL İÇ GÜVENLİK SERVİSİ: HAMAS YUMUŞUYOR

İsrail İç Güvenlik Servisi Şin Bet (Şabak) Başkanı Yuval Diskin ise, İsrail’in Gazze Şeridi’nde önce havadan saldırılarla başlattığı “Dökme Kurşun” operasyonunun 9. gününde bakanlar kuruluna verdiği brifingde “Hamas’ın ateşkes konusundaki koşullarına ilişkin tavrını yumuşattığına ilişkin belirtiler var” dedi.

Diskin’e göre, Hamas’ın yurt dışındaki yönetimi, Arap ülkelerinin kendi yanıbaşlarında yer almamasından dolayı büyük hayal kırıklığına uğrayarak, bir ateşkes sağlamak için uğraş veriyor. Gazze Şeridi’ndeki yönetim için de durumun aynı olduğunu söyleyen Diskin, hem Gazze’deki hem de ülke dışındaki Hamas liderliğinin kendilerini tehlike içinde gördüklerini de ifade etti.

İsrail ordusu Askeri İstihbaratı Başkanı General Amos Yadlin de bakanlar kurulu toplantısında harekatın gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yadlin, Hamas’ı kastederek, “Örgüt çok ciddi bir darbe aldı” derken, yüzlerce “teröristin” öldüğünü, silah ve cephane stoklarının imha edildiğini, tünellerin yanı sıra roket üretim sistemlerinin de ciddi hasar gördüğünü söyledi.

8Sütun



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,468 µs