kaymağını İsrail yiyor | " /> kaymağını İsrail yiyor | "/>

En Sıcak Konular

Filistin’le ticaretin kaymağını İsrail yiyor

5 Ocak 2009 14:36 tsi
Filistin’le ticaretin kaymağını İsrail yiyor İsrail, vurduğu Filistin’i ticarette de ablukaya aldı. Filistin’e direkt giden mallar gümrükte 21 gün bekliyor. İsrail’e satış yapanın malı ise 1 gün sonra Filistin’de.

İsrail’e ihracatımız (Milyon dolar)

2007   2008*

1.488   1.808

İsrail’den ithalat

977      1.334*

Filistin’e ihracatımız

2007   2008*

7            3

(*) İlk 11 ay

Filistin’e ne satıyoruz?

Türkiye’ Filistin’e, kitap-gazete, değirmen ürünleri, demir-çelik, hayvansal ve bitkisel ürünler, hububat ve un, kağıt karton, kakao ve kakaolu ürünler, çikolota, bisküvi, parfüm, sabun, ayakkabı, mobilya, kazanlar, makineler, örme giyim eşyası, şeker ve uçucu yağ gibi ürünler ihraç ediyor. Bu ülkeden ise ham post ithal ediyor.

TÜRKİYE, İsrail’in kara harekatı başlattığı Filistin’le ticaretini yıllırdır geliştirmek istemesine rağmen bir türlü istenen seviyeyi yakalayamıyor. Filistin’le ticaretin önündeki en büyük engelin ise İsrail olduğu belirtiliyor. Bu konuya dikkat çeken Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisacıklıoğlu, ‘Filistin’e mal göndermek zor. Biz Filistin’e mal gönderdiğimizde bu İsrail gümrüğünde 21 gün bekletiliyor. Ama İsrailli tüccar satarsa, malı 1 günde Filistin’de oluyor’ dedi.

Tüm İşadamları ve Sanayici Derneği’nin (TÜMİSAD) 2008 yılını değerlendirildiği ve 2009 hedeflerinin paylaşıldığı toplantıda konuşan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’den İsrail’e direkt mal satan olmadığını belirterek ‘Resmi rakamlara bakarsak bizim Filistin ile ticaretimiz 3 milyon dolar gözüküyor. Filistin’e gidin beyaz eşyasından, mobilyasından, halısına kadar her şey Türk malı. Nerden gidiyor? İsrail’den gidiyor. İsrail’e satıyorsun, İsrail de ona satıyor’ dedi.

Dünyanın en yüksek işsizliğinin Filistin’de olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu ‘Onları iş imkanına kavuşturacak Batı Şeria’da organize sanayi bölgesi projesine başladık. Hedefimiz Batı Şeria’da 10 bin kişiye iş imkanı sağlayacak bir organize sanayi bölgesi. Kuruluşunu orada gerçekleştiriyoruz’ dedi. Hisarcıklıoğlu, ‘Eğer etrafınızda huzursuzluk varsa bu bir gün mutlaka sizi etkileyecektir’ diye konuştu. Hisarcıklıoğlu ‘Türkiye’nin önü açık, yeter ki ayağımızdaki prangaları çözün, önümüzdeki engelleri kaldırın, ekonomimizi dünyanın en iyi 10 ekonomisinden biri yapalım’ dedi.

TÜMSİAD Genel Başkanı Mehmet Yıldırım da konuşmasında ‘TÜMSİAD olarak 2009’dan umutluyuz. 2009’un 5’inci ayından itibaren rahatlarız’ dedi. EKONOMİ SERVİSİ

Direkt ihracat sorunlu

FİLİSTİN’E ihracatta İsrail gümrükleri kullanılıyor. İsrail, limanlara gelen malları kontrol amacıyla günlerce bekletebiliyor, bu nedenle Türk firmalar ekstra demaraj ücreti ödüyor. Ayrıca, malın İsrail plakalı kamyona yüklenmesi zorunluluğu da maliyeti artırıyor.

Star



Bu haber 687 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,692 µs