En Sıcak Konular

Muş'ta kızların değeri 10- 50 altın

0 0 0000 00:00 tsi
Muş'ta halk arasında hala uygulanan başlık parası, gençlerin mutluluğunu gölgeliyor. Kızların değerinin 10- 50 cumhuriyet altını arasında değişen yörede, birçok genç kaçarak evlenmek zorunda kalıyor.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin birçok yerinde ‘süt parası’ adı altında alınan başlık parası dünyaevine girmek isteyen gençleri kara kara düşündürüyor. Özellikle kırsal kesimdeki gençlerin birçoğu Yeşilçam filmlerinde olduğu gibi başlık parası edinebilmek için büyükşehirlerde çalışmaya giderken, genç kızlar da sevdiklerine kavuşabilmek için gün sayıyor.

Muş’un genelinde devam eden başlık parası uygulaması nedeniyle gençlerin kaçarak evlenmek zorunda kaldığı, bu yüzden aileler arasında düşmanlıklar ve kan davaları ortaya çıktığına dikkat çekildi.
Başlık parasının kendileri için hayatı kabusa dönüştürdüğünü belirten Akkonak Köyü’nden 23 yaşındaki Özkan Baydar, evlenebilmek için 40 cumhuriyet altını alması gerektiğini söyledi. Para kazanmak için İstanbul’a gidip çalışacağını dile getiren Baydar, “Buralarda evlenebilmek için başlık parası şart. Yıllardan beri bu uygulama herkesin belini büküyor. Birçok arkadaşım kaçarak evlendi, ama aileler bu yüzden hep kavgalı oldu. Ben de evlenmek için gurbete çıkıp, para biriktireceğim” diye konuştu.

3 yıl önce 15 cumhuriyet altını vererek evlendiğini söyleyen Abdulcebbar Babur ise başlık parası uygulamasının sona ermesi gerektiğini, bölgede yaşayan insanların yaşamak için bile para bulamadığını belirterek, “Millet yemeye ekmek bulamıyor, ama kız tarafı altın istiyor. Bu işe son verilmeli. Yoksa kimse evlenemez” dedi.

Kaynak: Hürriyet



Bu haber 437 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,446 µs