Korkunç çelişki! | " /> Korkunç çelişki! | "/>

En Sıcak Konular

İlginç rakamlar: Korkunç çelişki!

5 Ocak 2009 15:11 tsi
İlginç rakamlar: Korkunç çelişki! Ortadoğu'da Türkiye'nin dışlandığı bir sistem var. Türkiye, Arap Ligi'nin ve Arap Ortak Pazarı'nın dışında tutuldu. Amacın, çok açıkça, Ortadoğu ülkelerinin Türkiye'ye benzemesi değil; Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine benzemesi olduğu anlaşılıyor.

The Brown Journal of World Affairs'de yayımlanan, Aharon Klieman'ın araştırmalarına göre;

-40 yıl önce, Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin kişi başına milli gelirleri, Asya ülkeleriyle aynı idi. Bugün ise, örneğin, Mısır'ın kişi başına düşen milli geliri, Güney Kore'nin 1/5'i seviyesinde. Yine, 40 yıl önce Malezya ile eşit olan Fas'ın kişi başına düşen milli geliri, halen, Malezya'nın 1/3'ü seviyesinde. 40 yıl önce, Suudi Arabistan'ın kişi başına düşen milli geliri Tayvan'ın 2 katı iken; şimdi, Tayvan, Suudi Arabistan'ın 2 katı kişi başına düşen milli gelire sahip.

- Mısır'ın nüfusunun sadece yüzde 5'ine sahip olan Kosta Rika'nın, Mısır'ın 2 katı fazla sanayi malı ihracatı var.

- Tüm Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin petrol dışı mal ve hizmet ihracatı toplansa, ancak Finlandiya'nın ihracatına eşit oluyor.

- Toplam 340 milyon kişinin yaşadığı, Arap Ligi'ne dahil 22 ülkenin gayri safi milli hasılaları toplamı İspanya'dan az. İngiltere veya Fransa'nın ise yarısı kadar.

- Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde nüfusun büyüme hızı dünya rekoru kırıyor. Ama, bu ülkelerde, okuma yazma bilmeyenlerin nüfusa oranı ortalama yüzde 40 civarında. Bu oran, Latin Amerika ve Doğu Asya ülkeleri ortalamasından 3 kat daha yüksek.

Silah alımları

- Dünyada her 1000 kişiye ortalama 78.3 bilgisayar düşerken, bu sayı, Arap ülkelerinde sadece 18.

- Arapların yüzde 25'i "fakirlik hattı"nın altında yaşıyor. Her 5 Araptan biri günde 2 dolardan az kazanıyor.

- Şimdiki eğilim sürerse, halen, 15 milyon kişinin işsiz olduğu Arap ülkelerinde, gelecek 10 yıl içinde bu sayı 50 milyon kişiye çıkacak.

- Halen, Ortadoğu ülkelerinde her 1000 insanın 10.3'ü silah altında bulunuyor. Bu oran, dünya ortalaması olarak, binde 3.6.

- Ortadoğu ülkelerinin son 10 yıldaki yıllık ortalama askeri harcaması 15 milyar dolar civarında. Bu miktar, Ortadoğu ülkeleri bütçelerinin, ortalama olarak yüzde 21'i anlamına geliyor. Askeri harcamaların bütçeye oranı, gelişmiş ülkelerde ortalama yüzde 10 civarında. Azgelişmiş ülkeler ortalaması bile yüzde 14.5.

- 2002 yılı itibariyle, Türkiye, Suudi Arabistan, Ürdün ve Suriye'de askeri harcamalar, sağlık ve eğitim harcamalarının bile üzerinde gerçekleşti. Bu eğilim yıllardır sürüyordu.

- Ortadoğu ülkeleri ithalatlarının yüzde 14.5'ini silah alımı olarak yapıyor. Bu oranın dünya ortalaması yüzde 1.

- 1997'den 2006'ya kadar olan dönemde, Ortadoğu ülkelerinin silah alımı reel anlamda yüzde 57 artarak tarihi bir rekor kırdı.

- Arap ülkelerinin petrol gelirleri, önemli ölçüde, dış ülkelere yatırılıyor. Gelişmiş ülkelere yatırılan petrol parası 1.3 trilyon doları aşmış vaziyette. Bu tutarın 1/5'i, ABD'ye yatırılmış durumda. Petrol gelirlerinin sadece yüzde 11'i kendi ülkesine yatırılıyor.

Bu düzenin devamı, uluslararası güçler tarafından isteniyor. Ortadoğu'da Türkiye'nin dışlandığı bir sistem var. Türkiye, Arap Ligi'nin ve Arap Ortak Pazarı'nın dışında tutuldu. Amacın, çok açıkça, Ortadoğu ülkelerinin Türkiye'ye benzemesi değil; Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine benzemesi olduğu anlaşılıyor.

Yaman Törüner-Milliyet



Bu haber 1,001 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,467 µs